• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Variace na topinky

Variace na topinky

F.O.O.D.
| 7. 9. 2016
Gourmet
Variace na topinky

Co dobrého bychom si ještě dali? Bruschetty, crostini nebo české topinky, všechno má stejný základ. Opečené křupavé pečivo.

Bruschetta s uzenou mozzarellou

4 porce, příprava: 15 minut + grilování

* 0,5 bagety
* 4–5 keříčkových rajčat
* 200 g uzené mozzarelly
* sůl
* hrubě drcený černý pepř
* 80 g vařené šunky
* lístky bazalky na ozdobu

Troubu předehřejte na program „grilování“. Bagetu nakrájejte šikmo na plátky. Na tenké plátky nakrájejte rajčata a mozzarellu, poté je rozložte na pečivo, osolte a opepřete a přesuňte na plech vyložený pečicím papírem. Ten vložte na 5–10 minut pod gril. Šunku srolujte a nakrájejte na tenké proužky a spolu s bazalkou přidejte na bruschettu.


Crostini s rajčaty a ančovičkami

4 porce, doba přípravy: 15 minut

* 6 masitých rajčat
* 2 šalotky
* 1 hrst lístků bazalky
* 5 lžic olivového oleje
* 0,5 bagety (může být i celozrnná)
* 24 ančoviček
* hrubá mořská sůl
* balzamikový ocet

Rozpůlená rajčata a šalotku nakrájejte najemno. Lístky bazalky nasekejte na tenké proužky. Vše smíchejte s olivovým olejem. Bagetu nakrájejte na tenké plátky a nasucho je z obou stran opečte. Potřete rajčatovou směsí, poklaďte ančovičkami a posypte hrubou mořskou solí. Jemně zastříkněte balzamikem.


Bruschetta s mandlovým pestem

4 porce, doba přípravy: 20 minut

* 80 g sušených rajčat v oleji
* 50 g loupaných mandlí
* sůl a pepř
* 0,5 bagety (nejlépe s mákem)
* 50 g sýra pecorino

Vložte rajčata do cedníku a do misky nechte odkapat olej. Do mixéru dejte mandle a začněte mixovat, po chvíli přidejte rajčata a poté postupně zapracujte 3–4 lžíce odkapaného rajčatového oleje tak, aby pesto zvláčnělo, ale konzistence zůstala hustá. Dochuťte solí a pepřem. Bagetu šikmo nakrájejte na plátky, potřete je pestem a posypte hoblinkami pecorina.

Náš TIP: Sýr pecorino ladí nejen s mandlemi, ale také s vlašskými ořechy. Ořechové pesto se proto přímo nabízí. Pokud ale potřebujete vykouzlit bleskové pohoštění, stačí plátky pečiva poklást tence nakrájeným sýrem, posypat hrubě nasekanými vlašskými ořechy a zapéct pod grilem (dokud se sýr nezačne rozpouštět).


Bruschetta se třemi druhy sýrů

4 porce, příprava: 10 minut + grilování

* 4–5 keříčkových rajčat
* 80 g gorgonzoly
* 2 bochánky mozzarelly (po 125 g)
* 50 g strouhaného parmazánu
* 4 velké plátky žitného chleba
* sůl a pepř
* 4 lžíce pesta

Troubu předehřejte na program „grilování“. Rajčata a mozzarellu nakrájejte na plátky, gorgonzolu na kousky. Na krajíce chleba rozložte rajčata, přidejte gorgonzolu a nakonec parmazán. Lehce osolte a opepřete, potřete pestem a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte jej doprostřed trouby a grilujte 5–10 minut.

Náš TIP: Když chcete předložit bruschetty, opečte krajíce chleba nebo příčně nakrájené bagety. Originální crostini jsou asi centimetr silná kolečka nakrájená ze štíhlejší bagety. Většinou se opékají, lze je ale zdobit i bez opečení.


Bruschetta s pancettou a medem

4 porce, příprava: 20 minut

* 12 cherry rajčátek
* sůl a pepř
* 100 g plátků pancetty
* 8 plátků bagety
* drcený kmín
* 2–3 lžíce medu
* bazalka

Rajčátka spařte vroucí vodou a ochlaďte ledovou. Oloupejte, rozpulte, zbavte semen a dužninu rozmělněte. Osolte a opepřete. Pancettu nakrájejte na proužky a opečte na suché pánvi. Plátky chleba překrojte napůl a opečte je nasucho. Potřete rajčatovým pyré, poklaďte slaninou. Posypejte kmínem a zakapejte medem. Bazalku nasekejte na proužky a chléb ozdobte.

Náš TIP: Jednou jako základ použijte pyré, jindy pečená rajčata. Stačí je rozpůlit, zastříknout olivovým olejem a červeným vínem, osolit, opepřit, posypat oreganem a tymiánem. Rozložte na plech, upečte v troubě a nadrobno nasekejte.


Bruschetta s kalamáry a slaninou

4 porce, příprava: 15 minut + grilování

* 200 g kroužků kalamárů
* 3 stroužky česneku
* 2 šalotky
* 5 rajčat
* 3 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 lžičky citronové šťávy
* 0,5 bagety
* 8 plátků prorostlé slaniny

Troubu předehřejte na program „grilování“. Kalamáry opláchněte, dobře osušte a nasekejte na kousky. Česnek nakrájejte na plátky, šalotku nadrobno. Rajčata spařte vroucí vodou, ochlaďte ledovou a oloupejte. Zbavte je semen a dužninu nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a nechte na něm změknout česnek s šalotkou (česnek nesmí zhnědnout), přidejte kalamáry a opečte je z obou stran. Ke konci přidejte rajčata a směs prohřejte, krásně se spojí. Mezitím příčně nakrájejte bagetu na 8 plátků, navrstvěte směs s kalamáry. Na každý z nich přidejte plátek slaniny a bruschetty opečte pod grilem.


Dýňové crostini

4 porce, příprava: 20 minut

* 250 g dýně
* sůl a pepř
* 8 plátků toustového chleba
* 1 – 2 lžíce medu
* 0,5 chilli papričky
* 2 lžíce dýňových semínek
* dýňový olej (máte-li, lanýžový)

Troubu rozehřejte na 180 oC a klínky dýně upečte do poloměkka na plechu vyloženém pečicím papírem. Vyjměte a místo ní v troubě upečte dýňová semínka. Vychladlou dýni nahrubo nastrouhejte, osolte, opepřete. Pečivo z obou stran opečte na suché pánvi, lehce zakápněte medem, zasypte dýní, jemně sekanou papričkou a dýňovými semínky. Zakápněte olejem a dejte na 2 minuty pod gril. Ihned podávejte.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Květáková polévka v chlebu

Květáková polévka v chlebu

45 minut
Pravé maďarské lečo

Pravé maďarské lečo

20 minut
Cuketová polévka s mátou a hráškem

Cuketová polévka s mátou a hráškem

Poslední sledované recepty

28
Roláda s mletým masem a zeleninou
Roláda s mletým masem a…
27
Cuketová polévka s mátou a hráškem
Cuketová polévka s mátou…
25
Květáková polévka v chlebu
Květáková polévka v…
24
Švestková povidla
Švestková povidla
21
Meruňkový koláč s kokosovou drobenkou
Meruňkový koláč s…

Zajímavé články

Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je zdravá, rychlá a stala se hitem sociálních sítí
Snídaně, kterou milovala princezna Diana: Je…
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro nás nezbytná ingredience v něm chybí
Znáte recept na pravé maďarské lečo? Jedna pro…
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5 receptů, které budete milovat
Poctivá česká kuchyně od pondělí do pátku: 5…
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety. Nasladko i naslano!
11 skvělých nápadů, jak zužitkovat cukety.…
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako únik od stresující práce. Dnes si je u ní objednávají i celebrity
Amatérská cukrářka začala dělat huňaté dorty jako…
AHA.cz Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Velké odhalení! Kuchařová ukázala novou známost

Mimibazar Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Žvýkačky: Co jste o nich možná nevěděli

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

StarDance Tour je za dveřmi: Tereza Kostková odhalila, na co je nejvíc zvědavá!

Ženy.cz Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Mít daddy issues je v pohodě. Starší chlapi jsou totiž spicy jako chilli

Blesk.cz Laďka Něrgešová bojuje s nádorem na mozku: Šok, slzy a vlna podpory od kolegů!

Laďka Něrgešová bojuje s nádorem na mozku: Šok, slzy a vlna podpory od kolegů!

SportRevue.cz FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

FOTO: Toto jsou Ice Girls! Sexy kočky, které v NHL baví nejen diváky

Maminka.cz Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Princezna Kate se pochlubila zbrusu novými snímky ze soukromí. Podívejte se, jak dovádí s dětmi

Blesk Horoskopy Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

Velký horoskop na srpen: Kdo přehodnotí pohled na zásadní životní etapu a koho povýší?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Variace na topinky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact