• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Brambory rozhodně nejsou nuda!

Brambory rozhodně nejsou nuda!

F.O.O.D.
| 18. 8. 2016
Ingredience
Brambory rozhodně nejsou nuda!

Děláte stále jen dokola brambory vařené, pečené či šťouchané? Je čas na změnu. Ta vám zabere minimum času a vy zjistíte, že z těchto okopanin můžete vykouzlit neotřeloz přílohu. Rané jsou stoprocentně nejchutnější.

Plněný řízek s bramborami

4 porce, příprava: 40 minut

* 4 tence nařezané krůtí řízky po 120 g
* sůl a pepř
* 1 hrst plocholisté petržele
* 1 šalotka
* 1 stroužek česneku
* 150 g měkkého másla
* asi 100 g strouhanky
* 2–3 lžíce hladké mouky
* 1 vejce
* 600 g brambor typu B uvařených ve slupce
* olej na smažení

Troubu zapněte na 220 °C. Maso přes fólii naklepejte, z obou stran osolte a opepřete. Polovinu petržele a šalotku nasekejte najemno, česnek utřete a smíchejte se 4 lžícemi měkkého másla. Zbytek petržele smíchejte se strouhankou. Doprostřed každého plátku masa dejte kousek másla, překlopte, spojte párátky a obalte v trojobalu. Brambory podélně rozpulte a na řezu několikrát nařízněte. Poklaďte šupinkami zbylého ochuceného másla a dopečte v troubě. Řízky usmažte a podávejte s bramborami.


Smažené brambory se sázeným vejcem

4 porce, příprava: 30 minut

* 1 kg brambor typu A uvařených ve slupce
* 1 cibule
* řepkový olej
* sůl a pepř
* 100 g nakládaných cibulek
* 120 g menších kyselých okurek
* 1 lžíce másla
* 4 vejce
* koriandr na ozdobu

Brambory uvařte den dopředu. Oloupejte je a nakrájejte na kolečka. Cibuli nakrájejte na půlkolečka. V pánvi rozehřejte větší množství řepkového oleje a pečte
na něm asi 5 minut brambory. Přidejte cibuli a za občasného promíchání smažte ještě asi 10 minut dozlatova. Vyjměte, osolte, opepřete a nechte okapat. V jiné pánvi mezitím rozehřejte máslo a na něm usmažte sázená vejce. Žloutky osolte a opepřete. Cibulky a okurky sceďte a podle potřeby nakrájejte na menší kousky. Podávejte s bramborami a sázeným vejcem. Posypte koriandrem.

Náš TIP: Rané brambory jsou dokonalé samy o sobě, proto to s dalšími surovinami nemusíte přehánět. Když k nim přidáte jemně nasekaný libeček s jeho silnou masitou „magi“ chutí a vůní, jistě uspokojíte i „masožravce“.


Bramborový gratin s lososem

4 porce, příprava: 95 minut

* 600 g brambor typu A
* sůl a pepř
* 50 g másla + na formu
* 4 filety z lososa s kůží po 125 g
* šťáva z 0,5 citronu
* 2 rajčata
* 1 mozzarella v nálevu
* hrst bazalky

Troubu rozehřejte na 220 °C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na tenké plátky nebo je nastrouhejte na kolečka. Osolte je, opepřete a promíchejte. Zapékací misku vymažte kouskem másla a brambory do ní navrstvěte střídavě se šupinkami másla. Vložte asi na 30 minut do trouby. Lososa osušte, zakápněte citronovou šťávou a osolte a opepřete. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky. Brambory vyjměte z trouby, rozprostřete na ně lososa, mozzarellu, rajčata a část bazalky a 20 minut zapékejte. Podávejte posypané bazalkou.


Bílá ryba s koprovými bramborami

4 porce, příprava: 95 minut

* 1 červená chilli paprička
* 300 g fenyklu
* 300 g rebarbory
* olivový olej
* 2 lžíce medu
* 1 špetka kari koření
* sůl a pepř
* 600 g menších brambor typu A
* 4 filé z bílé ryby (pstruh, treska, candát…)
* 1 lžíce citronové šťávy
* 4 rajčata
* 1 červená cibule
* 3 lžíce másla
* 1 lžíce kopru

Troubu zapněte na 200 °C. Chilli papričku zbavte semínek a nasekejte najemno. Očistěte a na malé kousky nakrájejte fenykl a rebarboru. Fenyklové listy si odložte. Vše smíchejte se 2 lžícemi olivového oleje, medem, kari, solí a pepřem. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 30 minut doměkka. Brambory vařte v osolené vodě doměkka. Nechte lehce zchladnout a oloupejte je. Ryby osušte, zakápněte citronovou šťávou a na oleji z obou stran opečte dozlatova, celkem asi 4–5 minut. Uložte do tepla. Rajčata nakrájejte na osminky, cibuli na tenké proužky. Obojí lehce osmahněte na 1 lžíci másla. Dochuťte solí a pepřem a smíchejte s pečenou zeleninou. Zbylé máslo přepusťte, vmíchejte 1 lžíci olivového oleje, nasekaný kopr a fenyklové lístky. Prohřejte v něm brambory. Rybu podávejte se zeleninou a bramborami.


Plněné sladké brambory

4 porce, příprava: 110 minut

* 4 velké batáty
* 1 malá cibule
* 2 stroužky česneku
* rostlinný olej
* 400 g mletého hovězího masa
* 200 ml masového vývaru
* sůl a pepř
* mletý římský kmín
* 1 cuketa

DIP

* 200 g řeckého jogurtu
* 100 g tvarohu
* 1–2 polévkové lžíce pasty tahini
* 1–2 lžíce citronové šťávy

Troubu zapněte na 190 °C. Batáty důkladně očistěte kartáčem a omyjte. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a 50–60 minut pečte doměkka. Mezitím cibuli a česnek nakrájejte najemno. Zpěňte na troše oleje, přidejte maso a restujte tak dlouho, až přestane dělat hrudky. Podlijte vývarem a nechte za občasného promíchání asi 30 minut dusit doměkka. Cuketu nastrouhejte nahrubo a smíchejte se solí, pepřem a římským kmínem. Batáty vyjměte z trouby a podélně rozpulte. Vnitřek trochu vydlabejte, naplňte masovou směsí a navrch dejte cuketu. Vložte ještě na 10 minut do trouby. Podávejte s dipem, který vznikne smícháním všech uvedených surovin.


Cajunské brambory

4–6 porcí, příprava: 35 minut

* 10 menších brambor typu B
* 3 menší cibule
* 1 lžíce cajunského koření
* 2 lžíce rostlinného oleje
* kajenský pepř
* sůl a pepř

Troubu zapněte na 200 °C. Brambory nakrájejte podle velikosti na poloviny až čtvrtiny a propíchejte vidličkou, budou křupavější. Cibuli nakrájejte na čtvrtiny. Olej rozehřejte na pánvi, přidejte brambory a zasypte kořením. Přidejte cibuli. Osmahněte dozlatova, pak přendejte do pekáčku a pečte ještě asi 15 minut doměkka.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
"Pizza" z lilku

"Pizza" z lilku

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

Poslední sledované recepty

82
Buřty na pivu
Buřty na pivu
40
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
36
Plněné papriky podle časopisu F.O.O.D.
Plněné papriky podle…
30
Znojemské okurky
Znojemské okurky
20
Masové špízy s bramborami
Masové špízy s bramborami

Zajímavé články

Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující chuťovka, která se stala letním hitem
Salát z rozbouchnutých okurek: Osvěžující…
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina, kterou si právě teď můžete nasbírat úplně zadarmo
Zázračná kopřivová semínka: Česká superpotravina,…
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
AHA.cz Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Anička by slavila 30: Slováček odhalil děsivou pravdu o Dádě

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Štvou sebe i okolí: Znáte největší puntičkáře podle horoskopu?

Blesk pro ženy Podzimní novinky v televizi slibují pořádnou jízdu: Černý humor, vraždy i šance na lepší život!

Podzimní novinky v televizi slibují pořádnou jízdu: Černý humor, vraždy i šance na lepší život!

Ženy.cz Bez kávy ani ránu! Jaké jsou skryté hrozby závislosti na kofeinu?

Bez kávy ani ránu! Jaké jsou skryté hrozby závislosti na kofeinu?

Blesk.cz Hvězda Dawsonova světa je čtyřnásobnou maminkou: Dcerku odnosila náhradní matka!

Hvězda Dawsonova světa je čtyřnásobnou maminkou: Dcerku odnosila náhradní matka!

SportRevue.cz FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

FOTO: Holky s šišatým míčem. Podívejte se na polonahé krásky z nejrajcovnější sportovní soutěže na světě

Maminka.cz Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Ve dvou letech platila za nejkrásnější batole na světě. Jak vypadá a žije „živá panenka“ Aira Marie Brown dnes?

Blesk Horoskopy 4 znamení zvěrokruhu, která přehlížejí nevěru: Najdete se?

4 znamení zvěrokruhu, která přehlížejí nevěru: Najdete se?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Ingredience
  • Brambory rozhodně nejsou nuda!
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact