• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Milujeme divočinu

Milujeme divočinu

F.O.O.D.
| 10. 10. 2016
Gourmet
Milujeme divočinu

S podzimem přichází do naší kuchyně i jedno z nejlibovějších mas, zvěřina. Kdo by si nedal, když se rozvoní svíčková z jelena nebo kančí řízečky?

Trhaná daňčí plec

4 porce, příprava: 12 hodin naložení + 12 hodin pečení

* 1 kg daňčí plece
* 4 lžíce třtinového cukru
* 4 lžíce soli
* 2 lžíce sladké papriky
* 2 lžičky černého pepře
* 5 kuliček jalovce
* 2 lžíce sušeného tymiánu
* 1 lžíce kajenského pepře
* 2 lžičky semínek koriandru
* 800 g brambor typu B
* 200 ml smetany (33%)
* 30 g másla
* 1 žloutek
* sůl

Maso pečlivě odblaňte a naložte do směsi z nadrceného koření. Přendejte do hrnce, přiklopte a nechte v chladu odležet ideálně 12 hodin. Poté slijte šťávu z masa do menší nádoby a pomalu pečte přiklopené při 110 °C asi 12 hodin. Podle potřeby podlévejte šťávou. Jakmile je maso měkké, roztrhejte ho pomocí vidliček na jemné proužky. Podávejte s bramborovým pyré. Uvařené brambory rozmačkejte, přidejte máslo, prohřátou smetanu a vyšlehejte na kaši. Na závěr vmíchejte žloutek a dochuťte solí.


Řízečky z kančí panenky

4 porce, příprava: 40 minut

* 1 kg kančí panenky
* 2 stroužky česneku
* 1 hrst sušeného tymiánu
* 2 lžíce olivového oleje
* sůl a pepř
* 2 vejce
* 1 lžíce bílého jogurtu
* hladká mouka a strouhanka na obalení
* sádlo na smažení
* 600 g nových brambor
* pažitka
* máslo

Maso nakrájejte na malé řízečky, potřete je směsí z tymiánu, propasírovaného česneku a oleje. Osolte je, opepřete a obalte v hladké mouce, ve vyšlehaném vejci s jogurtem a nakonec ve strouhance. Řízečky smažte na sádle ze všech stran dozlatova. Podávejte s uvařenými bramborami s pažitkou a máslem.


Pečená srnčí kýta na česneku

4 porce, příprava: 75 minut

* 1 kg srnčí kýty
* 100 g špeku
* 1 palice česneku
* 2 lžíce másla
* sůl a pepř

BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY:

* 500 g brambor typu B
* 1 lžička soli + do vody
* 1 vejce
* 250 g hrubé mouky

ŠPENÁT:

* 400 g mraženého listového špenátu
* 2 lžíce olivového oleje
* 3 šalotky
* 1 vejce
* sůl a pepř

Maso prošpikujte, zprudka orestujte na pánvi ze všech stran. Přendejte do pekáčku, přidejte máslo, zbylý špek a česnek. Pečte přiklopené v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí masa, asi 60 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Uvařené brambory oloupejte a najemno nastrouhejte. Smíchejte se solí, vejcem a postupně přidávejte mouku tak, aby těsto příliš nelepilo. Nechte jej chvilku odpočinout a pak vytvarujte 3 menší knedlíky. Vařte je v osolené vodě 15 až 20 minut podle velikosti. Poté nakrájejte na plátky. Mezitím si orestujte na oleji na plátky nakrájenou šalotku, přidejte špenát, osolte, opepřete a nakonec zahustěte vejcem. Maso podávejte s bramborovými knedlíky a špenátem.


Svíčková z jeleního masa

4 porce, příprava: 90 minut + 12 hodin naložení

* 1 kg jelení svíčkové
* 2 mrkve
* 1 petržel
* čtvrtka celeru
* 2 plátky citronu
* 1 bobkový list
* 3 kuličky nového koření
* 4 kuličky pepře
* 0,5 hrsti šalvěje
* 5 kuliček jalovce
* 2 lžíce octa
* smetana (33%) na zjemnění omáčky
* 3 lžíce másla
* 3 lžíce třtinového cukru
* sůl a pepř

KNEDLÍKY:

* 4 housky
* 250 ml mléka
* 250 g polohrubé mouky
* 2 vejce
* citron
* brusinky a šlehačka na terč

Jelení svíčkovou naložte přes noc do vychladlého uvařeného láku z mrkve, petržele, celeru, citronu, octa a koření. Maso z láku vyjměte, zeleninu sceďte a orestujte na másle, přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo. Poté jej podlijte lákem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí, asi 75 minut. Podle potřeby podlévejte lákem. Po upečení maso vyjměte a zeleninu spolu s lákem, bez koření, rozmixujte na omáčku. Přidejte smetanu a prohřejte. Na zbylém másle zkaramelizujte cukr a doslaďte jím omáčku, ochuťte solí a citronem. Knedlíky připravte z na kostičky nakrájených housek, přidejte mléko, mouku, špetku soli, žloutky a nakonec našlehaný sníh z bílků. Promíchejte, přendejte na strečovou fólii, zabalte a uválejte knedlíky. Zavažte okraje a vařte ponořené ve vodě 15 minut, otočte a pak ještě 15 minut. Vyndejte, propíchejte párátkem a naporcujte nití. Nakrájené maso podávejte s knedlíky, omáčkou a terčem z plátku citronu, brusinek a šlehačky.


Roláda z kančího masa

4 porce, příprava: 75 minut

* 4 plátky kančí kýty (800 g)
* 16 plátků anglické slaniny
* 4 žloutky
* 40 g loupaných mandlí
* 100 g sušených švestek
* 2 lžíce oleje na smažení
* 600 g brambor typu B
* 100 g anglické slaniny v celku
* 4 jarní cibulky
* 100 g másla

Plátky masa osolte, opepřete a na vrchní část rozložte plátky slaniny, pomažte je žloutkem, posypte nasekanými mandlemi a pokrájenými sušenými švestkami. Maso zarolujte, zavažte pevně provázkem a zprudka orestujte ze všech stran dozlatova na pánvi. Přendejte do pekáčku, navrch dejte plátky másla, přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C do změknutí masa, asi 60 minut. Podle potřeby podlijte vodou. Oloupané uvařené brambory rozšťouchejte a smíchejte s osmaženou cibulkou a slaninou nakrájenou na kostičky a orestovanou na másle, osolte, opepřete.

Diskuze ke článku

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další články z rubriky

Doporučujeme

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Meruňková marmeláda (džem)

Meruňková marmeláda (džem)

30 minut
Báječná cuketová polévka

Báječná cuketová polévka

Poslední sledované recepty

68
Jednoduchý rýžový nákyp se švestkami
Jednoduchý rýžový nákyp…
65
Jogurtová zálivka s česnekem a kari
Jogurtová zálivka s…
64
Česnekové kotlety na špeku
Česnekové kotlety na…
43
Bramborový guláš s baby karotkou
Bramborový guláš s baby…
40
Candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami
Candát polévaný máslem s…

Zajímavé články

Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento nepečený piškotový dort s ovocem!
Dokonalý moučník na léto? Udělejte si tento…
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které souvisejí s jídlem?
Kvíz: Uhodnete vtipné názvy českých obcí, které…
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete vědět, když chcete zavařovat okurky
Velký nakládačkový speciál: Vše, co potřebujete…
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7 receptů nejen na víkend
Rychlé buchty na plech ze sezonního ovoce: 7…
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná sladká dobrota, kterou zvládne i naprostý začátečník
Tvarohové knedlíky jen ze dvou surovin: Nadýchaná…
AHA.cz Vzpomínky Obermannové: Takhle ukradla Dáše manžela!

Vzpomínky Obermannové: Takhle ukradla Dáše manžela!

Mimibazar Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Poporodní inkontinence trápí až třetinu žen. Pomůže posilování pánevního dna i Venušiny kuličky

Dáma.cz Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Největší lháři zvěrokruhu: Těmto znamením nevěřte ani nos mezi očima

Blesk pro ženy Léto jako z filmu od Poledňákové: Vyrazte na místa z legendárních retro komedií

Léto jako z filmu od Poledňákové: Vyrazte na místa z legendárních retro komedií

Ženy.cz Chcete se zbavit vrásek? Tohle vám v jídelníčku zoufale chybí

Chcete se zbavit vrásek? Tohle vám v jídelníčku zoufale chybí

Blesk.cz Hvězda Fantoma a »zámecká paní« Sommerová: Podruhé těhotná!

Hvězda Fantoma a »zámecká paní« Sommerová: Podruhé těhotná!

SportRevue.cz 16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

16 nejdražších přestupů českých fotbalistů v historii. Králem je (stále) Pavel Nedvěd

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

Jaký tvar a barvu si vyberete? Prozradí to vaši povahu a co máte rádi!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Milujeme divočinu
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact