Hrách, fazole nebo čočka? Luštěniny nejsou jenom nuda na talíři a pokud víte, jak je správně připravit, vzniknou z nich opravdu lahodná jídla. Inspirujte se redakcí časopisu F.O.O.D. a zařaďte luštěniny alespoň dvakrát týdně do svého jídelníčku, jsou zdravé!
1. Červená čočka
Zaujala vás červená čočka? Výživově je hodnotnější než klasická, která se podává k obědu na Nový rok. Naše rada zní: Nenamáčejte ji a hlavně nepřevařte, jinak bude drhnout v hrdle.
2. Hrášek
Ať už čerstvý z trhů nebo mražený, hrášek jednoduše milujeme! Jedná se o nedozrálá semena hrachu, která jsou jemná a sladká. Čerstvý hrášek můžete dát rovnou na pánev nebo do parního hrnce, mražený naopak povařte ve vodě a následně zchlaďte studenou vodou, aby si udržel sytě zelenou barvu.
3. Hnědá čočka
Vhodná do salátů nebo jako příloha. V Evropě je nejvíce ceněna drobná čočka Castelluccio z italské Umbrie. Jako jediná z hnědých odrůd se nenamáčí.
4. Fazole
Ze všech luštěnin mají fazole největší obsah bílkovin. Navíc je snadno můžete použít i z vlastních zdrojů! Doporučujeme namočit den předem a poté rozmixovat na způsob cizrnové pomazánky hummus.
5. Hrách
Sušený hrách má nepopiratelnou výhodu - vydrží 9 měsíců až 1 rok, takže je ve spíži vždy po ruce. Stejně jako většina luštěnin, musí se předem propláchnout, namočit na několik hodin a poté povařit do změknutí. Nás si získal v podobě hrachového pyré k masu.
6. Bílé fazole
Jsou moučnatější než fazole červené, proto lépe drží pohromadě mixovanou hmotu - konzervované více než čerstvě uvařené. Rozmixujte je s vodou, cibulí a kořením podle chuti a dopřejte si placičky z bílých fazolí.
7. Červené fazole
Bývají pevnější než bílé a hlavně dobarvují jídlo. Pokud zvolíte velkosemenný fazol šarlatový, můžete počítat s masitou chutí. Objevují se nejčastěji v mexických jídlech, jako je chilli con carne nebo burrito.