Na světě se dnes šlechtí na tisíce odrůd dýní, z čehož je jasné, že každá z nich má trochu jiné vlastnosti a hodí se k jiné kulinární úpravě. Vyzkoušejte s námi pět receptů z pěti druhů nejoblíbenějších a nejdosupnějších dýní.
Nejlepší je udělat tento salát ze známé máslové dýně. Máslová dýně patří mezi ty máslové. Má specifický hruškovitý tvar a na svoji velikost je poměrně těžká. Hodí se do polévek, pečení nebo na saláty.
Sucrime du Berry neboli dýně pižmová se řadí mezi muškátové tykve. Jedná se o lahůdkovou poloranou odrůdu, vhodná i ke konzervování a delšímu skladování.
Říká se jí giraumon neboli také acorn (anglicky žalud). Zimní dýně je vhodná k dlouhodobému skladování. Má pevnou dužinu chutnající po oříších, je vynikající na pečení nebo kompoty. Nemusí se loupat.
Mezi nejznámnější a nejpoužívanější dýně patří druh Hokkaidó. Patří mezi velkoplodé dýně. Pěstuje se v oranžové i zelené variantě. Kaštanová chuť a kvalitní dužina ji předurčuje na pestré kuchyňské využití, hodí se totiž snad na úplně všechno.