Těstoviny jako základ italské kuchyně i jako rychlý oběd či večeře pro celou rodinu. Víte ale, jak je správně uvařit a jakých chyb se vyvarovat?
1. Vybírejte kvalitní těstoviny
Na těstovinách nešetřete a buď se vrhněte do přípravy domácích, nebo navštivte specializovaný obchod s italskými delikatesami. Záruka kvality není vždy v nejvyšší ceně, což ale nevyvrací fakt, že těstoviny za pár korun často obsahují vysoký podíl škrobů a snadno se rozvaří.
2. Hodně vody je vždy tak akorát
Než vložíte těstoviny do vroucí vody, ujistěte se, že jí je opravdu hodně. Vařte je vždy v co největším hrnci, aby se k sobě nepřichytávaly.
3. Vodu osolte
Jakmile začne voda v hrnci vřít, přidejte velkou lžíci soli. Nemusíte se bát, že by těstoviny byly přesolené, naopak krásně změknou. Voda se má správně blížit slanosti mořské vody.
4. Těstoviny občas promíchejte
Ať už se rozhodnete vařit špagety nebo penne, je potřeba těstoviny promíchat hned poté, co je nasypete do vody. Pak stáhněte sporák na střední stupeň a občas promíchejte, aby se nepřichytávaly ke dnu.
5. Olej do vody: Ano, nebo ne?
Velmi se rozšířilo tvrzení, že by se měl do vody přidávat olivový olej, aby se těstoviny k sobě nepřilepily. Opak je ale pravdou a olej po scezení končí v odpadu. Hotové těstoviny vždy promíchejte s omáčkou a je-li to potřeba, přidejte olivový olej až do výsledného pokrmu.
6. Jak dlouho vařit těstoviny?
Těstoviny vařte v odkrytém hrnci a vždy se řiďte instrukcemi na obalu. Pokud je chcete mít takzvaně al dente, tedy na skus, vyndejte je o pár minut dřív. Nezapomeňte je před odstavením z plotny ochutnat!
7. Těstoviny okamžitě sceďte
Po uvaření je nutné těstoviny okamžitě přecedit, protože i když už voda nevře, těstoviny v ní stále měknou.
8. Propláchnout, či nepropláchnout?
Proplachování těstovin je snad největší chyba, kterou děláme. Proto je nikdy neproplachujte, prudká změna teploty jim škodí. Pokud jste vybrali kvalitní těstoviny a uvařili jste je správně, nemusíte se bát, že se slepí k sobě.
9. Nenechávejte je dlouho odstát
Hotové těstoviny nenechávejte dlouho odstát bez přikrytí, jinak začnou osychat. Nejlépe uděláte, když je rovnou promícháte s připravenou omáčkou nebo přendáte do misky a přikryjete. Jakmile je budete chtít použít, přeceďte je pod teplou vodou.