• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Mocná vášeň s vůní lesa

Mocná vášeň s vůní lesa

F.O.O.D.
| 13. 10. 2011
Gourmet
Mocná vášeň s vůní lesa

Sbírání hub je nejen koníčkem, ale může se stát skutečnou vášní. Ovšem s velmi praktickými výsledky, které dokážou váš kuchyňský repertoár rozšířit až k obzorům vysoké gastronomie.

Možná mohu zobecnit – u mne stál v počátcích houbové vášně fakt, že jsme měli chatu v lesích a bezdětného strýce s tetou, kteří byli vašnivými houbaři. Blízkost přirozeného prostředí a člověka, který ho umí s láskou a poučeně zprostředkovat dětské duši, je určitě tím nejlepším základem celoživotního koníčka – houbaření.

Solidní základ

Toto hobby, silně rozvinuté v oblasti střední Evropy a Ruska (a také v hornatějších regionech Francie, Španělska a Itálie), stojí v českém prostředí na neobvykle silných základech (jen mimochodem, zadáte-li do vyhledávače heslo Houby, máte během sedmi desetin vteřiny na výběr ze 4 a půl milionu možností) postavených především rodem Smotlachových. František Smotlacha (1884–1956) se stal už za svého života legendou. Kromě radikální systematizace české mykologie byl i zakladatelem českého vysokoškolského sportu. V roce 1919 začal vydávat Časopis československých hubařů, nyní Mykologický sborník, a založil Mykologický odbor České botanické společnosti (1912) a zejména Českou mykologickou společnost (1921). Smotlacha navázal na dílo průkopníka Jana Bezděka (1858– 1915), jednoho ze zakladatelů moderní české mykologie, autora vědeckého díla Houby jedlé a jim podobné jedovaté s obrazovým atlasem, autora hesel o houbách v Ottově slovníku naučném a prvního Čecha jmenovaného čestným členem francouzské Société mycologique.

Unknown media type: gallery

Smotlachovo dílo, gigantické co do popularizace houbařství a výzkumu jedlosti a toxikologie hub, je považováno za jednu z hlavních příčin toho, že Češi jsou dnes národem houbařů a provozují sběr hub v rozsahu skutečně mimořádném. Ve svém legendárním díle Atlas hub jedlých a nejedlých Smotlacha píše, že osobně vyzkoušel takřka dva tisíce druhů hub. Řadu druhů považovaných do té doby za jedovaté (po opakované konzumaci bez následků) přesunul do skupiny jedlé a uvedl pořádek v do té doby značně chaotickém povědomí o jedovatých houbách. V jeho díle pak pokračoval syn Miroslav (1920–2007), který se mimo jiné věnoval i průlomovému výzkumu dřevokazných hub a zasadil se tak i o záchranu značného množství architektonických památek. Obliba hub, chuť je sbírat, poznávat a samozřejmě používat v kuchyni je samozřejmě dána jejich dostupností, prostě tím, že se jim u nás daří a že se v kuchyni, především lidové, v níž s úspěchem nahrazovaly maso, používají od nepaměti. Řada receptů je pak společná celému středoevropskému regionu a s různými obměnami tradičních houbových jídel se setkáváme v končinách kdysi spadajících do okruhu působnosti rakousko-uherské monarchie. Ironizující české přísloví o tom, že všechny houby jsou jedlé, ale některé jen jednou, je velkou pravdou. V zemích, kde se houby také sbírají, ale ne tak plošně a všelidově jako u nás, se často uchylují k sázkám na jistotu. Tou jsou především hřibovité a dále takřka nezaměnitelné houby, jako jsou lišky, a pak také speciality jako lanýže či muchomůrka císařka, milovaná a ctěná zejména v Itálii a u nás bohužel výjimečná a také chráněná. Ve Španělsku, zejména Katalánsku, pak kromě hlív, pečárek a hřibů milují i pravé ryzce. S ohledem na úctyhodnou mykologickou tradici, literaturu i existenci poraden u nás nechť jsou vaše houby jen jedlé!

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Mexický hrnec s rýží

Mexický hrnec s rýží

55 minut
Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky z bramborového…

20 minut
Klasické lečo

Klasické lečo

Poslední sledované recepty

295
Pórková polévka s cizrnou
Pórková polévka s cizrnou
266
Dýňová tortila
Dýňová tortila
228
Celozrnný chléb z domácí pekárny
Celozrnný chléb z domácí…
201
Máslové řízky
Máslové řízky
135
Švestkový závin s mandlemi
Švestkový závin s…

Zajímavé články

Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které připravíte do půl hodiny
Od pondělí do pátku: Prázdninové večeře, které…
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na recepty pro zoufalé babičky
Co vařit dětem o prázdninách aneb 15 tipů na…
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch se starou technikou zdobení dortů
Kouzlo nostalgie: Americká cukrářka slaví úspěch…
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské, sladkokyselé nebo s chilli papričkou
Nakládané okurky 3x jinak: Ochutnejte znojemské,…
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste povidla bez míchání, koláč i marinádu
Recepty ze švestek nasladko i naslano. Zkuste…
AHA.cz Veřejný vzkaz Ztracenému! Silná slova od manželky Marcely…

Veřejný vzkaz Ztracenému! Silná slova od manželky Marcely…

Mimibazar Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Bazalkové pesto: neodolatelná chuť Itálie, kterou si snadno připravíte doma.

Dáma.cz Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Tato bunda je ideální na přechodné období: Oblíbila si ji i první dáma! Kde ji už nyní koupíte?

Blesk pro ženy Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Zvěřinec Světlany Nálepkové: Kočičí císařovna i pejsek od šansoniéra. Koně už přenechala dceři

Ženy.cz Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Přemotivovanci, běžte se bodnout! Kvůli vám se cítím neschopná

Blesk.cz Dojemné zapíjení Jiřího Krampola (†87): Vémolův obřad, múza Bláhová i hvězda Kameňáku

Dojemné zapíjení Jiřího Krampola (†87): Vémolův obřad, múza Bláhová i hvězda Kameňáku

SportRevue.cz Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Smolaři. 5 legend českého hokeje, které přišly o zlatý turnaj v Naganu

Maminka.cz Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Jak a kdy rostou dětem zuby? Tady máte kalendář růstu mléčných zoubků

Blesk Horoskopy Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

Velký horoskop lásky na srpen: Kdo prožije románek a koho čekají problémy ve vztahu?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Mocná vášeň s vůní lesa
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact