• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak

Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak

Redakce
| 26. 1. 2017
Ingredience
Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak

Pořádný hovězí steak najdete dnes v každém jídelním lístku v každé restauraci. Ale ne všude můžete očekávat lahůdku, která rozhodně nepatří mezi ty nejlevnější položky na menu. S našimi tipy ale už určitě neuděláte krok vedle.

Maso je základ. První, co by vás mělo zajímat je z jakého masa bude steak připraven. Pokud vám toto není obsluha schopná vysvětlit či vám není schopna nabídnout stupně propečení masa, vydejte se na jídlo jinam. Dobrý steak je možný připravit za jakéhokoliv druhu masa - kromě hovězího i z vepřového, telecího, drůbežího, jehněčího, z divočiny či ryby. Maso se ale připravuje výhradě z hovězího, pokud toužíte po masu snů, vsaďte na svíčkovou.

Vhodnými masy jsou plemana Aberdeen Agnus, Shorthorn, Hereford či Charolais, který se prohánějí po Jižní Americe, ale v dnešní době se pěstují i v Česku. Vždy se ujistěte, že se jedná o maso dojných krav. Používají se i jalovice a býčci. Jejich maso patří k těm nejlepším. Za nejlepší maso platí svíčková, kterou umí připravit každý kuchař. Skvělý je ale také vysoký a nízký roštěnec.

Vidíte-li na mase stopy po paličce, maso zřejmě není dobře připravené. Mezi kuchaři je použití kuchařské paličky považováno za svatokrádež. K narušení textury masa bohatě postačí klouby prstů nebo hřbet otevření dlaně. Alfou a omegou je i stupeň propečenosti. Vybrat si můžete mezi very rare (pod upečnou kůrkou se skrývá až syrové maso), rare (maso má krustičku na povrchu, maso je růžové, střed syrový), medium rare (na povrchu křupavý, uvnitř plný šťávy, na řezu je maso lehce krvavé), medium (středně propečený steak, při dotyku pruží, na řezu je maso růžové) a well done (zcela propečený, při dotyku je pevný, na řezu je krémově až šedavě hnědý).

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

50 minut
Šakšuka v praprikách

Šakšuka v praprikách

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

Poslední sledované recepty

134
Kančí guláš s bramborami
Kančí guláš s bramborami
88
Zapečené croissanty s kadeřávkem
Zapečené croissanty s…
66
Maďarský guláš po našem
Maďarský guláš po našem
60
Zelný salát se zeleninou
Zelný salát se zeleninou
55
Cuketové placičky s žervé
Cuketové placičky s žervé

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Zažijte hvězdy F.O.O.D. pikniku
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
AHA.cz Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Kate vyděsila svým vzhledem: NEMOC SE VRÁTILA

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co jí naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz První zpověď dcery Jirešové Sofie: Nejdřív čtvrt roku na psychiatrii a… Teď tančí u tyče!

První zpověď dcery Jirešové Sofie: Nejdřív čtvrt roku na psychiatrii a… Teď tančí u tyče!

SportRevue.cz FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

FOTO: Krásky z ringů aneb 10 nejkrásnějších zápasnic všech dob

Maminka.cz Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Táta pěti dětí se dozvěděl, že čtyři z nich nejsou jeho vlastní. Mám je rád všechny, ale dědit bude jen 'moje krev', říká

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact