• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Perníková chaloupka

Perníková chaloupka

Receptář Dr. Oetker
| 5. 10. 2010
Gourmet
Perníková chaloupka

Zasněžená chaloupka z perníku ozdobí vánoční stůl a potěší děti i dospělé. Jednotlivé části chaloupky je dobré upéci několik dní předem. Musí dobře vychladnout, jinak by byly příliš měkké a chaloupka by se mohla rychle zbořit. Zdobení závisí na vaší zručnosti a fantazii, zapojte i děti. Pokud chaloupku nesníte a zabalíte do celofánu, může vám jako dekorace sloužit několik let. Zkuste si ji s námi upéci.

Těsto:

300 g tekutého medu
75 g krupicového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
1 vejce
50 g změklého másla
4 lžíce vody
600 g hladké mouky
30 g kakaa
1 balíček kypřícího prášku do perníku
smetana ke šlehání

Na ozdobení:

200 g prosátého moučkového cukru
1 práškový cukr s vanilkovou příchutí
bílky
ořechy, sladkosti

Na těsto vymícháme med, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo a vodu. Mouku smícháme s kakaem a kypřícím práškem do pečiva, přidáme do medové směsi a na pomoučeném vále uhněteme. Těsto dáme do chladu odpočinout.

Podle náčrtů si vytvoříme papírové šablony ve skutečné velikosti. Z těsta vyválíme 5 mm silný plát. Přiložíme šablony a podle nich vykrojíme jednotlivé díly. Dáme péci. Ze zbylého těsta vyválíme plát jako podložku pod chaloupku dle vlastní fantazie si připravíme doplňky – okenice, stromečky… Vše dáme péci do předehřáté trouby asi na 15 minut. Elektická trouba 200 °C, horkovzdušná 180 °C, plyn stupeň 3-4.
Upečené části vyndáme z trouby a ještě do teplého těsta vykrojíme otvory pro okna a dveře. Necháme vychladnout nejlépe přes noc. Můžeme je upéci několik dní před slepením chaloupky.

Z cukru, bílků a citronové šťávy umícháme hustou polevu, kterou potřeme okraje bočních a čelních stran a chaloupku sestavíme. Když jsou všechny části pevně slepené, zbytek polevy, ořechy a sladkosti použijeme na dozdobení chaloupky dle fantazie. Nakonec vše posypeme práškovým cukrem s vanilkovou příchutí.

Převzato z Receptáře Dr. Oetker.

Další články z rubriky

Doporučujeme

25 minut
Houbová frittata s rajčaty

Houbová frittata s rajčaty

50 minut
Kuřecí prsa na kari se smetanou

Kuřecí prsa na kari se smetanou

50 minut
Ostružinový koláč s broskvemi

Ostružinový koláč s broskvemi

Poslední sledované recepty

24
Tvarohové těsto na slano i sladko
Tvarohové těsto na slano…
20
Houbová pohanka - pohankový kuba
Houbová pohanka -…
19
Jedlé kaštany - pečené, vařené
Jedlé kaštany - pečené,…
17
Zapečená plněná rajčata
Zapečená plněná rajčata
15
Kulajda se zakysanou smetanou
Kulajda se zakysanou…

Zajímavé články

Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný recept, který zvládnete i bez váhy a může být pokaždé jiný
Nejjednodušší ovocný koláč: Vyzkoušejte vděčný…
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás ohromí
Recepty z hrušek nasladko i naslano, které vás…
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická bomba doslova nakopne imunitu
Brynza je víc než jen sýr. Tahle probiotická…
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let starý recept je sázka na jistotu
Jablečný koláč podle babičky Blaženky: 100 let…
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte se!
Kvíz: Kolik toho (ne)víte o rajčatech? Otestujte…
AHA.cz Smutno doma u Jandových: Prázdnota z odchodu bolí

Smutno doma u Jandových: Prázdnota z odchodu bolí

Mimibazar Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Tip na stylové zakončení prázdnin: Den plný zážitků pro celou rodinu

Dáma.cz Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Sluší jim to i po probuzení: Která znamení vypadají skvěle bez make-upu?

Blesk pro ženy Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Podzimní trendy podle stylistky: Které budou slušet všem ženám a co může přidávat kila?

Ženy.cz Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Nepředstavím si mamku ani cestu do práce. „Problém“ zvaný afantazie mi komplikuje život

Blesk.cz Hvězda primáckého Polabí Saša Rašilov: Velké stěhování v životě i seriálu

Hvězda primáckého Polabí Saša Rašilov: Velké stěhování v životě i seriálu

SportRevue.cz 45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

45 let? Žádný věk! Nejslavnější fotbalová manželka světa je stále šik

Maminka.cz KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

KVÍZ: Kolik si toho pamatujete z první a druhé třídy? Otestujte se, jak jste na tom s prvoukou

Blesk Horoskopy Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

Ideální zaměstnání podle zvěrokruhu: Štíři patří na patologii, Lvům vyhovuje svobodné povolání. A co vám?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Perníková chaloupka
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact