• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Jak je to s rebarborou?

Jak je to s rebarborou?

Jitka Rákosníková
| 11. 5. 2012
Ingredience
Jak je to s rebarborou?

Když se s jejími rozklenutými listy a nedostižně růžovými stvoly seznámili (civilizovaní) Římané, užasli nad její barbarskou krásou. Údajně tehdy dorazila od řeky Volhy, latinsky Rha. A pak se Rheum barbarum, reveň či rebarbora dostaly do labužnického slovníku.

O váženém postavení rebarbory mezi tehdejšími „barbarskými“ národy nebylo pochyb. O síle jejích léčivých účinků se přesvědčovaly jak národy žijící na Rusi, tak celé čínské dynastie.

Z čínské medicíny

Nejstarší záznamy o pěstování rebarbory v Číně jsou z roku 2700 př. n. l. Oceňovaly se především její projímavé vlastnosti (jedna teorie o vzniku jejího názvu také uvádí, že byl odvozen z řeckého rheo, odplývati, odtékati). V této souvislosti se o ní zmiňuje antický lékař Dioskorides, který říká, že rha pochází od Bosporské úžiny.

Nikde však nebylo medicínské používání rebarbory tak rozšířené jako ve zmíněné Číně. Během staletí o něm existuje řada záznamů. Císaři Wu z dynastie Liang prý byla podána na léčbu horečky s varováním, že se má požívat mírně. Za vlády dynastie Tchang byla dokonce dávána jako dar z jižních provincií císařům. Za dynastie Sung byla využívána jako lék proti moru. Z období dynastie Jüan se zachoval záznam o křesťanovi, jemuž byl krutý trest prominut za to, že vyléčil vojáky přípravkem z rebarbory. Jeden z císařů jí prý i úspěšně vyléčil venerickou chorobu.

Za vlády následující dynastie Čching jsou léčivé vlastnosti rebarbory pokládány za tak výjimečné, že je roku 1759 zakázán její vývoz (spolu s čajem) do Ruska poté, co se obě země střetly v pohraničním sporu. Císařský komisař Lin Zexu se roku 1839 pokusil přesvědčit královnu Viktorii, aby učinila přítrž obchodu s opiem, procházejícím přes Kanton, s tím, že jinak ustanou i dodávky čaje a rebarbory, „bez nichž ti vaši ubozí barbaři bezpochyby zemřou“. K britské panovnici se dopis údajně nikdy nedostal a obchodníci s opiem brzy nato rozpoutali takzvanou Opiovou válku. To už je jiná historie, ale jak se zdá, i rebarbora v ní hrála roli…

V západním světě

Ač antický svět čínskou rebarboru znal a patrně také využíval v léčitelství, pro kulinární účely se začala používat právě „volžská“ rebarbora, kterou do Evropy přivezl italský botanik Prosper Alpinus roku 1608, zprvu jako náhradu čínské léčivky. Tvrdí se, že na americkou půdu prý první rebarboru uvedl pozdější pensylvánský prezident Benjamin Franklin roku 1772, který nechal zaslat semínka rostliny, s níž se seznámil během svého pobytu v Británii coby velvyslanec tehdejších amerických států, botanikovi a zahradníkovi Johnu Bartramovi. Ale není to prý tak zcela přesné, jedlé variety rostliny se už v Americe pěstovaly či rostly, semínka zaslaná Franklinem se týkala čínské léčivé odrůdy.

S Rusy se reveň koncem 19. století dostala na Aljašku, kde s ní byly úspěšně léčeny kurděje. Od minulého století už má rebarbora pevné místo v anglosaské kuchyni, především jako náplň koláčů – do té míry, že se jí přezdívá pie plant, koláčová rostlina. A také se z ní vyrábělo velmi oblíbené domácí víno – v některých případech dodnes. Obecně se obliba rebarbory coby kuchyňské suroviny časově shoduje s obdobím, kdy se stal mnohem dostupnějším i cukr.

Tak byla její nová role zejména coby náplně koláčů usnadněna. Divadelníci ji pak adaptovali symbolicky – anglické pojmenování rhubarb totiž slouží jako bezvadný jazykolam na rozcvičení hereckých promluv nebo, opakováno rychle po sobě mnoha lidmi v různých hlasových tóninách, jako vzrušený šumot davu v pozadí za scénou…


Know-how

* Rebarbora účinně ničí škodlivé mikroorganismy, prospívá krevnímu oběhu a je močopudná. Také zbavuje tělo škodlivin, posiluje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy a je dobrým pomocníkem při boji s nadváhou, neboť na sebe váže tukové látky. Nemocní se žlučníkovými a močovými kameny by však měli její konzumaci vynechat.

* Na trhu se rebarbora vyskytuje od dubna do června. V dubnu bývá obvykle rychlená. Nejfajnovější rebarbora, ozdobená dokonce známkou pravosti původu, pochází z tzv. Rebarborového trojúhelníku v anglickém Yorkshire. Rychlí se dokonce při světle svíček.

* Obsah kyseliny šťavelové, nepříznivé pro lidské zdraví, je v listech rebarbory podstatně vyšší než ve stoncích. Proto se listy pro konzumaci nemají používat vůbec a řapíky se doporučují připravovat v kombinaci s mléčnými výrobky.

* Správně se má rebarbora připravovat pouze v nerezových či smaltovaných nádobách, z jiných se mohou uvolňovat mikročástice, které nepříznivě reagují s kyselou šťávou z rebarbory a mohou způsobovat alergie.

* Rychlená rebarbora mívá stonky křehčí, venku pěstovaná mívá po délce stonku tuhá vlákna, která je lépe před kuchyňskou úpravou stáhnout špičkou nože.

* Rebarbora se dobře mrazí, buď jako celé stonky, nebo očištěné a překrájené na kousky. Můžete ji také předvařit, respektive podusit, a pak zmrazit. Polotovar na přípravu náplní, ale i jiných jídel pak budete mít vždy rychle po ruce.


Článek vyšel v časopise F.O.O.D.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Letní bramboračka s rajčaty

Letní bramboračka s rajčaty

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

406
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
148
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s…
64
Klasické lečo
Klasické lečo
45
Svíčková z kuřete
Svíčková z kuřete
36
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od polévky až po šťavnatý koláč
10 nejlepších receptů z letních rajčat: Od…
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku
Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5…
AHA.cz Šeredová odtajnila soukromí: Dcera jako princeznička!

Šeredová odtajnila soukromí: Dcera jako princeznička!

Mimibazar Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Ostružiny: Proč využít jejich sezónu naplno

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Outfit podle oslavenkyně Táni Pauhofové: Tyhle kousky vás zachrání v největších vedrech!

Outfit podle oslavenkyně Táni Pauhofové: Tyhle kousky vás zachrání v největších vedrech!

Ženy.cz Nejcennější suvenýr z dovolené? Vlastní deník je nejvíc

Nejcennější suvenýr z dovolené? Vlastní deník je nejvíc

Blesk.cz Rytmus se vysmál Ronaldovu zásnubnímu prstenu: Je to chudák!

Rytmus se vysmál Ronaldovu zásnubnímu prstenu: Je to chudák!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Příběh Martiny, kterou expartner polil kyselinou: Svého syna nikdy neuvidím, ale představu, jak asi vypadá, mám...

Blesk Horoskopy Tarotoskop na srpen: Berany, Lvy a Ryby čekají žhavé milostné zážitky, Střelci ukončí jednu životní etapu

Tarotoskop na srpen: Berany, Lvy a Ryby čekají žhavé milostné zážitky, Střelci ukončí jednu životní etapu

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Jak je to s rebarborou?
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact