Ve Středomoří je můžete ze stromu ochutnávat již v červnu. Exotické fíky z pozdní, tedy srpnové a zářijové sklizně, jsou ale nejsladší.
Fíky, plody smokvoně
Jíst se dají okamžitě, klidně celý plod.
Když fíky dozrávají, šíří se už z listů jemně nasládlá medová vůně. Věřte jejímu příslibu. Tenká dužnatá slupka skrývá sladkou, šťavnatou dužninu. Jakmile překročí vrcholný bod zralosti, jejich vůně dostává nakyslý octový tón. Stačí přičichnout a víte, na čem jste. Fíky vyžadují nejen pozornost při výběru, ale také jemné zacházení. Snadno se otlačí a jejich kvalita jde rychle dolů. Vyzrálý kus je malý poklad plný minerálů, který dokáže neutralizovat kyseliny, výtečně se hodí k masu či salátům.
Fíkový cobbler
4 porce, příprava: 45 minut
* 100 g polohrubé mouky
* 50 g mletých mandlí
* 1 lžička prášku do pečiva
* 50 g krupicového cukru
* špetka soli
* 50 g másla
* 60 ml smetany 33%
* 8 fíků
* máslo na vymazání formy
* 4 květy badyánu
* 4 lžíce portského vína
* 100 g creme fraîche
Troubu předehřejte na 180 °C. Za pomoci mixéru smíchejte mouku s mandlemi, práškem do pečiva, cukrem a solí. Máslo nakrájejte na kousky a vše prsty zpracujte na drobenku. Přidejte smetanu a uhněťte mírně lepivé těsto. Fíky rozpulte. Formy na tartaletky vymažte máslem. Rozdělte do nich fíky, doprostřed vložte po květu badyánu. Každou tartaletku přelijte lžící portského a udělejte do nich „ostrůvky“ creme fraîche. Nahoru rozdělte těsto a peče dozlatova (asi 25 minut).
Náš TIP: Při vrstvení můžete postupovat i opačně. Začněte těstem, na něj vložte fíky s badyánem, portské, creme fraîche. Jen formičky nezapomeňte po vymazání také vysypat hrubou moukou.
Maso nakrájejte na kousky a napíchněte na 4 špízové jehly. Osolte, opepřete.
Na pánvi rozehřejte olej a špízy na něm ze všech stran zprudka opečte do zlatavě hnědé barvy (4–8 minut). Fíky rozpulte. Na druhé pánvi rozehřejte máslo s rozmarýnem. Rozložte na ni fíky, pokapejte je medem a nechte mírně zkaramelizovat. Zastříkněte pastisem, promíchejte a podávejte s hovězím masem.
Náš TIP: Nemáte v domácím baru pastis? Nevadí. Použijte dobrou brandy nebo specialitu – fíkovou pálenku. V případě, že se spojí s hovězím a fíky, přezdívka „rychlá smrt“ pro ni neplatí.