Spojení jídla s vínem představuje bezesporu vrchol gurmánského prožitku. Ne jinak je tomu v případě rosé. Ta při vhodné kombinaci s tím správným pokrmem mohou přinést nevšední chuťový zážitek. Delikátní a velmi individuální.
Česká republika se v posledních několika letech stala velmi významným producentem kvalitních růžových vín charakteristických svou mladostí, lehkostí, svěžestí a výraznou ovocnou chutí. Obsah alkoholu, dobrá kyselinka i středně plné tělo výrazně přispívají k tomu, že se moravská a česká růžová vína mohou párovat s nepřeberným množstvím pokrmů.
Od různých druhů ryb připravovaných na všechny způsoby, plodů moře a těstovin, přes kořeněné hovězí maso, vepřové, telecí a drůbeží. Stejně tak se růžové víno výborně hodí k uzeninám, pikantním sýrům nebo zeleninovým pokrmům. Velmi dobře chutná rosé také v kombinaci s exotickou a arabskou kuchyní. Za zmínku stojí i netradiční spojení růžového vína s hot - dogy nebo hamburgery.
Při snoubení růžového vína s pokrmy je nezbytné, aby bylo víno vždy správně podáváno. Rosé by mělo být před konzumací vychlazeno na teplotu od 8 do 12 stupňů. Nesmí se ovšem přechladit! Teprve takto servírované růžové víno je zárukou harmonického splynutí všech důležitých složek konkrétního jídla.
Růžové koktejly
Růžová vína lze kombinovat s širokou škálou pokrmů. Stejně široké využití mají také při přípravě osvěžujících míchaných drinků. Ty každý jistě ocení zejména v teplých letních měsících. Kvalitní rosé si tak lze vychutnat v kombinaci s kousky melounu, jahod, malin, borůvek nebo také brusinek. Výběr možností je nepřeberný. Růžové víno snese i míchání s rozličnými sirupy a dalšími ingrediencemi. Musí být však vždy voleny tak, aby chuť
a svěžest rosé podpořily a ne naopak.
Bližší informace o růžovém víně, vhodných chuťovkách i tipy na drinky z rosé naleznete na webu: www.ruzove.cz