Lepší než z pekárny: 6 tipů, jak na francouzskou bagetu
Redakce
|
4. 4. 2017
Gourmet
Chcete si doma připravit perfektní francouzskou bagetu, ale bojíte se, že to bude moc náročné? Možná budete překvapeni, jak snadné je si takovou křupavou bagetu doma upéct!
1. Těsto připravíme na kynutí tak, že kvásek rozmícháme v horké vodě s moukou. Dbejte na to, aby droždí bylo vždy čerstvé, jinak se kynutí nemusí podařit. Abychom urychlili proces kvašení, vše připravujeme v teple. Všechny ingredience by měly být pokojové teploty, protože by se pak těsto hůře zpracovávalo.
2. Mísu s těstem zabalte do potravinářské folie a schovejte pod utěrku, aby těsto neosychalo a bez přístupu vzduchu lépe kynulo. Necháme ho odpočívat několik hodin nebo nejlépe ho necháme kynout přes noc, na teplém místě, v troubě nebo na topení. Těsto může kynout i v ledničce, jen proces kynutí je o něco pomalejší. Poté čekáme, dokud těsto nezdvojnásobí svoji velikost a jeho textura bude krásně měkká a nadýchaná.
3. Těsto rozdělíme na kousky a hněteme ho do sebe a až poté do výsledného válce, aby se těsto lépe spojilo a bylo více hutné.
4. Těsto na bagetu šikmo rozřežeme zhruba do poloviny, aby nám nepopraskala, jak nechceme, a přitom vytvořila typický efekt, na který jsme zvyklí u tohoto druhu pečiva.
5. Troubu rozehřejeme na 220 stupňů a do trouby vložíme nádobu s vodou. Stačí nám, když do rozpálené nádoby pod přiloženým těstem nalijeme vodu a rychle zavřeme, aby nám pára neutekla. Mezitím, kdy se bageta bude péct v páře, tak ji ještě můžeme průběžně každých 5 minut postříkat rozprašovačem. Pečeme dozlatova. Díky tomuto efektu je bageta krásně křupavá na povrchu, ale měkká uvnitř.
6. Do těsta můžete přidat oříšky nebo sušené ovoce dle libosti. A tak vylepšíte už tak dokonalou bagetu podle vaší chuti, kterou si budete chtít vychutnat pouze samotnou nebo k dobrému francouzskému sýru či s pomazánkou.
Francouzskou bagetu si nejlépe vychutnáte s domácím máslem, které je tak jednoduché, že ho zvládne opravdu každý!