• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Drůbeží maso - světový trend

Drůbeží maso - světový trend

Redakce
| 5. 10. 2010
Ingredience
Drůbeží maso - světový trend

Mezi drůbeží maso patří maso z kuřete, slepice, krocana, krůty, husy a kachny. Stejně jako ve světě, i u nás se spotřeba drůbežího masa stále zvyšuje. Světoví odborníci na výživu doporučují, aby drůbež tvořila 25% veškerého masa, které konzumujeme. Tato doporučení vycházejí z vlastností a výhodného složení, které drůbeží maso má. Drůbež má v jídelníčku čestné místo i z historického hlediska. Ve světových kuchařských knihách najdeme mnoho drůbežích specialit nesoucích jména slavných básníků, vojevůdců, šlechticů a jiných osobností. Pověstné je například kuře podávané s raky, které pojedl Napoleon před bitvou u Marenga.

Drůbeží maso obsahuje bílkoviny i tuky a má vysoký podíl mastných kyselin. Průměrné kuře pobsahuje asi 20% bílkovin a 2,5-5% tuků. Samozřejmě upřednostňujeme ty druhy drůbeže, které mají nejnižší obsah tuku - kuře. Rozhodně však nemusíme vyloučit z jídelníčku pořádně propečenou husu nebo krocana, pokud si je schováme na sváteční dny nebo mimořádné příležitosti.

Stravitelnost drůbeže je závislá na obsahu tuku, na úpravě masa a doplnění dalšími pochutinami. Za dietní nelze považovat kuře protýkané slaninou nebo smažené v trojobalu. Svou roli také hraje tepelná úprava na tuku - dobře propečená kůrka je sice na kuřátku nejchutnější, ale pokud máte vyšší hladinu cholesterolu, měli byste si ji odpustit a konzumovat pouze bílé maso. Stravitelnost krůty nebo krocana je závislá na konkrétní části masa - ne nadarmo se říká, že krůtí maso má devatero chutí. Nejlehčí maso je z mladého krocana.

Možnosti úpravy:

Vaření - nejčastěji vaříme slepici na vývar. Dříve se podával zesláblým a nemocným. Vývar můžeme vařit také z drůbků ostatních druhů drůbeže. Uvařené drůbeží maso používáme na ragů, nádivky, na zapečení…

Pečení - drůbež pečeme většinou vcelku. Před pečením ji solíme, kořeníme, plníme nádivkou, nebo také ovocem či zeleninou.

Grilování - na roštu i rožni, většinou celé kusy drůbeže nebo části (krocan, krůta).

Opékání - naporcované na plátky, nejčatěji kuřecí nebo krůtí řízky. Pro dietní účely opékáme nasucho, bez tuku, lehce okořeněné. Plátky můžeme před opékáním různě plnit a stáčet do závitku nebo překládat na poloviny.

Dušení - u kuřat, mladých slepic, částí krůty nebo krocana. Dusíme na různých základech, v jemnější nebo pikantní úpravě.

Smažení - nejvhodnější pro kuřecí plátky nebo čtvrtky. Smažíme-li kuřecí maso zasyrova (ne předem povařené) zůstane maso krásně šťavnaté.

A k výčtu všech předností nesmíme zapomenout, že množství chuťových variací je téměř nevyčerpatelné a že v tomto případě platí, že drůbež je nejen zdravá, ale i výborná.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

Poslední sledované recepty

47
Rychlé zelené karí s mrkví a cizrnou
Rychlé zelené karí s…
39
Těstoviny (nejen) s kuřecím masem - zdravě a chutně
Těstoviny (nejen) s…
38
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce
37
Jahodové knedlíky raz dva
Jahodové knedlíky raz dva
34
Marinovaná pikantní žebra
Marinovaná pikantní žebra

Zajímavé články

Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5 osvědčených receptů, na kterých si pochutnáte!
Moučníky ze zakysané smetany: Vyzkoušejte 5…
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle bude milovat celá rodina
Poctivá koprovka s vejcem jako od babičky: Tuhle…
AHA.cz Modeling má novou hvězdu: Seznamte se, Mína Maxová

Modeling má novou hvězdu: Seznamte se, Mína Maxová

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Láska mezi slavnými: 7 českých párů, kterým vztah vydržel celý život. Jaký je jejich návod na štěstí?

Blesk pro ženy Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Tereza Kostková: V teplákách nejdu ani na zahradu! A co ji naučila maminka?

Ženy.cz Co stihnout do konce léta, aby vám nebylo líto, že skončilo

Co stihnout do konce léta, aby vám nebylo líto, že skončilo

Blesk.cz Zaskočená Farna na dovolené: U stolu se zrzavou zlodějkou!

Zaskočená Farna na dovolené: U stolu se zrzavou zlodějkou!

SportRevue.cz FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

FOTO: Ozdoby ringů. Sexy holky, které dělají křoví při zápasech MMA

Maminka.cz Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Sedminásobná máma Markéta Šichtařová o dětech: 5 trsů banánů, 6 kilo jablek, 40 balíčků šunky týdně. A žádné zlobení

Blesk Horoskopy Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

Rozený vítěz, showman, nebo zamyšlený introvert? Poznejte své dítě podle dne narození!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Drůbeží maso - světový trend
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact