• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Mozzarella šťavnatá i křupavá

Mozzarella šťavnatá i křupavá

F.O.O.D.
| 24. 6. 2015
Ingredience
Mozzarella šťavnatá i křupavá

Tenhle vyhlášený sýr určitě znáte z pizzy nebo salátu Caprese. Možná je ale načase zkusit i jiné recepty, které se bez mozzarelly neobejdou.

VĚDĚLI JSTE, ŽE...

…mozzarella pochází z Kampánie. Do mléka se přidá syřidlo. Sražený tvaroh se nechá usadit, pak se vyjme a vaří, dokud není hladký a nedrží pohromadě. Tato hmota se pak krájí (zde vzala i svůj název, mazzare znamená krájet), ručně tvaruje a nakládá do slané syrovátky. Sýr je ihned připravený ke konzumaci, i když někomu chutná až pár dní odleželý. Tradičně se vyrábí i mozzarella uzená nad dřevem, té se říká „affumicata“.

Unknown media type: gallery

Mozzarellové smaženky

asi 30 kuliček - příprava: 35 minut

* 250 g instantní polenty
* sůl a pepř
* 60 g strouhaného parmazánu
* tymián
* 40 ml plnotučného mléka
* 300 g hladké mouky
* 200 g mozzarelly v nálevu
* olej na smažení
* 100 g másla
* čerstvá šalvěj a piniové oříšky

Polentu vsypte do 1 litru vroucí osolené vody. Vařte 3 minuty doměkka. Odstavte, vmíchejte parmazán a tymián a nechte zchladnout. Vmíchejte mléko a polovinu mouky. Zadělejte těsto. Z něj tvořte kuličky, do středu každé z nich zamáčkněte kousek mozzarelly. Obalte ve zbytku mouky a smažte dozlatova.

Máslo rozpusťte v kastrolku a nechte jej přepustit (odpařit všechnu vodu). Lžící sbírejte pěnu. Stáhněte z plamene, vmíchejte nasekanou šalvěj. Smaženky podávejte přelité ochuceným máslem a piniovými oříšky.


Kuřecí scaloppini

4 porce - příprava: 45 minut

* 4 kuřecí prsní řízky
* olivový olej
* 2 cibule
* 2 stroužky česneku
* 2 plechovky sterilovaných rajčat
* 1 lžička krupicového cukru
* bazalka
* 130 g černých oliv
* sůl a pepř
* hladká mouka na zaprášení
* 4 plátky prosciutta
* 180 g mozzarelly v nálevu

Zapněte gril. Kuřecí řízky seřízněte tak, aby byly po celé šířce stejně silné. Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte rajčata, 130 ml vody nebo kuřecího vývaru, trochu cukru, celé olivy a bazalku (trochu si nechte na ozdobu). Stáhněte plamen a asi 15 minut redukujte.

Kuřecí řízky osolte, opepřete, zaprašte moukou a opečte na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Rajčatovou směs přendejte do pekáčku. Na ni položte kuřecí plátky. Na každý z nich položte plátek prosciutta, lístek bazalky a mozzarellu. Opékejte pod grilem, až se sýr rozpustí.

Náš TIP: Podávejte s polentovou kaší nebo krátkými těstovinami, vhodné jsou například penne.


Mozzarella in carrozza

4 porce - příprava: 20 minut

* 8 plátků ciabatty
* 300 g mozzarelly v nálevu
* 4 filety ančoviček
* bazalka
* 3 vejce
* 80 ml plnotučného mléka
* sůl a pepř
* olivový olej

Čtyři plátky chleba poklaďte každý plátkem mozzarelly, ančovičkou, trochou bazalky a druhým plátkem mozzarelly. Přiklopte druhým kouskem chleba jako sendvič. Vejce vidličkou prošlehejte, osolte a opepřete a vmíchejte mléko. Ze všech stran v nich namočte připravené sendviče. Opečte je z obou stran dozlatova na oleji. Podávejte se salátem.


Zapečená rajčata s mozzarellou

4 porce - příprava: 25 minut

* 4 velká rajčata
* 1 ciabatta
* 4 filety z ančoviček
* 2 lžíce kaparů
* bazalka
* 50 g mozzarelly v nálevu
* 50 g černých oliv
* 1 stroužek česneku
* olivový olej
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 180 °C. Rajčata rozpulte a zbavte semínek. Střídku z ciabatty promíchejte s pokrájenými zbylými surovinami a prolisovaným česnekem. Směsí naplňte rajčata a položte je na plech. Zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte asi 15 minut dozlatova.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Květáková polévka v chlebu

Květáková polévka v chlebu

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

Poslední sledované recepty

57
Klasické lečo
Klasické lečo
40
Roláda s mletým masem a zeleninou
Roláda s mletým masem a…
39
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Meruňkový koláč s…
36
Švestková povidla
Švestková povidla
33
Cuketová polévka s mátou a hráškem
Cuketová polévka s mátou…

Zajímavé články

Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Dáma.cz Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Učitelka, děkan, prodejce aut: Kdo jsou a co dělají sourozenci českých celebrit?

Blesk pro ženy StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

Ženy.cz Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Blesk.cz Laďka Něrgešová bojuje s nádorem na mozku: Šok, slzy a vlna podpory od kolegů!

Laďka Něrgešová bojuje s nádorem na mozku: Šok, slzy a vlna podpory od kolegů!

SportRevue.cz Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Když hrůzou ztichne stadion. 11 nejděsivějších momentů v historii NHL

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Mozzarella šťavnatá i křupavá
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact