• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ukládání chutí

Ukládání chutí

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet
Ukládání chutí

Dnes už nakládáme ovoce a zeleninu nikoli z nutnosti, ale z radosti, jak různorodé kulinární možnosti nám poklady ve sklenicích skýtají.

Trocha historie

Slovo konzervace je odvozeno od latinského conservare, což znamená uchovávat. Je tedy jasné, že prodlužování životnosti potravin je věru dávnověká disciplína. Mezi nejstarší způsoby uchování potravin patřilo sušení, uzení a kvasné procesy (mléčné i alkoholové). Všechny znali a hojně používali už staří Řekové, Egypťané i Římané.

Všechny jsou oblíbené i dnes, jen způsoby, kterými jsou prováděny, jsou sofistikovanější a používají moderní techniku. Její rozvoj nastartoval začátkem 19. století francouzský kuchař a vynálezce Nicolas Appert, který tehdy na základě dlouhodobě prováděných experimentů vypracoval praktickou metodu termosterilace potravin.

Významné výzkumy v oblasti mléčného, octového a alkoholového kvašení pak provedl v polovině 19. století francouzský biolog, chemik a lékař Louis Pasteur. Podrobně studoval především kvasné a patogenní mikroby a zároveň položil vědecké základy k ničení jejich zárodků. Metoda tepelné sterilace, která brání nežádoucímu kvašení potravin dodnes, nese jeho jméno – pasterizace.

V českých zemích převažovala až do konce 19. století, kdy se u nás datují počátky konzervárenského průmyslu, domácký a sezonní způsob konzervace potravin. Ovoce se sušilo či nakládalo do medu, vařila se povidla a všemožné zavařeniny. Mocný impulz rozvoji konzervárenského průmyslu pak daly obě světové války a následný poválečný vývoj.

Ohlédnutí

V dobách, které můžeme zatím ještě stále nazývat nedávno minulé, bylo nakládání a zavařování nutností. Jen tak jste si totiž mohli v zimě pochutnat třeba na meruňkách, jahodách či třešních, jen tak jste se mohli k tradičnímu českému nedělnímu řízku zakousnout do křupavé okurky, protože ty pravé znojemské (vyráběly se ve Znojmě už od roku 1929) směřovaly hlavně na export a byly na pultech obchodů vzácným, často podpultovým zbožím.

Po společenských změnách na konci 80. let se situace změnila takříkajíc skokem. Nerudné zelináře v poloprázdných obchodech postupně nahradili pracovití Vietnamci, jejichž obchůdky celoročně nabízejí hojnost ovoce a zeleniny tu– i cizozemské. A dnes vznikají i skvělé farmářské trhy s domácí produkcí.

Současnost je chutná

Domácí nakládání je tedy dnes spíše zálibou a radostí z vlastnoručně vyrobeného produktu než nezbytností. Nakládaná zelenina i ovoce mají však své stálé ostavení v naší i světové kuchyni, ať už jako samostatná příloha či doplněk různých pokrmů nebo jako součást omáček, salátů, teplé i studené kuchyně.

Konzervační metody, ať už jsou fyzikální (sušení, prosolení, proslazení či zmrazení), chemické (s přídavkem konzervantů či kyseliny citronové) či biologické (etanolové či mléčné kvašení) se spolu často kombinují. Výsledkem jsou dlouhodobě skladované potraviny (zavařeniny, zmrazené či sušené potraviny) nebo jen omezeně dlouho a za daných podmínek skladovatelné polokonzervy (například marinády).

Nakládat můžeme různé druhy ovoce i zeleniny, vždy jsou však nezbytným předpokladem úspěchu čerstvé plody prvotřídní jakosti. Mezi nejoblíbenější druhy k nakládání patří všemožné ovoce a jeho kombinace, ze zeleniny pak papriky, rajčata, červená řepa, zelí a okurky.

Možností je ale mnohem více, a tak se běžně nakládají mrkev, houby, srdíčka artyčoků, květák, papriky atd. Doufáme, že vás naše recepty dostatečně naladily k tomu, abyste vyrazili do nejbližší zeleniny či na tržiště a připravili si lahůdky, které vám chutně připomenou léto!

Text: EVA VŠETÍČKOVÁ, časopis F.O.O.D.

Další články z rubriky

Doporučujeme

40 minut
Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

Meruňkové knedlíky z pařeného těsta

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

Poslední sledované recepty

41
Dýňová tortila
Dýňová tortila
27
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
26
Máslové řízky
Máslové řízky
22
Virgin mojito
Virgin mojito
22
Těstovinový salát z grilu
Těstovinový salát z grilu

Zajímavé články

Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend ideálním dezertem do vedra
Nepečený dort 3x jinak: Oslaďte si víkend…
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je ještě můžete natrhat
Kam na samosběr meruněk? Na těchto místech si je…
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a osvědčený postup!
Grilovaný sýr, který chutná famózně. Recept a…
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni? Tyhle 4 způsoby jsou nejlepší
Jak zamrazit jahody, aby si zachovaly chuť a vůni…
AHA.cz Kuchařová po tahanicích s Brzobohatým: Dramatická změna vzhledu

Kuchařová po tahanicích s Brzobohatým: Dramatická změna vzhledu

Mimibazar Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Oblíbené evropské destinace: Připravte se na nová pravidla

Dáma.cz Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Muži přiznali: Máme rádi sex se staršími ženami a tohle jsou naše důvody

Blesk pro ženy Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Módní souboj z Varů: Které hvězdy se utkaly ve výběru nejkrásnějších šatů?

Ženy.cz Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Jak zvládnout nezávaznou konverzaci? Small talk láme ledy

Blesk.cz Suchánkova dcera Berenika: Odtajnila fotky z opulentní svatby!

Suchánkova dcera Berenika: Odtajnila fotky z opulentní svatby!

SportRevue.cz VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

VIDEO: 17 sportovkyň, které pózovaly v plavkách pro magazín Sports Illustrated

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

Nejlepší léčivé rituály pro každé znamení zvěrokruhu. Co pomůže právě vám?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ukládání chutí
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact