• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak

Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak

Redakce
| 26. 1. 2017
Ingredience
Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak

Pořádný hovězí steak najdete dnes v každém jídelním lístku v každé restauraci. Ale ne všude můžete očekávat lahůdku, která rozhodně nepatří mezi ty nejlevnější položky na menu. S našimi tipy ale už určitě neuděláte krok vedle.

Maso je základ. První, co by vás mělo zajímat je z jakého masa bude steak připraven. Pokud vám toto není obsluha schopná vysvětlit či vám není schopna nabídnout stupně propečení masa, vydejte se na jídlo jinam. Dobrý steak je možný připravit za jakéhokoliv druhu masa - kromě hovězího i z vepřového, telecího, drůbežího, jehněčího, z divočiny či ryby. Maso se ale připravuje výhradě z hovězího, pokud toužíte po masu snů, vsaďte na svíčkovou.

Vhodnými masy jsou plemana Aberdeen Agnus, Shorthorn, Hereford či Charolais, který se prohánějí po Jižní Americe, ale v dnešní době se pěstují i v Česku. Vždy se ujistěte, že se jedná o maso dojných krav. Používají se i jalovice a býčci. Jejich maso patří k těm nejlepším. Za nejlepší maso platí svíčková, kterou umí připravit každý kuchař. Skvělý je ale také vysoký a nízký roštěnec.

Vidíte-li na mase stopy po paličce, maso zřejmě není dobře připravené. Mezi kuchaři je použití kuchařské paličky považováno za svatokrádež. K narušení textury masa bohatě postačí klouby prstů nebo hřbet otevření dlaně. Alfou a omegou je i stupeň propečenosti. Vybrat si můžete mezi very rare (pod upečnou kůrkou se skrývá až syrové maso), rare (maso má krustičku na povrchu, maso je růžové, střed syrový), medium rare (na povrchu křupavý, uvnitř plný šťávy, na řezu je maso lehce krvavé), medium (středně propečený steak, při dotyku pruží, na řezu je maso růžové) a well done (zcela propečený, při dotyku je pevný, na řezu je krémově až šedavě hnědý).

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

93
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
68
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
45
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Vepřové s mrkví, hráškem a bylinkovými bramborami
Vepřové s mrkví, hráškem…
31
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…

Zajímavé články

Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Ibiza, »prokletý ostrov«: DiCapria šacovala policie!

Ibiza, »prokletý ostrov«: DiCapria šacovala policie!

SportRevue.cz FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

FOTO: Sexy rozhodčí, od které byste si to rádi nechali (na hřišti) foukat

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Tipy, jak poznat v restauraci dobrý steak
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact