• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Modré potěšení ze sadu

Modré potěšení ze sadu

F.O.O.D.
| 30. 9. 2015
Ingredience
Modré potěšení ze sadu

Švestková sezona pomalu končí, máme tu pro vás ale tip, co s lehce přezrálými švestkami - můžete z nich dělat nejen koláče nebo povidla, ale i džem či klevelu. Schovejte si poslední hřejivé sluneční paprsky do sklenice!

Švestkový džem s máslem

4–5 skleniček - příprava: 40 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 50 ml citronové šťávy
* 10 g citrusového pektinu
* 1 lžíce másla
* 500 g krupicového cukru

Vypeckované ovoce očistěte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce, zalijte citronovou šťávou a za častého míchání vařte asi 20 až 25 minut doměkka (záleží na zralosti ovoce). Lžící sbírejte pěnu, která se vytvořila na povrchu. Přidejte práškový pektin a máslo. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 1 minutu, pak ihned stáhněte z plotny. Vmíchejte cukr a nechte ho dokonale rozpustit. Džem plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Švestková klevela s vanilkou a kakaem

4–5 skleniček - příprava: 60 minut

* 1 kg vypeckovaných švestek
* 150 g krupicového cukru
* 1 vanilkový lusk
* 1 hvězdička badyánu
* 50 ml tuzemáku
* 1 lžíce kvalitního kakaa nebo 2 kostičky 70% čokolády

Omyté ovoce nakrájejte na kousky a dejte do hrnce. U méně zralých plodů podlijte asi 100 ml vody, u hodně zralých švestek není voda vůbec potřeba. Přidejte semínka i lusk vanilky a badyán. Vařte na mírném plameni doměkka. Asi v polovině varu přidejte cukr a proseté kakao nebo čokoládu. Když jsou švestky rozvařené, stáhněte z plamene a vmíchejte tuzemák. Plňte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte takto vychladnout.


Pár švestek pro zdraví

Jana Chmelíková, redaktorka F. O. O. D.: Modrofialové plody jsou pokladem i v domácí lékárně.

► Švestky jsou dobré proti bolestem kloubů, na čištění krevního řečiště a při nemocech jater a ledvin.
► Jsou bohaté na vlákninu, takže pomáhají zlepšovat střevní peristaltiku a obecně střeva čistit.
► Skvělé jsou i při redukčních dietách: brání vstřebávání nadbytečného tuku.
► A vhodné jsou i na pleťové masky!


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

50 minut
Francouzské brambory s pórkem

Francouzské brambory s pórkem

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

145
Trojí sladká ovesná kaše
Trojí sladká ovesná kaše
97
Kuřecí kaldoun - polévka
Kuřecí kaldoun - polévka
75
Dušené zelí s uzeným masem a cizrnou
Dušené zelí s uzeným…
68
Dort (nejen) s hroznovým vínem
Dort (nejen) s hroznovým…
62
Vánoční punč II.
Vánoční punč II.

Zajímavé články

Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich místo kečupu výbornou omáčku nejen na těstoviny
Jak ještě zužitkovat rajčata? Vyrobte z nich…
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové ho zvládnete jedna báseň
Štrúdl je lahůdka! S receptem od Laďky Něrgešové…
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
AHA.cz Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Zdrcený Vydra od Bouškové: Smutné, ale tohle je prostě život

Mimibazar Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Královna pozdního léta: Vše, co jste nevěděli o švestkách

Dáma.cz Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Terence Hill: Fešáka s modrýma očima proslavily westerny. Jak vypadá dnes?

Blesk pro ženy Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Trendy podzimní šaty podle stylistky: Které jsou kritické k postavě a co naopak lichotí?

Ženy.cz 7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

7 maličkostí, které mě zaručeně vytočí. Máte to stejně?

Blesk.cz Promotér od protinožců Vítek: Mejdan plný hvězd!

Promotér od protinožců Vítek: Mejdan plný hvězd!

SportRevue.cz VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

VIDEO: 10 nejkrásnějších tenistek všech dob. Světu vládnou slovanské holky

Maminka.cz Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Herečka Pavla Vitázková v upřímné zpovědi o vážné nemoci své dcery: Barunka byla na pokraji smrti, osvěta je nutnost!

Blesk Horoskopy Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

Zdravotní problémy podle horoskopu: Jaké bylinky se hodí pro jednotlivá znamení zvěrokruhu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Modré potěšení ze sadu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact