Oslaďte si život zdravě: Přírodní sladidla, kterými nahradíte cukr!
Redakce
|
21. 4. 2017
Gourmet
Bílý cukr našemu tělu prý škodí. Proč tomu tak je a jaká přírodní sladidla bychom měli zařadit do jídelníčku? Ochutnejte nové možnosti, které osladí váš život zdravě!
Proč nejíst cukr?
Bílý neboli rafinovaný cukr se objevuje v téměř každé české domácnosti. Přidává se do dezertů a jeho chuť je silně návyková. Tělo cukr přirozeně potřebuje a jeho hladina v krvi má svůj účel – dodává nám energii, jsme klidní a maximálně soustředění. Bílý cukr naše tělo nedokáže zpracovat a vstřebat, proto je již prokázáno, že organismu mnohem více prospívají přírodní sladidla.
Agáve: Ano, nebo ne?
Stále častěji se mluví o agávovém sirupu jako o velké hrozbě. Stejně jako všechna přírodní sladila, i agáve není 100% zdravá alternativa, a proto je potřeba přidávat ho do jídel s mírou! Jeho nevýhodou je vysoký obsah fruktózy, který může konkurovat nezdravému rafinovanému cukru. Pokud máte možnost, sáhněte raději po datlovém či javorovém sirupu!
1. Med
Ať už do čaje, do kávy, na pečení nebo na vaření, med je jednoduše skvělá náhražka bílého cukru. Chuťově je dost sladký, proto s ním šetřete a přidávejte po lžičkách! Pozitivně působí i na náš organismus, jelikož obsahuje protizánětlivé látky, a proto je vhodné přidat ho při nachlazení do čaje.
2. Banán
Čím déle necháte banán v míse na stole, tím více zhnědne. Může za to oxidace, díky které banány mění barvu, měknou a jsou čím dál tím sladší. V takovém stavu je rozmixujte společně s trochou mléka do hladkého pyré, které přidejte do bábovky a dalších sladkých těst. Uvidíte, že je dokonale osladí!
3. Javorový sirup
Ještě sladší než med a nezbytná součást nadýchaných lívanců. Javorový sirup je čistě přírodní produkt, má specifickou silnou chuť a je velmi sladký, proto ho stačí málo. Konzistencí se podobá medu, jen je o něco tekutější a lépe se s ním pracuje.
4. Datle nebo datlový sirup
Sladké plody plné vitamínů jsou tím nejzdravějším sladidlem ze všech. Oproti banánům neobsahují vysoký podíl fruktózy a můžete je zakoupit jak sušené, tak v podobě pasty či hotového sirupu tmavé barvy.
5. Rýžový sirup
Rýžový sirup má všestranné využití a v porovnání s ostatními zmíněnými sladidly má nejméně výraznou chuť. Použít ho tedy můžete jak na pečení, tak do salátů nebo jako součást marinády na maso.
7. Stévie
Rostlina, která se již od začátku řadí mezi první možnosti slazení jinak, než právě bílým cukrem. Není se čemu divit, stévie obsahuje minimum kalorií. Ale pozor, ne každému zachutná! Stévie se prodává buď v podobě tabletek, nebo kapek, kterými snadno osladíte koláč i ovocný přeliv.
8. Kokosový cukr
Kokosový cukr má nízký glykemický index a doporučuje se všem osobám se zvýšenou hladinou cukru v krvi. Zpracovává se z nektaru kokosových květů a použití je stejné jako u klasického bílého cukru.