• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vyzkoušejte artyčoky

Vyzkoušejte artyčoky

F.O.O.D.
| 6. 6. 2016
Ingredience
Vyzkoušejte artyčoky

V našich zeměpisných šířkách patří artyčoky stále spíš k exotické zelenině, i v supermarketech už je ale občas koupíte. Až příště v obchodě uvidíte růžici artyčoku, neváhejte ani chvilku a vrhněte se na vaření.

Artyčoková pěna s pancettou

4 porce, příprava: 30 minut

* 8 mražených artyčokových srdíček
* 300 ml vývaru
* 100 g mascarpone
* 1 stroužek česneku
* sůl a pepř
* 2 lžíce citronové šťávy
* 6 plátků pancetty

Srdíčka podle potřeby rozmrazte, ke sterilovaným artyčokům můžete přidat bílou část z půlky pórku, aby se chuť nálevu zneutralizovala. Rozmražené artyčoky vařte v zeleninovém vývaru doměkka. Slijte, ponechte si jen asi 70 ml vývaru. Přidejte mascarpone a rozmixujte na pyré. Dochuťte česnekem, solí, pepřem a citronovou šťávou. Pancettu nakrájejte a orestujte dokřupava na suché pánvi. Pěnu podávejte ozdobenou pancettou.


Plněné artyčoky

4 porce, příprava: 75 minut

* 2 artyčoky
* 1 plátek staršího bílého chleba
* 1 cibule
* 3 stroužky česneku
* 400 g mletého masa
* 1 vejce
* 2 lžičky hořčice
* 2 snítky tymiánu + na ozdobu
* sůl a pepř
* 50 ml rajského protlaku
* 30 g parmazánu
* 2–3 lžíce italské strouhanky

Artyčoky uvařte. Chleba zbavte kůrky a namočte do vlažné vody. Cibuli a česnek nasekejte, smíchejte s masem a vejcem. Dochuťte hořčicí, tymiánem, solí a pepřem. Zapracujte protlak. Do vydlabaného středu dejte masovou směs a posypte parmazánem a strouhankou. Pečte asi 30 minut při 190 °C. Podávejte ozdobené čerstvým tymiánem.


Artyčoky se zeleninou a slaninou

4 porce, příprava: 65 minut

* 2 artyčoky
* 1 plátek citronu
* sůl a pepř
* 2–3 stonky řapíkatého celeru
* 2 mrkve
* 4 šalotky
* 1 červená cibule
* velká hrst sušených hub
* 1 hrst tymiánu
* 2 lžíce másla
* 100 g slaniny
* 60 g zelených oliv
* 60 g černých oliv
* 250 ml zeleninového vývaru
* 100 ml suchého bílého vína

Artyčoky omyjte. Horní čtvrtinu odřízněte, stejně tak je zbavte stonku. Řezné plochy potřete citronem. Vařte asi 15 minut v osolené vodě doměkka. Nechte chvíli zchladnout, odtrhejte vnější listy a nakrájejte na čtvrtiny. „Seno“ u středu artyčoku rovněž odstraňte. Zeleninu očistěte. Celer nakrájejte na kousky, mrkev nasekejte najemno. Šalotku nakrájejte na kolečka. Červenou cibuli nakrájejte nahrubo. Houby spařte vroucí vodou (čerstvé nakrájejte na plátky). V hluboké pánvi rozehřejte máslo a šalotku orestujte s na kostičky nakrájenou slaninou dohněda. Přidejte slité houby a orestujte. Vmíchejte všechny zbylé suroviny a podlijte vývarem a vínem. Duste asi 5–7 minut doměkka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte artyčoky a podávejte.

Náš TIP: Vegetariáni mohou maso nahradit nasekaným tofu. Pikantní příchuť získá uzené tofu špetkou uzené červené papriky. Bílé tofu lze ochutit například solí, čtyřbarevným pepřem, sladkou paprikou a oreganem.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

161
Výborný dresing
Výborný dresing
50
Jednoduchý jahodový koláč
Jednoduchý jahodový koláč
36
Klechtanka z Bolatic
Klechtanka z Bolatic
30
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
25
Marinované řecké kuře
Marinované řecké kuře

Zajímavé články

Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
AHA.cz Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Blesk.cz Hvězdy v slzách po smrti zpěváka Dopity (†77):  Burešová mu vyznala lásku! Truchlí i Hůlka, Ruml a další

Hvězdy v slzách po smrti zpěváka Dopity (†77): Burešová mu vyznala lásku! Truchlí i Hůlka, Ruml a další

SportRevue.cz FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

FOTO: Paulina Gretzky – sexy blondýna, která kdysi dráždila (nejen) golfistky

Maminka.cz Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Od sedmi let je označují za nejkrásnější dvojčata na světě. Jak vypadají dnes a jak pomohla otci v boji s leukémií?

Blesk Horoskopy Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vyzkoušejte artyčoky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact