Dokonalé italské rizoto? Jedině ze speciální rýže s kvalitním vínem!
Redakce
|
30. 3. 2017
Know-how
Tajemství tohoto vynikajícího italského pokrmu tkví v kvalitních a speciálních ingrediencích. A nemusíte se bát, rizoto lze udělat levně, jenom je potřeba dodržet pár základních pravidel pro jeho přípravu.
Rizoto, nebo risotto?
Podle italského slovníku je samozřejmě správně risotto, ale počeštěná verze, neboli rizoto, je u nás používanější. Bohužel se pod tímto pojmem zakořenil pokrm z přílohové rýže s hráškem, zeleninou a kousky masa. Ten ale nemá s pravým italským rizotem nic společného.
1. Speciální rýže
Na pravé rizoto se používá speciální rýže s vysokým obsahem škrobu a kulatými zrny. V obchodě ji hledejte pod názvem Arborio nebo Carnaroli, oba druhy perfektně natáhnou všechny chutě.
2. Kvalitní víno
Italské rizoto se podlévá nejdřív vínem a poté vývarem. Vždy používejte kvalitní víno, které byste sami vypili. A nikdo přeci neříká, že na vaření budete potřebovat celou lahev, naopak! Se skleničkou vína v ruce se vždy vaří o něco lépe.
3. Zapomeňte na eidam
Nejdůležitější rada na závěr! Když už si dáte tu snahu s nákupem kvalitních ingrediencí, ať vás ani nenapadne posypat rizoto eidamem. Tučný parmazán má výraznou slanou chuť, což znamená, že není potřeba už moc solit. Použít můžete i sýr Grana Padano, jedná se o méně vyzrálý parmazán.
Podívejte se, jak na jednoduché houbové rizoto podle Radka Davida, šéfkuchaře restaurací Babiččina zahrada a La Veranda.