Dieta s omezením tuků je dietou léčebnou a je velmi podstatnou součástí léčby níže uvedených omenocnění. Tato dieta a všechny léčebné diety musí být vždy předepisovány lékařem! Dieta se podává při chorobách žlučníku, při chronických onemocněních žlučníku a pankreatu. Dále se předepisuje ...
Indikace: při chorobách žlučníku po odeznění akutního stadia a při chronických onemocněních žlučníku a pankreatu (slinivky břišní). Dále se předepisuje na přechodný čas pacientům po operaci žlučníku a pacientů se sníženou funkční schopností pankreatu (slinivky břišní). Na přechodný čas se indikuje také po virovém zánětu jater. Vhodná je při odeznívající dyspepsii, střevních katarech, pokud nejsou provázeny výraznějšími průjmy.
Složení: 9 500 kJ, 80 g bílkovin, 55 g tuků, 360 g sacharidů, 90 mg vitamínu C
Dieta má dostatečnou energetickou i biologickou hodnotu, proto se může podávat i dlouhodobě. Všechny pokrmy musí být lehce stravitelné, nenadýmavé, důležité je snižování obsahu tuků a cholesterolu. Stravu podáváme v menších dávkách, nepřejídat se! Všechny potraviny upravujeme doměkka.
Technologická uprava - vaření, dušení, pečení, zapékání ve vodní lázni, grilování, v mikrovlnné troubě, opékáme a opražujeme na sucho, tuk přidáváme až do hotového pokrmu (povolená dávka 25-30 g volného tuku).
VÝBĚR VHODNÝCH POTRAVIN:
MASO - netučné, odleželé hovězí, telecí, vepřové z kýty, libová drůbež (kuře, krůta, slepice), králík, netučné ryby mořské a sladkovodní (filé, libový kapr, pstruh, lín, cejn, okoun, štika), drůbeží šunka, dietní párky a salámy.
MLÉKO - polotučné, kyselé, podmáslí, biokys, acidofilní mléko, velmi vhodný je kefír. Pro častou nesnášenlivost mléko nepodáváme jako samostatný nápoj, ale pouze na přípravu pokrmů.
MLÉČNÉ VÝROBKY - jogurt, netučný tvaroh (sladký i slaný na pomazánky, krémy , těsta, na sypání hlavního jídla). Sýry do 30 % tuku v sušině bez příchutí, tvarohové sýry (lučina). Termix, tvrdé sýry (moravský bochník, eidam) - sýry strouháme nebo krájíme na tenké plátky. Nesmí se zapékat!
VEJCE - bílky neomezeně, žloutek jeden na den a to pouze na přípravu pokrmů!
TUKY - max. 30 g na den : nejvíce ráno 15 g T, v poledne 10 g T, večer 5 g T. Čerstvé máslo, Hera, Alfa, Lukana, Flora, kvalitní jednodruhové oleje.
SACHARIDOVÉ POTRAVINY - cukr, glukopur, med podle snášenlivosti, mouka, krupice (opražujeme na sucho), ovesné vločky (dobře doměkka uvařené, nelisujeme), kroupy (doměkka uvařené, mixujeme).
PEČIVO - starší vodové housky, veky, netučná vánočka, mazanec, suchary, výjmečně malé množství piškotů.
PŘÍKRMY - brambory, dietní bramborový salát, dušená rýže, méně často vaječné těstoviny, dietní houskový knedlík, krupicové knedlíky, tvarohové knedlíky, jemný bramborový knedlík v vařený ubrousku, noky.
ZELENINA - mražená i sušená: mladá mrkev, celer, petržel, chřest, černý kořen, pastiňák, brukev a květák, menší množství pórku, dýně, patizon, špenát, hlávkový salát, červená řepa, rajčata, fazolky, menší množství hrášku.
OVOCE - syrové: banán, pomeranč, grep, mandarinka, dobře zralé jablko bez tuhé slupky, dobře vyzrálé meruňky a broskve bez slupky. Kompoty: třešně, višně, ryngle, dýně, ananas.