• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Legenda světové gastronomie - brillat de savarin

Legenda světové gastronomie - brillat de savarin

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Legenda světové gastronomie - brillat de savarin

Jean-Anthelme Brillat de Savarin se narodil 2. dubna 1755. Patřil ke generaci těch největších gurmánů, kteří se mohli věnovat potěšení z dobrého jídla opravdu důsledně. Kromě svého labužnictví, ale stíhal mnoho jiných aktivit a získal si proslulost jako právník, houslista a spisovatel. Byl ztělesněním známého francouzského úsloví "savoir vivre" - "umění žít".

Jeho nejznámnějším dílem je Fyziologie chuti, kterou si rázem získal proslulost nejen v rodné Francii, ale i v celé Evropě. Tato kniha se stala nejdůležitějším počinem té doby v oboru gastronomie. Brillat-Savarin nebyl v gastronomii jenom teoretikem, sám si velmi rád na dobrém jídle i pití pochutnal.O jeho zdravém žaludku kolovaly mezi jeho známými legendy. Mimo to byl oblíbený pro svoji přívětivost, nadhled a ironii, což vše dokázal ve svých knihách.

Z díla „Fyziologie chuti“ pochází mnoho aforismů, které neztratily svoji platnost ani po staletích.

Kuchařem se může stát každý, ale kuchařem - umělcem se člověk rodí.

Kdo se přejídá a opíjí, nerozumí jídlu ani pití.

Stůl je jediným místem, kde se člověk během první hodiny nikdy nenudí.

Svět není ničím bez života, a vše co žije, se živí.

Řekni mi, co jíš, a já ti řeknu, jaký jsi.

Objev nového pokrmu má více smyslu pro štěstí lidského pokolení než objev nové hvězdy.

Menu bez sýra je jako krasavice bez oka.

Brillat-Savarin je také autorem několika zlatých pravidel stolování, které se dodnes dodržují:

Nejrve se mají podávat pokrmy těžší, pak lehčí. Při podávání vína je postup opačný.

Menu se má podávat pomalu, aby bylo možno každý chod náležitě vychutnat.

Jídelna má být co nejlépe osvětlena, její teplota nemá přesáhnout 20 °C.**

Brillat-Savarin jistě věděl, o čem hovoří. Jak jinak si vysvětlit, že jeho speciality i poučení se s úctou tradují již tolik pokolení.

Další články z rubriky

Doporučujeme

Bleskové špagety s rajčaty a burratou

Bleskové špagety s rajčaty a burratou

40 minut
Cuketové hranolky

Cuketové hranolky

35 minut
Kapie plněné kuřecím masem

Kapie plněné kuřecím masem

Poslední sledované recepty

104
Klasické lečo
Klasické lečo
88
Míchaná vejce (nejen) s romadůrem nebo tvarůžky
Míchaná vejce (nejen) s…
69
Jogurtovo-kakaová buchta - rychlokoláč
Jogurtovo-kakaová buchta…
42
Jednoduchý těstovinový salát / příloha
Jednoduchý těstovinový…
28
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka

Zajímavé články

Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji využít v kuchyni, aby vám chutnala
Aronie je trpká, ale velmi zdravá: Tipy, jak ji…
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je uchovat na zimu
Máte velkou úrodu rajčat? 3 recepty, jak je…
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání až po senzační recepty
Jak na dokonalé krevety? Od výběru přes loupání…
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta ze školní jídelny jim nesahá ani po paty!
11 rajčatových polévek, které budete milovat. Ta…
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola jedno jídlo. Do dietního jídelníčku byste ho asi nezařadili
Claudia Schiffer jedla v dětství stále dokola…
AHA.cz Finalistka soutěže krásy Beličková (52): Skok ze 3. patra před zraky dcery

Finalistka soutěže krásy Beličková (52): Skok ze 3. patra před zraky dcery

Mimibazar Island: Země ohně a ledu

Island: Země ohně a ledu

Dáma.cz Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Cher, Mickey Rourke nebo Meg Ryan: Hvězdy 80. let, které plastika změnila k nepoznání

Blesk pro ženy Hvězdná módní inspirace do přechodného počasí: Bodovala Pavlová, Švandová i Leitgeb

Hvězdná módní inspirace do přechodného počasí: Bodovala Pavlová, Švandová i Leitgeb

Ženy.cz Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Nesnesitelný hluk v hlavě aneb Můj tragikomický boj s tinnitem

Blesk.cz Zuzana Plačková odhalila sladké tajemství: Znovu těhotná!

Zuzana Plačková odhalila sladké tajemství: Znovu těhotná!

SportRevue.cz Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Pavel Horváth a spol. Toto je 23 nejbáječnějších „tlusťochů“ ve fotbalové historii

Maminka.cz Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Jak rodiče vychovávají neúspěšné děti? Co při výchově nedělat, aby byly děti spokojené a sebevědomé?

Blesk Horoskopy Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

Bohyní po padesátce? Odbornice prozrazuje rituály, které změní váš pohled na stárnutí!

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Legenda světové gastronomie - brillat de savarin
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact