Jak poznat opravdové máslo? Záleží na názvu i množství mléčného tuku!
Redakce
|
5. 5. 2017
Gourmet
V dnešní době je někdy těžké najít správné máslo, které by bylo z poctivých ingrediencí. Na co si dávat pozor a čeho si všímat ?
Co musí máslo obsahovat
Máslo musí obsahovat minimálně 80 % a maximálně 90 % mléčného tuku, nesmí se do něj přidávat žádná aditiva ani jiné tuky.
Nesmí obsahovat žádný rostlinný tuk, jinak se už o máslo nejedná. A maximum povoleného množství vody nesmí být víc než 16 %.
Trvanlivost másla
Čerstvé máslo se smí prodávat podle zákona pouze po dobu 20 dní od data výroby.
Stolní máslo se hluboce zamrazí, a vydrží tak až 2 roky, po uvedení na trh se musí prodat do 20 dní. Sice je skladování o dost jednodušší, ale má horší nutriční hodnotu, obsahuje méně vitamínů a jeho zmražení ovlivňuje jeho chuť.
Podmínky pro skladování dobrého másla jsou ideální v chladničce, při teplotách okolo 8 °C. Nesmí ale být překročena hranice 15 °C.
Barva
Barvu másla určuje to, čím se krmily krávy, ze kterých se použilo mléko na máslo. Většinou čím žlutější, tím měly krávy lepší stravu. Pozor na výrazně žlutou barvu másla, může být žluklé.