V únoru se vždy setkávám s anglickým receptem na zavařeninu z bitter orange. Co je to hořký pomeranč?
Citroník hořký je původem z Vietnamu, ale hojně se pěstuje v celém jižním pásmu. Přestože se plody podobné běžnému sladkému pomeranči pro výraznou natrpklost nekonzumují, jsou zdrojem aromatických olejů a dalších látek například pro parfemářství, ušlechtilé pomerančové likéry, lidové léčitelství a kosmetiku, nebo se používají jejich květy třeba k ovonění čajů.
Do jižní Francie přivezli hořký pomeranč křižáci, do Španělska Maurové. Takzvaný sevillský pomeranč (též bigardie) se v tomto městě (stejně jako v řeckých Athénách) vysazuje jako odolný pouliční strom a jeho plody (spolu s dalšími druhy pomerančů) se používají k přípravě známé zavařeniny, kterou si mimořádně oblíbili právě Angličané.
Báječně totiž ladí s křupavým, máslem potřeným toastem i s některými sýry. K dalším varietám hořkého citroníku patří třeba nádherně vonící bergamot, daidai či chinotto. Sezona hořkých pomerančů je v Evropě velice krátká, v podstatě vymezená měsícem únorem.