Skoro žádné pečení se neobejde bez vlašských ořechů a mandlí. Rádi používáme i lískové oříšky. Co ale přijít na kloub tajemství dalších oříšků a semínek a vyměnit starou klasiku za stejně zdravou alternativu?
Vlašské ořechy
Jsou velmi bohaté na zdravé tuky. Počítejte s tím, že těsto s nimi bude ale mastnější. Obsahují spoustu zinku a snižují cholesterol.
Piniové oříšky
Nejdená se o ořechy, ale o semena borovice. Obsahují přes 60% tuku, takže snadno a rychle žluknou. Jsou dobré na nervovou soustavu, ale stojí více než známější ořechy a semínka.
Mandle
Mandle snižují krevní tlak. Snadno je oloupete, pokud je předtím spaříte horkou vodou a necháte asi 10 minut odstát - ne déle, jinak by ztratili křupavost. Vyzkoušejte k pečení přidat i mandlovou mouku.
Lískové ořechy
Jsou efektivním zdrojem energie. Oloupete je snadno tak, že je na chvíli rozložíte v horké troubě a pak je promnete v dlaních.
Čufa
Říká se jí také zemní mandle a je to hlíza šáchoru. Používá se i chutná podobně jako mandle. Přirozeně reguluje inzulín. Stejně jako z mandle, je i z čufy skvělá mouka.
Slunečnice
Semena se používají podobně jako piniové oříšky, ale slunečnici pořídíte levněji. Je bohatá na hořčík a díky podpoře tvorby serotoninu působí antidepresivně. Doporučujeme chroupat místo brambůrků.