• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

F.O.O.D.
| 22. 12. 2016
Ingredience
Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!

Obřady doprovázejí pití čaje napříč světěm. Sáček zalitý horkou vodou je sice běžnou praxí uspěchané moderní doby, v některých kulturách by ale byl až urážkou tohoto ušlechtilého nápoje.

Čaj pijeme nejen kvůli povzbuzujícím účinkům, ale milujeme hlavně jeho vůni a chuť. Ty tvoří více než stovka různých chemických látek se značnou biologickou aktivitou (katechiny, flavonoidy, polyfenoly a jejich sloučeniny.) Blahodárně působí především na kapiláry a trávicí trakt, posilují imunitu, účinně brání únavě. Abychom čaji ještě lépe porozumněli a uměli si ho dokonale vychutnat, podívejte se na pravidla jeho podávání, jež se praktikují ve světě.

Čich má přednost

Základní potřebu pro čínský čajový obřad Gong-fu je čajové moře, což je převážně dřevěná či keramická plochá krabice s otvory odvádějícími do vnitřní nádržky přebytečnou vodu a oplachovací nálevy. Hostům nejprve prezentujeme samotný čaj, aby ocenili jeho vůni a vzhled. Máme připraveny všechny potřebné nádoby, konvici, šálky a čichátka, což jsou klenuté pokličky na šálky, které zachytí čajové aroma. Horkou vodou zahřejeme konvici (tu i zvenčí), šálky s čichátky i případná sítka. Potřebné množství čaje ve vyhřáté konvici zalijeme vodou, kterou ihned slijeme do čajového moře, popřípadně s ní propláchneme šálky. Rozvonělý čaj opět prezntujeme hostům. Pak připravíme další nálev. Podle kvality čaje ho louhujeme, zhruba půl minuty až minutu, a naléváme hostům do čichátka, které překlopíme šálkem. Naléváme postupně, nejdříve zhruba polovinu dávky a pak druhou v opačném pořadí,aby všichni měli stejně silný čaj. Šálek s čichátkem překlopíme, čaj se tak dostane do šálku. Hosté mohou klepat prsty na stůl na znamení poděkování, hostitel je následně vybídne otevřenámi dlaněmi k pití. K čichátkům je nutné přivonět a teprve pít. Množství tekutiny by mělo být tak na tři doušky. První krátký nám dá představu o čaji a ovoní ústní dutinu, druhým delším si čaj vychunáváme a třetí pak vytvoří dochuť, doznění čaje. U dalších nálevů (jejich počet se odvíjí od kvality čaje) prodlužujeme dobu louhování asi o patnáct sekund a čichátka už nepoužíváme. Jednotlivé fáze přípravy čaje mají poetické názvy jako třeba „drak a fénix přinášejí štěstí“, což je přiklopení čichátka šálkem. Není nutné to vědět, to nejdůležitější je pokorný a snaživý přístup k přípravě čaje. Výsledkem by pak měla být harmonie osoby a okolního vesmíru.

Nejprve obdivovat

O japonském čajovém obřadu se píší celé knihy. Mistrovství v přípravě čaje lze v Japonsku dosáhnout, přesto i ti největší mistři se učí a zdokonalují prakticky celý život. Prvním krokem v čajovém obřadu Ča no ju je pozvání dopisem, jenž je malým uměleckým dílem. Vhodné oblečení představuje u mužů jednobarevné tmavé kimono s nanejvýš pěti rodovými znaky. Obvyklý počet hostů je pět. Nejprve se shromáždí v čekárně na začátku zahrady, odkud vede k čajovému domku klikatá cesta, ukončená kamennou nádržkou či kašnou s vodou. Hosté si v ní symbolicky opláchnou ruce a vypláchnou ústa a až pak vstoupí nízkým vchodem, který je přirozeně přiměje k pokloně, do čajového pokojíku. Hostitel zatím čeká v přípravně. Hosté v pokleku postupně obdivují snítek kakemono ve zvláštním výklenku. Hlavní host usedá tak, aby byl co nejblíž k hostiteli. Ten se se všemi pozdraví a všem vlastní rukou podá drobné občerstvení. Poté nastane krátká přestávka, při níž hosté vyčkají venku, než hostitelův asistent zamění svitek za vázu s květinami. Zvuk gongu, který si pozorně vyslechnou, je pozve dovnitř, ovšem před tím se opět u nádržky s vodou očistí.

... pak teprve pít

Teprve nyní se podává čaj. Jak náčiní, tak i nádobí má nejen své přesné místo, ale i předepsané úkony, jak s nimi nakládat. Hustý čaj koiča, vyšlehaný bambusovou metličkou ze zeleného čaje matcha, je nalit do misky, kterou hostitel staví vedle ohniště, na němž se připravovala voda. Po kolenou se k ní přisune hlavní host, ukloní se ostatním a pokládá si jí do levé ruky, pravou přidržuje. Upije několik doušků, misku utírá ubrouskem a podává druhému hostovi. Ten postupuje stejně, až se napijí všichni. Hostitel poklekne před vchodem, vyjádří omluvu za svou nedokonalost a poděkuje hostům. Ti se také ukloní a poděkují mu. Vše má přesná pravidla včetně námětů k rozhovorů a gest. Nyní může být nálada uvolněnější, odstraní se rozhože zakrývající okna, zúčastnění obdivují čajové náčiní, otvírá se pohled do čajové zahrady, podávají se další cukrovinky a hostitel s novým náčiní, připraví řidší čaj usuča. Až všichni dopijí, uklidí čajové náčiní, což je znamení pro hosty k odchodu. Nakonec hostitel své hosty pozorně sleduje, dokud mu nezmizí z dohledu.

Jak ve staré Anglii

Jednou z nejpropracovanějších příprav čaje na světě mají v Anglii, ačkoliv i jinde najdeme zajímavé zvláštnosti. V Rusku je například důležitou součástí přípravy čaje samovar. Klasický představuje velká nádoba s komínkem uprostřed, v němž hoří dřevěné uhlí a na jehož vrcholku se hřeje silná čajová esence nejlépe z gruzínského čaje, kterou si hosté nalévají do sklenic a doplňují horkou vodou. Čaj, silný podle množství přidané vody, se pije přes cukr či s domácí zavařeninou. Zastavme se ale u anglického čaje o páté. Hodinou se nenechme mýlit, čaj se často podává už ve čtyři odpoledne, ale lze jej uspořádat i později. Traduje se, že obřad vznikl někdy v roce 1840 a stojí za ním dvorní dáma královny Viktorie, vévodkyně Anna z Betfordu. Přestávka mezi lehkým obědem a večeří pro ní byla moc dlouhá, a tak si nechala odpoledne udělat čaj se sendviči. Nechtěla ho ale pít sama a začala zvát své přítelkyně. Těm se to zalíbilo a tradice byla na světě. Co nám tedy přikazuje? Šálek musíme držet třemi prsty za ouško a v žádném případě bychom ouškem neměli prostrčit prst. Pozor na malíček, i mírně zdvižený je brán jako povýšené chování. Šálek držíme jen v momentě, kdy se chceme napít, jinak ho pokládáme na talířek buď na stolku, nebo ho můžeme druhou rukou opatrně přidržovat v klíně. Lžičkou nemícháme zuřivě dokola, nýbrž napříč šálkem k sobě a od sebe. K čaji se obvykle podávají sušenky, pochopitelně čajové, ovšem začínat s nimi je prohřešek, nejdříve přijdou na řadu sendviče z toastového chlebu bez kůrky, nejlépe s máslem a salátovou okurkou nebo s lososem. Pak teprve sušenky, drobné zákusky nebo lívance.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Vepřová krkovice s fazolovým hummusem a rajčatovou salsou

Vepřová krkovice s fazolovým hummusem…

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

125
Losos (nejen) v bylinkách
Losos (nejen) v bylinkách
45
Kuřecí prsa s bramborami, dýní a bylinkovým jogurtem
Kuřecí prsa s bramborami…
43
Jablečný Lotus řez - nepečený
Jablečný Lotus řez -…
38
Bramborový knedlík podle norem
Bramborový knedlík podle…
30
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou

Zajímavé články

Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Přání k narozeninám: Vyberte si z 20 textů hodících se do SMS i na papír

Blesk pro ženy Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Chantal Poullain vypadá rok před 70. úžasně! Co se naučit z jejího francouzského stylu?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

Felix Slováček překvapil: Odložil saxofon a proměnil se v modela!

SportRevue.cz FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

FOTO: 24 žhavých zápasnic z MMA. Sexy kočky, které by vám zlámaly kosti, nos i sny

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

Horoskop na další týden: Kdo se stane obětí závisti a koho čekají zásnuby?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Vychutnejte si čaj napříč světem: Rituály, které si zamilujete!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact