Není vývar jako vývar aneb 7 kroků k nejlepšímu výsledku
Redakce
|
31. 1. 2017
Gourmet
Zeleninový, slepičí, nebo hovězí? Ať tak či tak, vývar je základ všech poctivých polévek, omáček i jídel, kterým dodá tu správnou chuť. Naučte se ho připravovat správně a dosáhněte toho nejlepšího možného výsledku!
1. Čerstvost na prvním místě
Na začátek je potřeba říct, že nezáleží na tom, jestli se vrhnete na masový nebo zeleninový vývar, základ je u všech stejný - čerstvost. Zeleninu používejte vždy čerstvou, stejně tak maso i kosti je potřeba vyvařit co nejdříve.
2. Zelenina, základ úspěchu
Kořenová zelenina, jako je mrkev, celer, cibule a petržel, se většinou přidává i do masového vývaru společně s kořením a bylinkami. Vybírejte opravdu kvalitní a před táhnutím vývaru ji vždy pečlivě umyjte. Pokud máte doma bio zeleninu, můžete vývar připravit ze samotných a opět důkladně očištěných slupek.
3. Vše, co jste nespotřebovali, patří do vývaru
Poctivý vývar nemusí být pouze o kořenové zelenině a velkých kusech masa. Využijte zbytky, jako jsou již zmíněné slupky, zbytky pórku, kosti a odřezky kuřecího. Zkrátka vše, co se dá vyvařit.
4. Vybírejte správné koření
Výslednou chuť ovlivňuje mimo jiné i koření. Do kvalitního vývaru patří nové koření, bobkový list, několik kuliček pepře a přidat můžete i jalovec.
5. Nejdřív na pánev a pak teprve do hrnce
Pokud máte pocit, že už teď to začíná být složité, ničeho se nebojte. Pravidla vývaru si osvojíte okamžitě. Dalším ze 7 nejdůležitějších kroků je tepelná úprava masa i zeleniny. Čisté suroviny dejte na rozpálenou pánev s troškou oleje - maso nechte zatáhnout a zeleninu zezlátnout. Pokud se trochu připálí, nic se neděje, vývar získá dokonalou chuť!
6. Vývar nevaříme, vývar táhneme
Zeleninu i maso dejte do hrnce, přidejte koření a zalijte. Přiveďte k varu a v momentě, kdy začne voda vřít, stáhněte na minimum. Vývar nechte takzvaně „táhnout“ několik hodin, klidně i přes noc. Oblíbená je i příprava v tlakovém hrnci, která celý proces značně urychlí.
7. Hotový vývar a jeho skladování
Voňavý vývar přeceďte a přelijte do hrnce nebo sklenic. Skladujte v lednici a spotřebujte nejpozději do 4 dnů nebo dejte zmrazit.