• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 9 užitečných rad, jak správně (ne)vařit těstoviny

9 užitečných rad, jak správně (ne)vařit těstoviny

Redakce
| 23. 3. 2017
Know-how
9 užitečných rad, jak správně (ne)vařit těstoviny

Těstoviny jako základ italské kuchyně i jako rychlý oběd či večeře pro celou rodinu. Víte ale, jak je správně uvařit a jakých chyb se vyvarovat?

1. Vybírejte kvalitní těstoviny

Na těstovinách nešetřete a buď se vrhněte do přípravy domácích, nebo navštivte specializovaný obchod s italskými delikatesami. Záruka kvality není vždy v nejvyšší ceně, což ale nevyvrací fakt, že těstoviny za pár korun často obsahují vysoký podíl škrobů a snadno se rozvaří.

2. Hodně vody je vždy tak akorát

Než vložíte těstoviny do vroucí vody, ujistěte se, že jí je opravdu hodně. Vařte je vždy v co největším hrnci, aby se k sobě nepřichytávaly.

3. Vodu osolte

Jakmile začne voda v hrnci vřít, přidejte velkou lžíci soli. Nemusíte se bát, že by těstoviny byly přesolené, naopak krásně změknou. Voda se má správně blížit slanosti mořské vody.

4. Těstoviny občas promíchejte

Ať už se rozhodnete vařit špagety nebo penne, je potřeba těstoviny promíchat hned poté, co je nasypete do vody. Pak stáhněte sporák na střední stupeň a občas promíchejte, aby se nepřichytávaly ke dnu.

5. Olej do vody: Ano, nebo ne?

Velmi se rozšířilo tvrzení, že by se měl do vody přidávat olivový olej, aby se těstoviny k sobě nepřilepily. Opak je ale pravdou a olej po scezení končí v odpadu. Hotové těstoviny vždy promíchejte s omáčkou a je-li to potřeba, přidejte olivový olej až do výsledného pokrmu.

6. Jak dlouho vařit těstoviny?

Těstoviny vařte v odkrytém hrnci a vždy se řiďte instrukcemi na obalu. Pokud je chcete mít takzvaně al dente, tedy na skus, vyndejte je o pár minut dřív. Nezapomeňte je před odstavením z plotny ochutnat!

7. Těstoviny okamžitě sceďte

Po uvaření je nutné těstoviny okamžitě přecedit, protože i když už voda nevře, těstoviny v ní stále měknou.

8. Propláchnout, či nepropláchnout?

Proplachování těstovin je snad největší chyba, kterou děláme. Proto je nikdy neproplachujte, prudká změna teploty jim škodí. Pokud jste vybrali kvalitní těstoviny a uvařili jste je správně, nemusíte se bát, že se slepí k sobě.

9. Nenechávejte je dlouho odstát

Hotové těstoviny nenechávejte dlouho odstát bez přikrytí, jinak začnou osychat. Nejlépe uděláte, když je rovnou promícháte s připravenou omáčkou nebo přendáte do misky a přikryjete. Jakmile je budete chtít použít, přeceďte je pod teplou vodou.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

Kuřecí prsa s mozzarellou a pestem

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

87
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
56
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
42
Domácí kečup
Domácí kečup
40
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
36
Cuketové bramboráky
Cuketové bramboráky

Zajímavé články

Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty: Dokáže udělat sladký bazén, ostrov i vázu s květinami
Amatérská cukrářka vyrábí neskutečné dorty:…
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně zpracovat úrodu
Domácí sušená rajčata: Podrobný návod, jak chutně…
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na něj!
Domácí kečup hotový do hodiny? Pět tipů, jak na…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové: Rychlý recept na víkend, který vám zmizí pod rukama
Lžícový švestkový koláč podle Stelly Zázvorkové:…
AHA.cz A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

A je to venku! Pravda o konci Rolins s Nedvědem a opuštěném domově

Mimibazar Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Nechte kávu a čaj pracovat podruhé: Jak využít lógr a vyluhované sáčky

Dáma.cz Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Neuvěříte, že se takto oblékly! 19 nejšílenějších svatebních šatů, které jsou naprostý úlet

Blesk pro ženy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Ženy.cz Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Namísto rovnocennosti válka pohlaví. Kam až zajde moderní feminismus?

Blesk.cz Johana Fabišíková ze Survivora: Zásnuby se slovenským fešákem!

Johana Fabišíková ze Survivora: Zásnuby se slovenským fešákem!

SportRevue.cz FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

FOTO: Tohle chceme vidět na příští zimní olympiádě! Nahotiny v nafukovacích kruzích

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

Horoskop na další týden: Kdo zažije jízdu vášně a kdo bude mít zlomené srdce?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 9 užitečných rad, jak správně (ne)vařit těstoviny
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact