• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

Redakce
| 20. 4. 2017
Know-how
7 užitečných rad, jak na odpalované těsto

Sladké věnečky, větrníky, francouzské profiterolky a mnoho dalších dezertů, které mají jedno společné – jsou z odpalovaného těsta. Zdánlivě složité dezerty vás překvapí svou jednoduchostí, stačí se držet následujících rad a uvidíte, že se odpalované těsto povede.

1. Vejce přímo z lednice?

Než se do odpalovaného těsta pustíte, myslete na to, že vlivem rozdílných teplot se může těsto srazit. Tomu snadno předejdete tím, že vejce vyndáte půl hodiny před začátkem pečení z lednice ven, aby dosáhla pokojové teploty.

2. Opravdové máslo jako základ úspěchu

Ruku na srdce, která hospodyňka nikdy nesáhla po rostlinném tuku místo pravého másla? Nejenom, že je levnější, ale v českých domácnostech se objevuje častěji. Pokud se ale pustíte do dezertů, jako jsou věnečky nebo větrníky, kvalitu nepodceňujte a připravte si opravdové máslo. Před použitím ho, stejně jako vejce, nechte odstát v teple, aby změklo. Bude se s ním lépe pracovat.

3. Hlídejte teplotu mléka!

A tím nemyslíme, že máte držet v ruce teploměr. Mléko má tendence se rychle připálit, proto jej rozehřejte společně s máslem na střední teplotu sporáku. Metličkou rozmíchejte máslo a ujistěte se, že se rozpustilo, aby v těstu nevznikaly hrudky.

4. Mouku prosejte

Uvádí to většina receptů, ale málokdo pokyn dodržuje. Prosévání přes sítko mouku provzdušní, dezerty jsou nadýchanější a zabere vám to sotva o minutu navíc!

5. Přidávejte pomalu, pracujte rychle!

Do rozehřátého mléka s máslem přidávejte ingredience pomalu, ale míchat musíte rychle. Těsto na začátku lepí, ale poté se začne samo oddělovat ode dna hrnce, takzvaně „odpalovat“. V momentě, kdy se přestane lepit, odstavte jej z plotny.

6. Vychladnout a zašlehat vejce

Těsto nechte trochu vychladnout, aby se při další práci nesrazilo. Pomalu začněte zašlehávat jedno vejce po druhém, ideálně s pomocí kuchyňského robotu.

7. Jak na tvary věnečku?

Ať už se rozhodnete pro kulaté věnečky nebo podlouhlé banány v čokoládě, vždy je potřeba udělat základ. Připravené těsto přendejte do cukrářského sáčku, pomocí kterého ho naneste na pečicí papír a dejte péct do trouby.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Kaplická cmunda

Kaplická cmunda

20 minut
Rychlá mexická fazolová polévka

Rychlá mexická fazolová polévka

45 minut
Kuřecí mini řízečky s bylinkovou strouhankou

Kuřecí mini řízečky s bylinkovou…

Poslední sledované recepty

35
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
30
Pečené vepřové ocásky (nejen) s bramborami
Pečené vepřové ocásky …
27
Plnotučná hořčice s bílým vínem
Plnotučná hořčice s…
15
Tatranské pracny
Tatranské pracny
13
Pečený květák s křupavou cizrnou a bramborami na bouchačku
Pečený květák s křupavou…

Zajímavé články

Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená, drcená či pasírovaná?
Rajčata v konzervě: Na co se hodí celá, krájená,…
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná rychlovka, díky které se blýsknete
Strouhaná buchta podle Jiřiny Bohdalové: Úžasná…
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým bude naprosto dokonalý
Domácí smažák: Naučte se 7 triků, díky kterým…
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a zvládnete ho i vy
Přepuštěné máslo: Recept na ghí je jednoduchý a…
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit zavářku do polévek i základ hlavních jídel
Domácí nudle: Z jednoho těsta můžete vyrobit…
AHA.cz Parťák Mareše na vozíčku: Ortel známé lékařky

Parťák Mareše na vozíčku: Ortel známé lékařky

Mimibazar Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Jak stres ničí vaše tělo: Naučte se ho zastavit dřív, než bude pozdě

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Denní horoskop na čtvrtek 13. 11. 2025: Komu se splní tajný sen a kdo zazáří v práci?

Denní horoskop na čtvrtek 13. 11. 2025: Komu se splní tajný sen a kdo zazáří v práci?

Ženy.cz 5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

5 skvělých raperek, které mě brutálně baví. Máte je v playlistu taky?

Blesk.cz Rudolf Hrušínský ml. (79) přiznal boj s rakovinou: Nádor plic a ledvin!

Rudolf Hrušínský ml. (79) přiznal boj s rakovinou: Nádor plic a ledvin!

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz 25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

25 důkazů, že není radno nechat děti bez dozoru ani na 5 minut. Tyhle fotky vás dostanou!

Blesk Horoskopy Nový díl Eroskopu: Odhalte afrodiziakum pro každé znamení! Co v posteli funguje?

Nový díl Eroskopu: Odhalte afrodiziakum pro každé znamení! Co v posteli funguje?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Know-how
  • 7 užitečných rad, jak na odpalované těsto
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact