• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Grilování & BBQ Džemy a marmelády
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ovesné vločky

Ovesné vločky

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Ovesné vločky

V české kuchyni jsou ovesné vločky neprávem opomíjeny, a přitom jsou vysoce hodnotnou potravinou pro svůj obsah bílkovin a množství tuků. Také minerální látky a především vitamín B vyhovují zdravé výživě a udržují dobrou kondici. Přitom jsou ovesné vločky lehce stravitelné...

Ovesné vločky se vyrábějí se loupáním ovsa z napařovaných obilek. Obsahují průměrně 66,5 % sacharidů, 14,4 % bílkovin a 6,8 % tuku. Právě kvůli vysokému obsahu tuku se nedají dlouho skladovat, aby nežlukly.

Oves je ze všech obilnin nejmladší.Starověké kulturní národy jej neznaly. V době broznové se na polích vyskytoval více méně jako plevel. Teprve v raném středověku jeho přednosti objevili Slované, od nichž jejich zkušenosti převzali Germáni a Keltové. Dnes se ve střední Evropě pěstuje až 50 duhů ovsa. Ovesné vločky zůstaly doposud denní stravou například ve skandinávských zemích a ve Švýcarsku.

Ovesné vločky se nevyznačují žádnou charakteristickou příchutí, a proto se velmi dobře hodí k přípravě jídel slaných i sladkých. Použijeme je všude tam, kde chceme upravit jednoduchý, dobrý, výživný a lehce stravitelný pokrm. Nejčastěji jsou používány jako zavářka do polévek, ale vynikající jsou pro přípravu nejrůznějších kaší, nádivek, karbanátků, sekaných (kam je přidáváme místo máčených žemlí), svítků, obalujeme v nich pokrmy určené ke smažení namísto ve strouhance, opražené vločky používáme k sypání pokrmů místo sýra. Také je přidáváme do různých zeleninových pokrmů, jednak tím pokrm nastavíme, jednak lépe drží pohromadě - nerozpadá se. Stejně tak lze ovesné vločky využít k přípravě sladkých moučníků, sušenek, koláčků, lívanců, sypeme jimi také povrch pečiva. Jemně mleté vločky nahradí i mouku. Z pražených vloček jsou nejlepší oříškové zákusky. Jsou součástí různých přesnídávkových směsí müsli, chutnají zasyrova jako vložka do jogurtů atd.

Příprava ovesných vloček:

Vločky se mají před vařením asi půl hodiny máčet, abychom zkrátili dobu vaření. Máčíme je do vody, které dáme tolik, kolik mohou vločky do sebe pojmout. Vaříme je 20-40 minut. Vločky, které zaváříme na kaši, přebereme a záváříme buď do slané vody, zeleninového či masového vývaru, nebo do mléka či slabě osolené vody. Upražíme-li vločky na sucho na pánvi s několika pokrájenými ořechy nebo burskými oříšky, máme výborné sypání na vařené moučníky. Nejlepší náhradou oříšků do pečiva a sladkých zákusků jsou ovesné vločky opražené na pánvi se lžící cukrové krupice. Všechny polévky můžeme místo jíškou zahustit ovesnými vločkami. Na osobu počítáme 1 lžíci. Výborné jsou například vločky nevařené, namočené přes noc do asi 6 lžic vody. Před podáváním do nabotnalé hmoty přistrouháme jablko nebo přidáme jahodový džem, zředíme trochou mléka, osladíme podle chuti medem nebo cukrem, můžeme přidat i trochu citronové šťávy.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Salát Caesar s kuřetem

Salát Caesar s kuřetem

60 minut
Domácí rybízová marmeláda

Domácí rybízová marmeláda

40 minut
Krůtí špízy yakitori

Krůtí špízy yakitori

Poslední sledované recepty

54
Rybí směs se zeleninou a nudlemi
Rybí směs se zeleninou a…
54
Dýňová tortila
Dýňová tortila
46
Domácí rybízová marmeláda
Domácí rybízová marmeláda
37
Krůtí špízy yakitori
Krůtí špízy yakitori
35
Poke bowl s lososem
Poke bowl s lososem

Zajímavé články

Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů, salátů i ke grilovanému masu a sýrům
Letní recepty s melounem: Využít se dá do dezertů…
Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme pro vás 20 výtečných receptů!
Milujete marmelády? Připravte si je s námi, máme…
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy šéfkuchaře, jak připravit kuře, hovězí steak i ryby, aby byly dokonalé
Naučte se grilovat maso jako profík: Tipy…
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů, kterými ohromíte i babičku
Rybízový koláč je letní hit: 10 skvělých receptů,…
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si jednoduše zamilujete!
Zdravý, lehký a jednoduchý na přípravu. Bulgur si…
AHA.cz První dáma v montérkách si naběhla: Tohle lidi vytočilo nejvíce!

První dáma v montérkách si naběhla: Tohle lidi vytočilo nejvíce!

Mimibazar Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Vyzkoušeli jste: Prací prostředky Lovela Baby zatočí se skvrnami a nedráždí ani ekzematickou pokožku

Dáma.cz Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Nejpřitažlivější ženská znamení horoskopu: Komu muži padají k nohám?

Blesk pro ženy Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Móda z filmového koberce bez chybičky: Kdo oblékl nejtěžší model a kdo předvedl hříšný dekolt?

Ženy.cz Jak se správně (ne)opálit? Na bronzovou kůži nespěchejte a pořiďte si kšiltovku

Jak se správně (ne)opálit? Na bronzovou kůži nespěchejte a pořiďte si kšiltovku

Blesk.cz Michael Douglas ve Varech: Po obědě hned na red carpet! Jásot fanoušků ho dostal! To si musel vyfotit

Michael Douglas ve Varech: Po obědě hned na red carpet! Jásot fanoušků ho dostal! To si musel vyfotit

SportRevue.cz FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

FOTO: Sexy kalendář. Polonahým cheerleaders to v plavkách zatraceně sluší

Maminka.cz Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Legendy mezi knížkami pro děti. Tyhle poklady možná ještě máte doma

Blesk Horoskopy Nejatraktivnější znamení zvěrokruhu! Které to je a proč je pro ostatní neodolatelné?

Nejatraktivnější znamení zvěrokruhu! Které to je a proč je pro ostatní neodolatelné?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Ovesné vločky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact