Barvení vajíček bez chemie? Pomůže vám červená řepa, zelí nebo kurkuma!
Redakce
|
3. 4. 2017
Know-how
Velikonoce se blíží a s nimi i barvení a následná spotřeba vajec. Připravte se na koledníky dostatečně včas a tentokrát bez chemie! Vajíčka totiž obarvíte snadno i pomocí potravin.
Vajíčka před barvením opláchněte vodou s octem, aby se odmastila. Vybírejte bílá vejce, aby na nich barva vynikla co nejlépe, a pro ještě dokonalejší a sytější výsledek doporučujeme obarvená vajíčka osušit a vyleštit pomocí sádla.
Červená
Červené víno, červená řepa i červená cibule. Tyto potraviny povařte ve vodě, aby pustily barvu, nechte vychladnout a následně v odvaru namáčejte vejce přibližně 7 minut.
Fialová
Fialové barvy docílíte odvarem z červeného zelí nebo borůvkovou šťávou. Pokud chcete fialovou až lehce modrou, vařte červené zelí o něco déle a vajíčka nechte ponořená 10 minut.
Zelená
S jarem rozkvétá příroda, a proto nesmí zelená chybět jak na našem talíři, tak i na velikonočních vejcích. Využijte sezónních rostlin, jako jsou špenát nebo kopřiva, povařte je několik minut a přírodní zelené barvivo je na světě!
Žlutá
Žluté barvy docílíte rozmícháním kurkumy nebo šafránu ve vodě. Použít můžete i odvar ze slupek žluté cibule, který je ovšem o něco méně výrazný.
Tip: Jak obarvit vajíčka a přitom si neobarvit ruce? Zapomeňte na lžíci a vyzkoušejte to takto!