Historie kávy prý sahá až do bájného starověku. Ve čtvrtém zpěvu Odyssey totiž nabízí krásná Helena svým hostům vonný nápoj "nepenthes" a moudří lidé praví, že to byly první šálky kávy. Někdy do 10. stol. kávu považovali i za jídlo. Ethiopští domorodci míchali kávové bobule se zvířecím tukem a z této směsi vytvářeli kuličky, které jedli na cestách.
V Jemenu o původu kávy vyprávějí, že ji objevili právě oni. Stádo koz, patřící jednomu klášteru projevovalo zvláštní neklid a v noci nemohlo spát. Mniši však brzy odkryli příčinu. Nalezli keře se spasenými listy a objevili - kávovník.
Vetšina náboženství na kávu z počátku žárlila. Katoličtí kněží tvrdili, že káva je satanova léčka a turečtí imámové ji obviňovali, že zdržuje věřící od návštěvy mešit.
Mr. Jacobs otevřel první anglickou kavárnu v Oxfordu v roce 1650. O dva roky později byla otevřena druhá kavárna v LondýněPasqua Roseem a Danielem Edwardsem. Do roku 1700 bylo v Anglii zprovozněno již přes 2 000 kaváren. Když začala káva nabývat v Anglii na popularitě, rozhořčení obchodníci s vínem a pivem, u Karla II. požadovali, aby vydal nařízení o zákazu kaváren. Naštěstí král musel dát na veřejné mínění a toto nařízení brzy zrušil. Stalo se tak v lednu roku 1675
Prvním americkým obchodníkem s kávou byla Dorothy Jones z Bostonu. Licenci na prodej kávy získala v roce 1670. Kavárenská sláva Vídně byla založena v roce 1683 při obléhání Vídně Turky. Na odražení útoku dobyvatelů měli zásluhu Maďar Koltschitzky a Řek Theodat. Jako bystří zvědové pronikli několikrát do tábora Turků, kde posbírali poznatky vojenské, ale přivábeni zvláštní vůní, poznali i čaromoc kávy. A tak, když jim hrabě Starhemberg nabídl odměnu za cenné služby, vyžádali si skromně pytel kávy. Rozradostněný obránce Vídně jim dal celou kořist, všech 500 žoků. Co měli s nimi dělat? Otevřeli tedy ve Vídni první kavárny.
Do českých zemí se káva dostala až počátkem 18. století. Jak vznikaly první kavárny, stávaly se postupně středisky společenského života. Mr. G. Washington
, Angličan žijící v Guatemale, vynalezl instantní kávu. Tajemství rozpustné kávy odhalil v roce 1906 a o 3 roky později začal produkt dodávat na trh.
Nutno dodat, že na jeden kilogram pražené kávy je zapotřebí 4 000-5 000 kávových zrn. A lékaři stále ještě diskutují o tom, zda je pití kávy zdraví prospěšné či škodlivé.