• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Rázné holky

Rázné holky

F.O.O.D.
| 15. 3. 2011
Ingredience
Rázné holky

Peprně křupavé a samy o sobě dokonalé – ředkvičky jsou ideální chuťovkou. Jak, kdy a proč zapustily na našem stole kořínky?

Když do francie dorazí jaro a blíží se čas na rodinné obědy pod širým nebem, často je otevírá miska s čerstvými ředkvičkami, včetně zelené štětinky jejich lístků. Pojídají se před vlastním obědem, doplněné křupavou bagetou, jemným hutným máslem a vločkovou solí. Více není potřeba – britský bylinkář John Evelyn jednou napsal, že ředkvičky si s sebou nosí i svůj vlastní pepř.

Jsou-li ve francouzské gastronomii prioritou, v jiných kuchyních přicházejí na stůl spíše jako dovětek nebo náhodný nápad. Ředkvičky ale mají na víc.

Na druhu záleží

Důvod možná tkví v tom, že žádný sebe si vážící Francouz by patrně nepozřel zavadlé, mechovité exempláře s podivně vláknitým středem, jaké občas dozrávají v chladicích boxech supermarketů. Tamní ředvičky bývají spíše podlouhlé, roztomile červenobílé a s oním přesně správným poměrem sladkosti a pikantnosti. Jsou také častou součástí dětských svačinek, kdy se, nastrouhané a utřené s máslem, schovají v křupavé bagetě.

U nás je velmi dobrá poloraná odrůda – podlouhlá bílá ředkvička s příhodným jménem Rampouch či její kulatá sestřenice jménem Blanka. Odrůd je však velká řada a ne vždy se pohybují jen po červenobílé barevné škále, přestože latinský název rodu Raphanus je prý odvozen ze sanskrtského výrazu pro krev (anglické slovo radish je pak odvozeno přímo z latinského radix, tedy kořínek).

Názvy dnešních hybridů jsou poněkud suchopárnější – nejnovější místní výpěstky nesou jména jako Prima, Tercie či Kvarta, ale najdeme i Slavii či fialovou Violu.

Co potřebují a co poskytují

Pěstování ředkviček není nijak zvlášť náročné. Velmi brzy po výsevu klíčí a během 14 dnů se mohou začít sklízet. Půda musí být pochopitelně dobře propracovaná, s dostatečnou zásobou živin. Zkušenější zahrádkáři vědí, že ředkvička je plodina krátkého dne, to znamená, že jakostní bulvičky se vytvářejí jen na jaře a na podzim, kdy je den kratší, kdežto v létě – při dlouhém dni – vytváří rostlina květní stonky a semena.

Proto se v létě nepěstuje. Aby ředkvičky byly chutné a šťavnaté, musí rychle vyrůst, to znamená, že se musí hodně zalévat. Při kolísající vlhkosti začnou totiž dřevnatět a na světě jsou plody, které by Francouz nepozřel…

Ředkvičky jsou bohaté na draslík, sodík a vápník a mají vysoký obsah chloru. Mimoto mají mnoho fosforu a síry, zatímco velké druhy obsahují velké množství křemíku. Bohaté jsou také na vitamin C, kyselinu listovou a obsahují nezanedbatelné množství vitaminu B. V našem těle působí antibakteriálně, zároveň ničí plísně ve střevech, na sliznici a v žaludku. Díky obsahu hořčičných olejů usnadňují také odkašlávání.

Příznivý účinek prý mají na snižování škodlivého cholesterolu a trávení. Všechny druhy ředkviček obsahují lehký éter, který rozpouští hleny, a mimoto enzymy podporující vylučování trávicích šťáv. Jejich močopudný účinek je činí užitečnými při čistění ledvin a močového měchýře. Lidové léčitelství doporučuje šťávu z ředkviček smíchanou se šťávou karotkovou coby výbornou pomoc při čištění a léčbě sliznic zažívacího ústrojí a dýchacích orgánů.

Řízný marš do kuchyně

Prostý půvab chleba s máslem a ředkvičkami rezonuje v české mysli křepkou notou. Obliba podobné kombinace je známa už od středověku, kdy se k chlebu přikusovaly jak menší, tak velké bílé „pivní“ ředkve. Ale kulinární možnosti ředkviček rády stoupají po dalších příčkách gastronomického žebříku.

Na druhém stupni najdete saláty. Ředkvičky si s jednoduchou zálivkou vystačí i samy o sobě, pravda, ale zkuste je někdy zkombinovat třeba se sušenými meruňkami a dílky pomerančů či mandarinek, zbavených dělicích blanek. Zapomínat byste neměli ani na to, že i svěží zelené lístky ředkviček jsou zcela a naprosto jedlé, jen je musíte opravdu pečlivě umýt, abyste s nimi nechroupali i písek.

Třetím stupněm zpracování ředkviček v kuchyni je pak jejich tepelná úprava. Ať už jde o elegantní přílohu, jako jsou naše glazované ředkvičky, o využití v polévkách orientálního, zejména čínského typu, či o známé dušené ředkvičky s míchanými vejci, je tahle nebojácná zelenina v kuchyni opravdovým malým pokladem. Gastronomickou i estetickou korunkou jsou pak něžné ředkvičkové klíčky.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Zapečená kuřecí prsa

Zapečená kuřecí prsa

45 minut
Tudelská zeleninová polévka

Tudelská zeleninová polévka

145 minut
Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Poslední sledované recepty

71
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
51
Vepřové výpečky s bramboráčky a špenátem s bešamelem
Vepřové výpečky s…
51
Mrkvový koláč s ricottou
Mrkvový koláč s ricottou
45
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
31
Fazolová polévka s uzeným masem
Fazolová polévka s…

Zajímavé články

Nejzdravější zeleninu na světě si můžete vypěstovat sami doma. Seznamte se s řeřichou potoční
Nejzdravější zeleninu na světě si můžete…
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho oblíbené těstoviny, které dodají mužnost
Jan Saudek slaví narozeniny: Ochutnejte jeho…
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni určitě nedělejte!
7 zlozvyků našich babiček. Tyhle věci v kuchyni…
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5 večeří, které stihnete do 30 minut
Od pondělí do pátku: Těstoviny hrají prim! 5…
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody, proč si ji právě teď vychutnat, plus sladké recepty
Superpotravina týdne: Rebarbora. 4 dobré důvody,…
AHA.cz Vondráčková a Plekanec v křížku: Spor kvůli dětem

Vondráčková a Plekanec v křížku: Spor kvůli dětem

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Vyzkoušeli jste: Vytřeno za pár minut. Inovovaný mop Spontex Express System+ šetří čas i záda

Dáma.cz Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Tohle jsou géniové zvěrokruhu: Která znamení mají předurčené vysoké IQ?

Blesk pro ženy Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Tenhle trend ocení zejména zralé ženy! Barva, která omladí, je ultra hitem

Ženy.cz Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Pomerančová kůže na zadku a stehnech: Nejlepší tipy a triky, jak se jí trvale zbavit

Blesk.cz Patrasová je v Bohnicích a Felix je nervózní: Dáda plánuje útěk z léčebny!

Patrasová je v Bohnicích a Felix je nervózní: Dáda plánuje útěk z léčebny!

SportRevue.cz 25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

25 nejdražších přestupů fotbalové historie. Než skončí léto, pořadí se opět změní

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy 5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

5 znamení zvěrokruhu, která jen tak neodpouštějí! Je mezi nimi i to vaše?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Rázné holky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact