• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují

Předkrmy se představují

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Předkrmy se představují

Jen těžko určíme, kde se v gastronomii začaly předkrmy podávat jako takové. Víme však, že již v období antiky se oběd či večeře skládála z více chodů. Hodovalo se vždy několik hodin, podávaly se nejrůznější pokrmy.

Název předkrmu HORS - D´OEUVRE vychází z francouzské gastronomie. Je to vlastně malé úvodní jídlo před pokrmy hutnými. Má za úkol stejně jako aperitv povzbudit chuť k jídlu, vydráždit; žaludek k činnosti. Předkrmy tedy konzumenty příliš nezasytí, jejich celková hmotnost by neměla přesáhnout 100 g.

Předkrmy dělíme na studené a teplé:

Studené podáváme na počátku menu, pak následuje polévka a po ní předkrm teplý. Nezapomínáme ani na vhodný nápoj. K studeným předkrmům podáváme bílá vína nebo světlé pivo. U předkrmů teplých se řídíme hlavní surovinou ze které je připraven. Pokud je hlavní potravinou bílé maso, zelenina, sýry nebo těstoviny - podáváme bílé víno. Jestliže je hlavní surovinou maso tmavé, vnitřnosti, houby nebo vejce - podáváme víno červené.

Dále předkrmy dělíme na

běžné (kusové) a speciální

U běžných studených předkrmů se používá k přípravě základní surovina čerstvá nebo tepelně zpracovaná. Kombinujeme základní surovinu se saláty, pěnami, fášemi, zaláváme je do aspiku a barevně chuťově zvýrazňujeme.
Speciální studené předkrmy jsou vlastně delikatesy jako např. uzený losos, kaviár, dary moře, předkrmové koktejly … Teplé předkrmy z běžných surovin připravujeme klasickými tepelnými úpravami jako je vaření, pečení, ale zvýrazňujeme je zapékáním či gratinováním. Jsou velmi oblíbené v jižní Evropě, zejména v italské kuchyni.
Studené předkrmy servírujeme z nádobí z porcelánu, skla, nerezu nebo stříbra. Nejrozšířenější je podávání na vychlazeném dezertním talířku, konzumujeme jej dezertním příborem. Koktejly podáváme ve vychlazené koktejlové sklenici či poháru (podložené ubrouskem) a dezertním talířku, přikládáme moučníkovou vidličku a kávovou lžičku.
Studené kusové předkrmy se podávají se na různých mísách vhodně a přesně barevně i tvarově naaranžované.

Servis teplých předkrmů je různý podle jejich druhu, nejčastěji na talířích nebo ohnivzdorných miskách, v nichž se připravují. Ke konzumaci slouží dezertní příbor. Teplé i studené předkrmy většinou zařazujeme do jídelníčku při slavnostnějších příležitostech a při větším počtu strávníků. Mnoho dobrot podávaných jako předkrmy však bude chutnat také jako svačina, občerstvení k vínu, nebo i jako lehká večeře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Cuketové stripsy s parmazánem

Cuketové stripsy s parmazánem

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Poslední sledované recepty

53
Těstoviny se smetanovou omáčkou, zeleninou a kuřetem
Těstoviny se smetanovou…
32
Dýňová tortila
Dýňová tortila
32
Švestková povidla bez míchání
Švestková povidla bez…
29
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
28
Máslové řízky
Máslové řízky

Zajímavé články

Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální cuketové palačinky!
Co ještě udělat z cuket? Zkuste tyto univerzální…
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!
Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na…
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos musíte vyzkoušet
Moderní zavařování: Top 5 receptů, které letos…
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát, září jako duha a je doslova nabitý živinami
Což takhle dát si mangold? Chutná jako špenát,…
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři suroviny!
Troufnete si na pečená povidla? Stačí vám čtyři…
AHA.cz Luxusní život dcery Karla Gotta: Budete zírat!

Luxusní život dcery Karla Gotta: Budete zírat!

Mimibazar Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Román Návrat do zátoky: Ideální kniha pro letní dny. Prožijte příběh plný lásky a romantiky!

Dáma.cz Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Zlatokopky podle zvěrokruhu: Ženám v těchto znameních jde často jen o peníze

Blesk pro ženy Proměny účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Proměny účesu první dámy: Kadeřnice Evy Pavlové odhaluje detaily i překvapivou inspiraci

Ženy.cz Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Opalování nahoře bez: Proč je to pořád tak kontroverzní?

Blesk.cz M* Dva týdny po smrti Ozzyho Osbournea (†76): První slova milované dcery!

M* Dva týdny po smrti Ozzyho Osbournea (†76): První slova milované dcery!

SportRevue.cz FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

FOTO: Gabriela Koukalová a 49 dalších největších krásek zimních sportů tohoto tisíciletí

Maminka.cz Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Od kdy může mít dítě v autě jen podsedák? Nepospíchejte, tohle vás nejspíš překvapí

Blesk Horoskopy Kdo je ze zvěrokruhu největší sobec? Jsou to tahle znamení!

Kdo je ze zvěrokruhu největší sobec? Jsou to tahle znamení!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Předkrmy se představují
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact