• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Podzimní pikantní nakládačky

Podzimní pikantní nakládačky

F.O.O.D.
| 20. 9. 2016
Gourmet
Podzimní pikantní nakládačky

Nakládané sezonní chuťovky se vám budou hodit, když přijde návštěva anebo vás přepadne neodbytná chuť na něco sladkokyselého. Dodají také zajímavout chuť masu. Rychle hotové, bleskově spotřebované.

Trojbarevná zelenina

na 500 g zeleniny, příprava: 20 minut

* 500 g okurek, květáku či červené cibule
* 250 ml vinného octa
* 250 ml vody
* 1 lžíce třtinového cukru
* 1 lžíce mořské soli
* pepř
* 1 lžíce hořčičného semínka (k okurkám)
* 1 lžíce kmínu (ke květáku)
* 1 lžíce koriandru (k cibuli)

Zeleninu nakrájejte na menší kusy a přendejte do sklenic. V hrnci svařte ocet s 250 ml vody, cukrem, solí, pepřem a kořením (asi 1 minutu). Horkým lákem přelijte zeleninu, uzavřete sklenice a nechte vychladnout. Dejte na 14 dní do chladu odpočinout a poté do 1 týdne zkonzumujte.

Náš TIP: K cibuli pro změnu přidejte pár květů voňavého hřebíčku, na 500 g bohatě stačí 4 až 5 kusů.


Nakládané párty žampiony

na 500 g hub, příprava: 15 minut

* 500 g malých žampionů
* 150 ml olivového oleje
* 150 ml bílého vinného octa
* 1 červená cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička sušeného oregana
* 0,5 lžičky celého pepře
* 1 lžíce třtinového cukru
* 0,5 lžičky chilli vloček
* 1 bobkový list
* sůl a pepř

Houby uvařte v osolené vodě do změknutí (asi 3 minuty). Sceďte je a v míse promíchejte s olejem, octem a cibulí nakrájenou na tenké plátky. Přidejte plátky česneku, oregano, kuličky pepře, cukr a chilli vločky. Promíchejte, osolte, opepřete. Žampiony přendejte do sklenice a zalijte zbývajícím lákem. Skladujte v ledničce nejdéle 4 dny.

Náš TIP: Semena koriandru. Také máte pytlík doma, ale je zatím netknutý? Tak s nakládanými houbami přichází jeho chvíle.


Jablka s balzamikovým octem

na 1 kg jablek, příprava: 20 minut + chladnutí

* 1 kg jablek
* 5 šalotek
* 150 ml vody
* 250 ml balzamikového octa
* 50 ml medu
* 1 lžička černého pepře
* 1 lžička jalovce
* 1 snítka rozmarýnu

Jablka zbavte jádřinců. Jablka a šalotky nakrájejte na tenčí plátky a rozdělte je do zavařovacích sklenic. Připravte si lák. Do kastrůlku nalijte 150 ml vody, přidejte balzamikový ocet, med a vše vařte asi minutu, dokud se med nerozpustí. Poté přidejte koření, promíchejte a lákem zalijte jablka s šalotkou. Pečlivě uzavřete, nechte vychladnout a uchovávejte v chladu. Spotřebujte do 5 dnů.

Náš TIP: K jablkům můžete přidat lžíci jedlých jeřabin nebo plodů dřínu, ty se ovšem sbírají až poté, co přejdou prvním mrazíkem.


Ještě do skla

* HRUŠKY – vybírejte menší a pevné druhy na vrcholu zralosti, nikdy ale přezrálé.
* HOUBY– čerstvé, pevné a zdravé, nic z toho neošiďte. Nejlepší jsou hříbky a lišky, na podzim můžete naložit třeba mladé václavky, na jaře aromatické smrže.
* PATISONY – pevná, jemně moučná a trochu nasládlá dužnina je příjemná na skus.
* KUKUŘICE – čerstvé klasy uvařte, nakrájejte a naložte se stroužky česneku a chilli papričkou.
* ČERVENÁ ŘEPA – do sladkokyselého nálevu k nakrájeným uvařeným bulvám přidejte fenykl a anýz.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

25 minut
Vietnamské palačinky s krevetami

Vietnamské palačinky s krevetami

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

74
Kuřecí vývar II.
Kuřecí vývar II.
57
Kynutý švestkový závin (štrůdl)
Kynutý švestkový závin …
43
Halušky s pečeným kuřetem
Halušky s pečeným kuřetem
42
Hovězí šuej ču
Hovězí šuej ču
35
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Švestkový koláč s…

Zajímavé články

7 oblíbených letních tvarohových dezertů: Využijte naplno tajnou ingredienci našich babiček
7 oblíbených letních tvarohových dezertů:…
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez zbytečného cukru a umělých aromat
Ledový čaj: Recept na domácí variantu bez…
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
AHA.cz Zásadní zvrat u Boučka! Konec v Máme rádi Česko a Inkognito?

Zásadní zvrat u Boučka! Konec v Máme rádi Česko a Inkognito?

Mimibazar Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Jak přežít léto, když nejste milovník horka

Dáma.cz Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Udělat si dobře můžete i bez partnera: Čím nahradit sex, když jste single?

Blesk pro ženy Módní přiznání Petry Černocké: Nakupuji v Sapě! A k čemu se nikdy nesníží?

Módní přiznání Petry Černocké: Nakupuji v Sapě! A k čemu se nikdy nesníží?

Ženy.cz Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Přestaňte mi cpát hormony. Jak těžké je pochopit, že antikoncepci nechci?

Blesk.cz Ester Geislerová (41): 20 let trápení kvůli břichu!

Ester Geislerová (41): 20 let trápení kvůli břichu!

SportRevue.cz FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

FOTO: Pikantní snímky norské modelky, která miluje Manchester United

Maminka.cz Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Kuriozita: Podívejte se, jak vypadaly klece zavěšené z okna, v nichž se děti povinně větraly

Blesk Horoskopy Největší stíhačky podle horoskopu: Která znamení patří k nejžárlivějším?

Největší stíhačky podle horoskopu: Která znamení patří k nejžárlivějším?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Podzimní pikantní nakládačky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact