• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Polévka je grunt...

Polévka je grunt...

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Polévka je grunt...

Tohle heslo propagovaly naše babičky, když nutily své potomky dojídat zbytky polévky. V dnešní době si ale málokdo najde při obědě čas na dobrou domácí polévku, nanejvýš se dostanou ke slovu instatní polévky ze sáčku. Ale alespoň o víkendech bychom měli do jídelníčku pořádnou polévku zařadit. Důvodů proč si polévka nezaslouží upadnout v zapomění je hned několik...

Ze zdravotního hlediska je významné množství tekutiny, kterou organismus v polévce dostane. Polévka také žaludek připraví na konzumaci dalších hutných pokrmů a podporuje proces trávení a štěpení. Dalším důvodem je probouzení chuti k jídlu, které je důležité hlavně u slabých nebo nemocných lidí. Významnou roli také hraje teplota podávané polévky, neboť zvyšuje nebo snižuje teplotu celého těla. Zapomenout nesmíme ani na nutričně významné látky, které polévka obsahuje.

Polévky nemusíme podávat pouze k obědu. Některé druhy polévek se hodí také k snídani, svačině, husté polévky mohou zasytit i při večeři. Všechno závisí na správně zvoleném druhu polévky, proto je na místě uvést základní dělení polévek a jejich charakteristiky:

1. vývary

připravujeme z kostí, masa, zeleniny a koření, jež po delší dobu velmi zvolna vaříme. Tradičně se do vývarů přidávají různé zavářky z těstovin, obilovin, vnitřností nebo tzv. vložky z těsta, vajec. Speciálním druhem vývaru je bujón - velmi silný masový vývar, který se podává horký, čirý, zlatavé barvy a posypaný petrželkou.

2. bílé polévky

dostaly své jméno podle jíšky, která se zalévá vodou nebo vývarem. Jako hlavní složka se přidává zelenina, obiloviny, luštěniny nebo maso. Zeleninové polévky mohou být z jednoho druhu zeleniny nebo kombinované. I zde hraje velkou roli přidané koření, které zvýrazní chuť zeleniny. Zeleninové polévky můžeme po skončení tepelné úpravytzv. legírovat - zjemnit přidáním smetany, másla, mléka. Těmto polévkám říkáme krémové.

3. přesnídávkové polévky

jsou obohacené zvýšenou dávkou masa, uzeniny a zeleniny, někdy i těstovin. Mohou to být vývary i polévky zahuštěné jíškou, protože jsou velmi syté a husté podáváme je samostatně s pečivem a nápoji.

4. zdravotní nebo dietní polévky

se připravují podle dietních předpisů při konkrétních zdravotních potíží. Bývají lehké, aby co nejméně zatěžovaly organismus. Patří sem polévky šlemové vařené z obilovin, mléčné, zeleninové. Připravují se většinou zcela bez tuku a ochucují se čerstvými bylinkami.

5. speciální polévky

budou poslední v tomhle přehledu. Do této skupiny můžeme zařadit všechny exotické, národní a jiné netradiční polévky.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Fazolky nakyselo s vejci

Fazolky nakyselo s vejci

10 minut
Domácí lučina

Domácí lučina

45 minut
Bleskové kuře na paprice

Bleskové kuře na paprice

Poslední sledované recepty

52
Chřest ve slanině - smažený, pečený i na gril
Chřest ve slanině -…
42
Kuřecí prsa na kari se smetanou
Kuřecí prsa na kari se…
37
Fazolky nakyselo s vejci
Fazolky nakyselo s vejci
34
Candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami
Candát polévaný máslem s…
33
Vanilkový cheesecake
Vanilkový cheesecake

Zajímavé články

Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
Zázračný rakytník a jeho využití v kuchyni
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich super koláč, džem nebo omáčku
10 nejlepších receptů z ostružin: Udělejte z nich…
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do dvaceti minut!
Těstovinový salát je chutný oběd hotový do…
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z jednoho hrnce
Od pondělí do pátku: Chutné a jednoduché večeře z…
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy, jak ji využít při přípravě oběda nebo večeře
Tatarská omáčka není jen chutný doplněk. Tipy,…
AHA.cz Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Pawlowská v péči odborníků: Kolik zhubla a o své roli v Zoo

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Toto je nejošklivější žena světa: Mrkněte na její fotky od miminka do dospělosti

Blesk pro ženy Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Parfémy podle horoskopu: Blíženci vyhledávají svěží vůně, Štírům sedí smyslné a výrazné aroma

Ženy.cz Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Utíká váš muž za mladší? Nechte ho a začněte žít

Blesk.cz Mahulena Bočanová vzteky bez sebe: Podvodníci ji zneužili na charitu!

Mahulena Bočanová vzteky bez sebe: Podvodníci ji zneužili na charitu!

SportRevue.cz Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Svatá přírodo! Petra Kvitová a 30 dalších nejprsatějších sportovkyň všech dob

Maminka.cz Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Bolestné přiznání mámy, jejíž dceři byl na oslavě odepřen dort: Vůči tříletému dítěti to bylo zbytečně kruté, postěžovala si

Blesk Horoskopy Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

Největší zlatokopky zvěrokruhu: Komu jde jenom o peníze?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Polévka je grunt...
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact