• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Dezerty Grilování & BBQ
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Laskonky

Laskonky

Jitka Rákosníková
| 19. 3. 2012
Gourmet
Laskonky

Jsou skutečnými královnami poválečné české cukrařiny a leckdo je má dodnes spojené s nedělním výletem do cukrárny. Snad proto předpokládáme, že je zvládnou jen certifikovaní mistři oboru. Dokážeme vám opak!

Laskonky obklopuje malá záhada – v klasických českých kuchařkách autorů, jako je Sandtnerová, Vrabec či Kejřová, které pokrývají období zhruba od 30. let minulého století a silně ovlivnily i vaření v letech poválečných, po nich není ani stopy. Všude sice najdete nejrůznější pečivo ze sněhového těsta, ale jde o pusinky či bezé dorty. Ač je tedy základ stejný, není to totéž. Kombinace jemně mletých oříšků či mandlí a sněhového těsta je na druhé straně typická pro francouzské makronky, které se pečou ve formě koleček a také spojují krémy. V tomto smyslu jsou tedy naše laskonky (kterým se do těsta často přidává kokos) spíš svébytnou variací na francouzský vzor – názor, s nímž se dá polemizovat, za nímž si ale stojím.

Čím plnit

U kupovaných i domácích laskonek se můžeme setkat také s nejrůznějšími variacemi krému, jímž jsou spojeny. Nejběžnější asi bude máslový krém ovoněný vanilkou – v domácích podmínkách často zjednodušený do podoby vanilkového pudinku, vyšlehaného s máslem a/nebo smetanou. Jiní přísahají na krém s chutí a barvou kakaa, čokolády či kávy, zatímco profesionální cukráři většinou sahají po jemném krému, jemuž dodává švih pravověrný griliáš, zvaný také krokant (z francouzského croquant, křupavý), tedy pražená karamelová hmota s oříšky či mandlemi. Po roztlučení nebo rozemletí se pak přidává do různých krémů.

Právě kontrast křupajícího zkaramelizovaného kousku s jemným krémem může představovat ono individuální chuťové okouzlení, které do tváří vašich hostů vtiskne výraz blaženosti a vás utvrdí v tom, že postoupit na gastronomickou univerzitu není vůbec nemožné. Volné tvorbě se pak určitě meze nekladou při zdobení hotového výtvoru – oblíbené jsou stříkance rozehřáté čokolády, dobří cukráři kouzlí s karamelovými nebo čokoládovými skulpturami…

Příprava griliáše

Karamelovému griliáši se ve Francii říká také praliné a drcený se často přidává do náplní čokoládových bonbonů. Výraz „pralinky“ tam má tedy trochu jiný obsah.

Obr. 1

Pro skutečně lahodný griliáš musíte oříšky nebo mandle zbavit slupek. U mandlí to jde snadno, lískové oříšky se napřed rozestřou na plech, nasucho opraží při 180 °C (je potřeba je bedlivě hlídat, slupka se rychle pálí). Ještě teplé oříšky pak volně zabalte do utěrky a válením je zbavte slupek. Vyloupané lískové oříšky se dají koupit i hotové, ale jejich chuť je oproti čerstvě praženým mnohem méně výrazná. Griliáš můžete v chladu a suchu uchovat dlouho.

Obr. 2

Do kotlíku nebo kastrůlku vsypte 400 g krupicového cukru, přidejte 1 lžíci másla (směs s ním bude hladší) a na mírném plameni nechte bez míchání rozpouštět, až se začne tvořit karamel – trvá to 4 až 5 minut. Pomocí ve vodě namáčeného štětečku nebo mašlovačky stírejte krystalky cukru, které se tvoří na stěnách. Až bude karamel hustý, ale ještě trochu tekutý, vsypte k němu 200 g očištěných pražených oříšků či loupaných mandlí a promíchejte.

Obr. 3 a 4

Pražte ještě chvíli, až směs získá výraznou tmavě zlatou barvu, oříšky se stejnoměrně obalí karamelem a hmota ještě trochu zhoustne. Vylijte ji na silikonovou podložku nebo alobal či pečicí plech potřený trochou oleje. Griliáš rychle ztvrdne a zkřehne. Pak ho rozdrťte, rozmixujte či umelte.

Příprava laskonek

Obr. 5

Na sporák dejte větší kastrol s horkou vodou, do něj vložte zadělávací mísu tak, aby se dno mísy nedotýkalo hladiny vody. V páře pak vyšlehejte moučkový cukr s bílky do polotuha. Šlehání v páře (říká se mu také švýcarský způsob), kdy se bílky zahřejí, způsobí, že vyšlehaná hmota bude stabilnější.

Obr. 6

Do sněhu vmíchejte mleté ořechy nebo kokos, škrobovou moučku a ocet. Obě posledně jmenované položky rovněž přispějí ke stabilizaci bílkové hmoty a k její vláčnosti.

Obr. 7

Vše dobře zapracujte do sněhové hmoty. Troubu předehřejte na 200 oC. Připravte si buď formu na laskonky, nebo si na pečicí papír narýsujte typické oválky jako vzor.

Obr. 8

Sněhovou hmotu teď nanášejte do tvořítek (přímo na pečicí papír ji naneste pomocí lžíce), rozestřete a povrch uhlaďte.

Obr. 9

Tvořítko je zhruba na polovinu plechu, když spotřebujete první část těsta, vytvarujte stejným způsobem zbylé. Vložte do trouby, zhruba třicet vteřin laskonky prudčeji zapečte. Pak snižte teplotu na 80 oC a spíše dosušujte, než pečte, 30 až 40 minut, aby laskonky zpevnily. Teplota může být ještě nižší, asi 60 °C, pak pečte 50 minut.

Obr. 10

Nechte zcela vychladnout a pak opatrně sejměte svrchní část formy a laskonky uvolněte z papíru. Zatímco laskonky chladnou, připravte si krém.

Obr. 11

Malé množství mléka promíchejte s kukuřičným škrobem. Zbylé mléko svařte s cukrem, přidejte rozmíchaný škrob, nechte přejít varem. Vypnětě oheň a vmíchejte žloutky. Až směs trochu vychladne, zašlehejte do ní kousky studeného másla a pak drcený griliáš.

Obr. 12

Až laskonky vychladnou, nebudou už tak křehké. Spojujte je k sobě krémem a dejte do chladu, aby krém zpevnil. Krém můžete také ještě vyšlehat elektrickými metlami, až zchladne, naplnit do cukrářského sáčku a na laskonku nastříkat. Pak přiklopte druhou.


Foto L. A. Creative Food

Diskuze ke článku

  • Jurda64 | 19. 5. 2012 19:14

    Jsou dobré dává za 1* Jurda

Další články z rubriky

Doporučujeme

30 minut
Klasický burger

Klasický burger

10 minut
Voňavý sirup z bezinkových květů

Voňavý sirup z bezinkových květů

40 minut
Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Tartaletky s vanilkovým krémem a…

Poslední sledované recepty

79
Špagety se zeleninovou omáčkou a mletým masem
Špagety se zeleninovou…
64
Voňavý sirup z bezinkových květů
Voňavý sirup z…
42
Houbové flíčky / houbofleky
Houbové flíčky /…
36
Velikonoční nádivka
Velikonoční nádivka
28
Kýta v žampionové omáčce
Kýta v žampionové omáčce

Zajímavé články

Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových květů a ochutnejte z nich ty nejlepší dezerty
Sladké bezové časy: Využijte sezony bezových…
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané dobroty, se kterými u dětí uspějete
Nejlepší jídla na dětskou párty: Sladké a slané…
Domácí nachos do 10 minut? Zkuste je připravit z tortilly!
Domácí nachos do 10 minut? Zkuste je připravit z…
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka, roláda s jahodami a kokosový cheesecake
3x moučník na víkend: Rychlá retro bábovka,…
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé princezny, piráty, víly i fotbalisty
Nejkrásnější dorty na dětskou oslavu: Pro malé…
AHA.cz Krach u Rolins a Nedvěda! Zbylo jen prázdné místo

Krach u Rolins a Nedvěda! Zbylo jen prázdné místo

Mimibazar Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Jak se dostat po porodu do formy: Tyhle cviky zvládnete i doma

Dáma.cz Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Cajdrnožka, škeble, koštěkotka: Jak žily lehké ženy za první republiky

Blesk pro ženy Jarní outfity podle hvězd: 62letá návrhářka vytřela všem zrak, Issová bodovala v něžném modelu

Jarní outfity podle hvězd: 62letá návrhářka vytřela všem zrak, Issová bodovala v něžném modelu

Ženy.cz Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Festival ABC 2025: Víkend plný nezapomenutelných zážitků

Blesk.cz Miminka Rachel a Rosse z Přátel... Takhle vyrostla!

Miminka Rachel a Rosse z Přátel... Takhle vyrostla!

SportRevue.cz Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Z milionáře žebrákem. 11 sportovců, kteří přišli (skoro) o všechno

Maminka.cz Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Přehnaně liberální výchova je naprostá ohavnost. My se nepřizpůsobujeme dítěti. Dítě se přizpůsobuje nám, říká Marek Herman

Blesk Horoskopy Velký horoskop na červen: Kdo se zamiluje a koho čeká vysněná dovolená?

Velký horoskop na červen: Kdo se zamiluje a koho čeká vysněná dovolená?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Laskonky
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact