Bez cibule si přípravu pokrmů české kuchyně lze jen stěží představit. Tato zelenina byla odjakživa oblíbená, ale mnohými i zatracovaná díky své charakteristické vůni. Římští vojáci věřili, že jim cibule dodá sílu a odvahu. I v našich krajích se odnepaměti vědělo, že cibule pomáhá od mnohých onemocnění. V některých oblastech dávali hospodáři cibuli na Štědrý den i dobytku, aby si udržel zdraví a sílu. Denně jí jídavali lidé z nižších vrstev - bohatí k ní měli většinou odpor, protože jim "čpěla chudobou"...
Cibule má vysoký obsah vitaminu C, obsahuje také provitamin A a vitaminy skupiny B. Nejvýhodnější je konzumovat jarní svazečkovou cibuli, protože její zelené části obsahují až 3krát více vitaminu C než dužnatá část. Samozřejmě je nejlepší cibuli konzumovat za syrova - jako součást salátů, pomazánek nebo jednoduše sypanou na chleba.
Cibulový salát
z plátků cibule doplněný uzeninou, vařenými vejci, kousky papriky a dochucený petrželkou, křenem, solí, octem a olejem je výborná pochoutka, která udělá radost obzlášť mužům.
Nejčastěji využíváme cibuli jarní a zimní, kterou nakupujeme i na skladování. Velmi dobře se skladuje také šalotka, která je typická bobulkami v trsu. Je oblíbená na nakládání a do salátů. Cibuli můžeme nakrájet na kostičky a spařit. Takto se bude hodit do bramborového salátu, protože tak ztratí svoji typickou palčivost a salát bude lépe stravitelnější i pro starší lidi a děti. Výborná je také cibule plněná masovou nebo sýrovou náplní a krátce zapečná v troubě.
Cibuli samozřejmě také vaříme, zejména jako součást různých vývarů nebo stračeské cibulačky. K té patří vždy cibuli nejdřív osmahnout na másle a hotovou polévku podávat s křupavými toasty (krutony).
Smažená cibule na tuku je základem mnoha dušených, pečených a jiných mas a zelenin. Promíchaná s paprikou krásně obarví guláš nebo polévku.
Pečená cibule chutná jako součást cibulových brambor. Syrové oloupané brambory nakrájíme na plátky a proložíme plátky cibule, kterou jsme osolili a opepřili. Zakapeme tukem, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a dozlatova opečeme.
Cibulí dnes již od dob babek kořenářek léčíme úporný kašel - svařit cibuli v mléce a osladit medem.