6 osvědčených tipů, jak zahustit polévku nebo omáčku
Redakce
|
13. 4. 2017
Know-how
Nejenom česká kuchyně je založená na omáčkách a hustých polévkách, ve kterých stojí lžíce! Jaro sice volá po lehkém vývaru se zeleninou a nudlemi, ale co by byl sváteční oběd bez svíčkové nebo pořádně husté bramboračky.
1. Brambory
Zdravá varianta, jak snadno zahustit polévku či omáčku. Brambory přidejte do polévky a rozmixujte, případně přidejte již rozmixované pyré. Podobně funguje i pečená dýně, ta má ale o dost výraznější chuť.
2. Domácí jíška
Směs z mouky, kterou vytvoříte buď na začátku v hrnci, a to spojením másla a hladké mouky, nebo až na konci, kdy do omáčky přidáte trochu mouky rozmíchané ve vodě. Důležité je, aby v jíšce nebyly hrudky!
3. Více zeleniny
Platí zejména u polévek, ale i u omáček, jako je například svíčková. Stačí přidat více brambor, brokolice nebo mrkve (záleží na konkrétní polévce) a rozmixovat. V případě, že zrovna neděláte hladký krém, postačí vám do ruky lis na brambory, kterým zeleninu trochu rozmačkejte.
4. Smetana
Vysokoprocentní smetana dokáže divy! Nejenom, že zjemní polévku či omáčku, ale také ji dokáže perfektně zahustit. Vždy vybírejte tu, která má nad 30 % tuku!
5. Obiloviny
V kuchyni sáhněte po obilovinách, jako jsou ovesné vločky nebo quinoa. Mají skvělou schopnost absorbovat tekutiny a zahustit pokrm. Nejrychleji zahustíte jemnými vločkami a pokud chcete dokonale hladký krém nebo omáčku, doporučujeme je rozmixovat.
6. Škrob
Už od počátků rozvíjení gastronomie platí, že nejlépe zahustíte škrobem. Není to sice nejzdravější varianta, ale pokud máte doma alespoň lžičku kukuřičného škrobu, dokáže s omáčkou velké věci!