Poznáte kvalitní čokoládu? 3 tipy, jak se vyhnout náhražkám plným cukru!
Redakce
|
25. 4. 2017
Ingredience
Mírní stres, přináší radost v podobě hormonu štěstí a nikdy se jí nepřejíte. Ano, řeč je o čokoládě! Naučte se, jak ji vybírat a jak jednoduše poznat, že se jedná o kvalitní výrobek.
1. Kde koupit kvalitní čokoládu?
V obchodech můžete strávit hodiny, a přesto odejít s prázdnou. Proč? Kvalitní čokoláda se bohužel neprodává na každém rohu, a proto, když už se rozhodnete pro opravdový labužnický požitek, dejte přednost specializovaným prodejnám. Menší dodavatelé si nedovolí udělat při výrobě chybu a pečlivě si hlídají proces až do finálního zabalení.
2 . Číst obal se vyplatí!
Obaly jsou lákavé a často hrají velkou roli při výběru, ať už čokoládu kupujete sobě nebo jako dárek. Kromě hezkého designu obal obsahuje informace o výrobě a původu bobů včetně odrůdy (dávejte přednost bobům z Ekvádoru, Indonésie nebo Madagaskaru), kterým by měl věnovat pozornost každý milovník čokolády. Podobně jako vína nebo sýry, i čokoláda může chutnat pokaždé jinak. Pokud má čokoláda navíc značku fair trade, můžete si být jisti, že výroba čokolády proběhla za důstojných podmínek pro pracovníky, kteří za práci dostali adekvátně zaplaceno.
3. Složení: Jak poznat kvalitní čokoládu?
Obsah složek v tabulce čokolády by vám měl být vždy srozumitelný. Obsah kakaa v čokoládě nemusí být nutně co nejvyšší, ale měl by být minimálně 34 %. Čokoláda by měla obsahovat třtinový cukr, kakaovou sušinu, kakaové máslo a sušené mléko, jedná-li se o mléčnou čokoládu. Chuť se často umocňuje přírodní vanilkou a pro lepší konzistenci se přidává sójový lecitin. Pokud v obsahu narazíte na tuky, umělé cukry, aromata a éčka neurčitého původu, vraťte ji zpět, rozhodně se nejedná o kvalitní čokoládu.