• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Modré potěšení ze sadu

Modré potěšení ze sadu

F.O.O.D.
| 30. 9. 2015
Ingredience
Modré potěšení ze sadu

Švestková sezona pomalu končí, máme tu pro vás ale tip, co s lehce přezrálými švestkami - můžete z nich dělat nejen koláče nebo povidla, ale i džem či klevelu. Schovejte si poslední hřejivé sluneční paprsky do sklenice!

Švestkový džem s máslem

4–5 skleniček - příprava: 40 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 50 ml citronové šťávy
* 10 g citrusového pektinu
* 1 lžíce másla
* 500 g krupicového cukru

Vypeckované ovoce očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce, zalijte citronovou šťávou a za častého míchání vařte asi 20 až 25 minut doměkka (záleží na zralosti ovoce). Lžící sbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Přidejte práškový pektin a máslo. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, pak ihned stáhněte z plotny. Vmíchejte cukr a nechte ho dokonale rozpustit. Džem plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Švestková klevela s vanilkou a kakaem

4–5 skleniček - příprava: 60 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 1 hvězdička badyánu
* 50 ml tuzemáku
* 1 lžíce kvalitního kakaa nebo 2 kostičky 70% čokolády

Omyté ovoce nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. U méně zralých plodů podlijte asi 100 ml vody, u hodně zralých švestek není voda vůbec potřeba. Přidejte semínka i lusk vanilky a badyán. Vařte na mírném plameni doměkka. Asi v polovině varu přidejte cukr a proseté kakao nebo čokoládu. Když jsou švestky rozvařené, stáhněte z plamene a vmíchejte tuzemák. Plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte takto vychladnout.


Pár švestek pro zdraví

Jana Chmelíková, redaktorka F. O. O. D.: Modrofialové plody jsou pokladem i v domácí lékárně.

► Švestky jsou dobré proti bolestem kloubů, na čištění krevního řečiště a při nemocech jater a ledvin.
► Jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají zlepšovat střevní peristaltiku a obecně střeva čistit.
► Skvělé jsou i při redukčních dietách: brání vstřebávání nadbytečného tuku.
► A vhodné jsou i na pleťové masky!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

109
Kachna s fíkovým zelím
Kachna s fíkovým zelím
64
Citronový koláč z mléčné rýže
Citronový koláč z mléčné…
46
Vepřové s pepřovou omáčkou
Vepřové s pepřovou…
38
Čočkové placičky ala bramboráčky
Čočkové placičky ala…
38
Jednoduché rybízové muffiny / koláč
Jednoduché rybízové…

Zajímavé články

Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a připravit, aby chutnala jako z restaurace
Žebra na grilu: Jak je vybrat, naložit a…
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito, Mango Lassí nebo nealko Gin Tonic
Letní drinky bez alkoholu: Zkuste Virgin Mojito,…
7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
AHA.cz Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Všechno je jinak! Sandeva ohlásila konec!

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Ideální boty na jaro jsou balerínky: Našli jsme vám ty nejhezčí na sezónu 2024. GALERIE

Blesk pro ženy Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Culíková inspirace: Jak ho ozvláštnit s minimem námahy?

Ženy.cz Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Co znamená LGBTQ+? Malý tahák pro ty, co se v tom ztrácí jako já

Blesk.cz Výhra vykoupená krví! Veve a její suvenýry z Farmy: Neskutečně dobité tělo!

Výhra vykoupená krví! Veve a její suvenýry z Farmy: Neskutečně dobité tělo!

SportRevue.cz FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

FOTO: 32 (ex)manželek a (ex)přítelkyň anglických (ex)fotbalistů

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

Cikánský horoskop o vás řekne víc, než myslíte! Jakou povahu vám přisoudil?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Modré potěšení ze sadu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact