Jedlé bylinky a rostliny: Co roste na jaře a dá se jíst?
Redakce
|
19. 4. 2017
Gourmet
Jaro je v plném proudu, vše se zelená a objevují se první jarní rostliny a bylinky. Ty se vám můžou hodit do salátů nebo k pečivu i jako koření do jídel.
Proč jíst byliny a plevel?
Rostliny hned po utrhnutí zkonzumujte, zachovají si tak více vitamínů a látek, které jsou zdraví prospěšné. Obecně pomáhají odvádět z těla škodlivé látky a výborně se hodí na jarní očistné kúry. Většinou podporují funkci jater a žlučníku, pampelišky obsahují hodně železa, takže podporují vytváření krve.
Co se dá jíst?
Z pampelišek se dá udělat víno nebo vynikající sladký sirup. Kopřivy často rádi používáme do nádivek. Sedmikrásky se dají použít do salátu nebo do medu. Dále jsou poživatelnými bylinami jitrocel, žabinec ptačinec, bršlice kozí noha, česnek medvědí, mateřídouška, řebříček či hluchavka.
Kolik toho můžeme sníst?
Moc ne, naše tělo na chuť a sílu bylin a plevele není moc zvyklé a salát jen z nich nás chuťově moc nepotěší. Každopádně nejste-li zvyklí, začněte pozvolna, po troškách a míchejte to se zeleninou, kterou máte rádi.
Jak podávat?
Můžete přimíchat do salátů, rozmixovat do polévky přidat do karbanátků, placek a nádivek. Volba je na vás, určitě to skvěle ochutí spousty jídel a je to chutnější než samotný plevel a byliny jíst samotné.
Kde sbírat?
Pokud máte vlastní zahrádku, určitě hledejte tam, ale dávejte si pozor na chemicky ošetřované rostliny. U cest a silnic a v blízkosti nich nic nesbírejte. To samé platí o zvířatech, v blízkosti jejich úkrytů a cestiček také nic nesbírejte. Byliny poté pečlivě omyjte!