Průvodce nakupováním: Jak si vybrat kvalitní šunku?
Redakce
|
6. 3. 2017
Gourmet
Naučte se v obchodech vybírat kvalitní šunku, která neobsahuje barviva a škroby, ale vysoký podíl masa. Už na první ochutnání poznáte, že rozdíl je opravdu velký!
1. Čtěte etikety!
Ačkoliv prvně vybíráme očima, pouze hezké balení nestačí. Pečlivě čtěte informace vzadu na obalu a vybírejte ideálně českou šunku (nejpopulárnější je Pražská šunka). Pozor dejte na šunky s vysokým obsahem soli a tuku.
2. Výběrové šunky a šunky nejvyšší jakosti
Velkou roli hraje podíl čistých svalových bílkovin. Pokud chcete kvalitní šunku, sáhněte po „výběrové“ či po šunce „nejvyšší jakosti“. Obloukem se vyhněte šunkovým nářezům a dalším napodobeninám. Obal by měl být průhledný, aby se zákazníci mohli dostatečně ujistit o barvě.
3. Příliš řůžovou nebrat!
Šunka má mít barvu masa, ze kterého byla vyrobena. Všichni jistě známe krásně růžové salámy za pár korun, které nemají s masem nic moc společného. Naopak obsahují spoustu barviv, která se nevyhýbají ani šunkám!
4. Pokud můžete, ochutnávejte!
Šunku se vyplatí nakupovat u řezníka. Ochotně vám poradí a pokud je řeznictví solidní, dá vám bez debat přivonět a ochutnat.