• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Výzkum čajů: pytlíkové čaje nejsou horší, než sypané

Výzkum čajů: pytlíkové čaje nejsou horší, než sypané

Redakce
| 27. 1. 2011
Ingredience
Výzkum čajů: pytlíkové čaje nejsou horší, než sypané

Brno, 25. ledna – K několika překvapivým výsledkům dospěli vědci z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce Veterinární a farmaceutické univerzity Brno (VFU Brno) při svém odborném zkoumání čaje.

Zjistili, že u nás běžně prodávané porcované (pytlíkové) čaje jsou stejně kvalitní jako čaje sypané, v některých ohledech dokonce sypané čaje kvalitou převyšují. Zajímavý je také výsledek, že množství kofeinu je průměrně nejvyšší u zelených čajů. Při skladování čaje má na jeho kvalitu největší vliv délka skladování, na způsobu uložení již tolik nezávisí.

Vědci zkoumali čaje černé (někdy zvané červené), polozelené (oolongy), zelené a bílé. Měli k dispozici nabídku čajů, která je v České republice běžně k dostání, zkoumali na 40 značek. Analyzovali vybrané látky, které mají vliv jednak na senzorickou kvalitu čaje a jsou ovlivněny technologií jeho výroby, jednak na zdraví konzumenta. Vzorky byly zkoumány na UV-Vis spektrofotometrii, což je metoda, která se používá jak v akreditovaných laboratořích, tak v laboratořích výrobců čaje. Také se zkoumal vliv skladování na kvalitu čaje – čaje byly skladovány po dobu jednoho roku na světle (ve skle, v papírovém obalu a v originálním balení) a ve tmě (ve skle, v kovové nádobě, v papírovém obalu a v originálním balení) a po měsících byl analyzovány vybrané látky.

Jak vhodně skladovat?

Obsah kofeinu byl průměrně nejvyšší u zelených a bílých čajů. Absolutně nejvyšší byl u černých čajů z Keni a Číny. Nejvyšší hodnoty u všech čajů byly naměřeny před začátkem skladování, již po půl roce byly u všech čajů hodnoty kofeinu poloviční. Podobně dopadlo zkoumání čajových pigmentů TFs a TRs, které mají vliv na barvu, aroma i chuť čaje. Přitom například čajovny bývají kritizovány za nevhodné skladování čaje ve skleněných nádobách. „Ukázalo se, že není velký rozdíl, jestli čaj máte například v papírové krabici nebo ve skleněné nádobě. Kvalitu nejvíce ovlivňuje zejména délka skladování po prvním otevření čaje,“ řekla Martina Ošťádalová z Ústavu vegetabilních potravin a rostlinné produkce VFU Brno, která se výzkumem čajů zabývá.

Zjišťovala se také přítomnost polyfenoloxidázy, což je enzym, který je důležitý pro správnou fermentaci čaje. V hotovém čaji je vhodné, aby jí bylo co nejméně – způsobuje totiž nestabilitu čaje. Nejvíce tohoto enzymu bylo v zelených a polozelených čajích, nejméně v černých.

Porcované versus sypané

Zkoumání obsahu analytů vyvrátilo obecný názor, že v porcovaných čajích jsou většinou méně kvalitní zbytkové šarže všech druhů čajů. Většina sledovaných analytů se nachází v listech čajovníku a jejich množství ukazuje kvalitu výroby čaje. U porcovaných čajů bylo jeho množství vyšší. Stejný výsledek přineslo i měření obsahu čajových barviv, TRs a TFs, která ovlivňují senzorické vlastnosti čaje. Spíše farmakologický význam má rutin, flavonoid, jehož množství bylo také vyšší u sypaných čajů. „Z toho vyplývá, že se sypané čaje vyrábějí ze stejných a stejně opracovaných listů, jako čaje porcované. Už se málokdy setkáte s tím, že by se přidával například čajový prach a podobně. Jelikož jsou čajové částice menší u porcovaných čajů, obsahové látky se u nich uvolňují rychleji,“ shrnula Martina Ošťádalová.

Výroba čaje a jeho vliv na zdraví

Nejdůležitějším krokem při výrobě čaje je fermentace. Je to proces, během kterého se uvolňují látky, které ovlivňují barvu, chuť a samozřejmě složení čaje. Podle délky a způsobu fermentace se čaje také rozdělují na plně fermentované (černý čaj), polofermentované (polozelený nebo též oolong) a nefermentované (zelený a bílý čaj).

Čaji se připisují mnohé blahodárné vlivy na zdraví člověka. Jde především o antioxidační a protizánětlivé účinky, úpravu střevní mikroflóry, předcházení kardiovaskulárním onemocněním, redukci hypertenze anebo antimikrobiální aktivitu čaje. Mnohé z těchto výzkumů jsou však teprve na svém počátku, zatím probíhaly především na zvířatech a jejich vliv na člověka by mělo potvrdit další zkoumání.

Diskuze ke článku

  • JohankaDl | 25. 8. 2014 21:30

    Úplně bych s tím nesouhlasila, ale budiž. Každopádně jsem nepila lepší sáčkový zelený čaj, než třeba tento zelený - http://www.oxalis.cz/lung-chingdraci-studna-40-g/d-71721/ ... (a to namátkově vybraný).

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Ratatouille IV.

Ratatouille IV.

Meruňkové knedlíky - kynuté

Meruňkové knedlíky - kynuté

45 minut
Buřty na pivě

Buřty na pivě

Poslední sledované recepty

59
Žloutkové řezy jako vánek
Žloutkové řezy jako vánek
41
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
33
Klasické lečo
Klasické lečo
28
Křehký koláč s ovocem
Křehký koláč s ovocem
21
Dýňová tortila
Dýňová tortila

Zajímavé články

Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů od našich babiček
Letní omáčky jsou v kurzu: 7 nejlepších receptů…
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů, proč je jíst ve velkém, plus tipy, co z nich upéct nebo uvařit dobrého
Superpotravina týdne: Meruňky. 6 dobrých důvodů,…
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu je ten s překvapením uvnitř
Piñata torta: Nejúžasnější dort na dětskou oslavu…
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak uchovat cukety na zimu? Známe osvědčené triky!
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5 tipů od profesionálního barmana
Jak si doma namíchat dokonalý letní koktejl? 5…
AHA.cz Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Karel Šíp přiznal smutek: Odchod nese těžce

Mimibazar Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Bojíte se rádi? Navštivte 10 nejbizarnějších a nejděsivějších míst v Česku

Dáma.cz Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Tragické osudy českých dětských hvězd: Drogy, alkohol, deprese i rakovina

Blesk pro ženy Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ideální podprsenka pro každou ženu? Stylistka prozradila tipy pro malá prsa, asymetrii i svatební den!

Ženy.cz Robbie Williams LIVE? Rozhodně, Vídeň, víno a víkend, na který se nezapomíná

Robbie Williams LIVE? Rozhodně, Vídeň, víno a víkend, na který se nezapomíná

Blesk.cz Umíral s miláčkem Hollywoodu, teď se herec Kajetán Písařovic v kolonii chystá na zimu

Umíral s miláčkem Hollywoodu, teď se herec Kajetán Písařovic v kolonii chystá na zimu

SportRevue.cz FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

FOTO: Leryn Franco – (bývalá) oštěpařka s postavou sexy modelky

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy 10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

10 zákonů karmy: Tipy, co dělat, když chcete od života dostat to nejlepší

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Výzkum čajů: pytlíkové čaje nejsou horší, než sypané
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact