• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Džemy a marmelády Okurky Recepty z cukety
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Království, kde vládne cukr

Království, kde vládne cukr

Redakce
| 5. 10. 2010
Gourmet
Království, kde vládne cukr

První chuťový vjem, který dítě po narození rozeznává, je sladkost, kterou si hned zařadí mezi příjemné požitky. Jednak si ji žádá mozek, protože glukóza je pro něj jediným zdrojem energie, na druhé straně požití cukru zvyšuje vylučování serotoninu - hormonu, který vyvolává pocit spokojenosti. Je to jeden z důvodů, proč dětství a sladkosti jsou dva pojmy, které zůstávají v paměti většiny z nás spojeny...

Přitažlivá chuť cukru musí být zapsána v našich genech, protože v Indii ho uměli vyluhovat z cukrové třtiny už před 4 500 lety a Alexandr Veliký později přinesl cukr do Evropy. Kromě toho přicházely pamlsky lidem vhod, protože měli zájem o všechno, co se dalo žvýkat. Švédští archeologové našli v jednom sídlišti z doby kamenné, kouli březové pryskyřice se stopamil idských zubů - byla to žvýkačka stará 9 000 let. Řekové žvýkali pryskyřici lentišku, Mayové klovatinu stromu sapodily, renesanční Evropané listy tabáku, Číňané kořeny ženšenu a Eskymáci zvířecí kůže. Není divu, že žvýkací guma, kterou s sebou přivezla po druhé světové válce americká 6. flotila, měla u evropských dětí i dospělých okamžitý úspěch, který nikdo nečekal. Stala se v té době synonymem všeho moderního. Od roku 1993 do roku 1997 se ve světě zvýšil celkový prodej bonbonů a žvýkaček o 30%. Největší hvězdou výrobního odvětví jsou bonbony a žvýkačky.

Výroba těchto cukrovinek, jichž každý Španěl spořádá asi tři kilogramy ročně , prošla mnohými změnami a je stále více automatizovaná. Gumovým základem pro žvýkačky nejsou už produkty přírodní, ale syntetické např. polyvinylacetát. Protože základní ingredience jsou téměř bez chuti, přidávají se k nim příměsi, které se už také nedělají z ovocných šťáv, ale z aromatických látek, kyselin a barviv, které byly oxikologicky vyzkoušeny, aby se ověřila jejich neškodnost.

Průmyslové odvětví vyrábějící cukrovinky a žvýkačky je velmi dynamické a bedlivě si všímá módních novinek a chutí. S odstíny barev a příchutí se neustále experimentuje.
Průzkumem se zjistilo, že jen 20% lidí, kteří ochutnali žlutý bonbon s jahodovou příchutí, umělo správně poznat chuť tohoto ovoce. Přišlo se také na to, že děti mají nejraději cukrovinky zbarvené modře, ačkoli žádná přírodní potravina tuto barvu nemá, nebo možná právě proto. Objevují se také výrobky nové konzistence, jako je velmi měkká guma, která se nelepí na zuby, bonbony, které v ústech praskají, rozpadnou se nebo začnou šumět. Dá se splnit každý dětský sen a fantazie nezná hranic.

Další články z rubriky

Doporučujeme

20 minut
Marinované řecké kuře

Marinované řecké kuře

45 minut
Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

Domácí kečup

Domácí kečup

Poslední sledované recepty

512
Bleskové špagety s rajčaty a burratou
Bleskové špagety s…
48
Berlínské řezy II.
Berlínské řezy II.
46
Ořechové řezy s polevou z remosky
Ořechové řezy s polevou…
34
Pudinková bábovka II.
Pudinková bábovka II.
30
Vepřové koleno marinované
Vepřové koleno marinované

Zajímavé články

Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby chutnala božsky?
Grilovaná zelenina: Jak ji připravit, aby…
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených polévek
Osvěžení do vedra: Objevte kouzlo studených…
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
KVÍZ: Jak zdatný jste houbař? Otestujte se!
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký letní den svěžím a zdravým drinkem
Osvěžující snídaňová smoothie: Odstartujte horký…
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na pánvi
Dokonalý smažák: 4 triky, aby se neroztekl na…
AHA.cz Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Nedvěd po večerech bez Dary: Idylka se hroutí

Mimibazar Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Micelární voda: Více než jen odlíčení? Zjistěte, proč si ji zamilovaly miliony žen

Dáma.cz Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Moderátorské hvězdy devadesátek: Z koho je cukrář, pašerák či poslanec?

Blesk pro ženy Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Kraťasy a široká stehna? Klidně, když víte, po jakých sáhnout!

Ženy.cz Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Chození pěšky mi změnilo život. Přestalo mě bolet břicho a zlepšila se mi psychika

Blesk.cz Překvapení na letním mejdanu hvězd! Dorazil i zraněný Janek Bartoška

Překvapení na letním mejdanu hvězd! Dorazil i zraněný Janek Bartoška

SportRevue.cz FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

FOTO: Ronaldově kamarádce to v jeho dresu sekne. A bez něj taky!

Maminka.cz Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Neuvěřitelné: Tahle supermáma porodila 12 dětí během 12 let. Učí je doma a ještě se stará o farmu plnou zvířat

Blesk Horoskopy Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

Největší pedanti a puntičkáři z celého zvěrokruhu: Kdo je opravdu nesnesitelný?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Království, kde vládne cukr
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact