Jak poznat kvalitní vejce? Vybírejte podle barvy i původu!
Redakce
|
11. 4. 2017
Gourmet
Velikonoce se blíží, a proto je potřeba dbát na kvalitu vajec mnohem více než kdykoliv během roku. Jak ale poznat dobrá vajíčka a co znamená číselné značení na skořápce? Naučte se vybírat ta nejlepší!
1. Nenechte se zmást obalem
Regály obchodů nabízí většinou hned několik druhů vajec a jak všichni víme, obal prodává a má za úkol upoutat naši pozornost. Často na něm naleznete slova jako „farmářská, selská, jako od babičky“, to proto, abychom měli pocit, že kupujeme vejce snášená v nejlepších podmínkách. Opak ale bývá pravdou a u vajec v BIO kvalitě naleznete specifické označení pro ekologický výrobek či evropské logo pro bio výrobky.
Na obalu dále hledejte datum spotřeby, vždy vybírejte ta s nejdelší minimální trvanlivostí, jelikož jsou nejčerstvější. Nesmí chybět ani informace o konkrétním podniku, chovu a způsobu uchování.
2. Bílá nebo hnědá a jak vznikají?
Než vložíte vejce do košíku, pečlivě zkontrolujte, zda nejsou vejce rozbitá. O Velikonocích se nejvíce kupují bílá vejce, která mají tenčí skořápku a lépe se barví. Jejich bílá barva je dána slepicemi a barvou ušnic - pokud má slepice ušnice bílé, budou mít vejce stejnou barvu. Slepice snáší nejčastěji hnědá vejce, některá tmavší, některá světlejší i se skvrnami.
3. Co znamenají kódy na skořápce?
Při výběru buďte obezřetní a nakupujte s rozmyslem, proto je důležité číst informace na samotné skořápce. Každé vejce má kód, který musí být čitelný. Dozvíte se z něj, odkud vejce pochází a za jakých podmínek bylo sneseno.
Důležitým údajem je země původu, pro Českou republiku je to CZ.
Následuje čtyřmístný kód, který značí hospodářství, ze kterého pochází a podle kterého si lze informaci ověřit.
A nejdůležitější je samostatné číslo, které prozradí, v jakých podmínkách bylo vejce sneseno. Výsledný produkt ovlivňuje život slepice, od krmiva přes prostředí a volnost pohybu.
0 - vejce pochází od slepic z ekologického chovu 1 - vejce pochází od slepic z volného výběhu, což je faktor, který také ovlivňuje výslednou kvalitu 2 - vejce snesla slepice žijící v hale, kde měla prostor pobíhat 3 - vejce z klecového chovu, nejhorší možná varianta
4. Co když nejsou vejce čistá? Mají se umývat?
Skořápka by měla být čistá a nepoškozená. V případě farmářských vajec, na kterých mohou být zbytky peříček či trusu, je umývejte až těsně před použitím, porušili byste tím ochrannou vrstvu, která vejce chrání.
5. Jak vejce skladovat?
Vejcím nesvědčí velké výkyvy teplot, kvůli kterým se rychleji kazí. Uchovávejte je v suchu, tmě a chladnějším prostředí, ideálně v lednici, špičkou dolů a na nejchladnějším místě - vrchní či střední polici (dvířka bývají většinou jedním z teplejších míst lednice).
6. Čerstvá vejce: Jak je poznat?
Test, který se vám bude hodit především u vajec z trhů, kde je šance na častější výkyv skladovací teploty. Když vejce vložíte do vody a ponoří se ke dnu, je opravdu čerstvé. Poznáte to i podle pevnosti bílků a žloutků, které by měly držet tvar a neroztékat se. Pokud je tomu naopak, nemusí to nutně znamenat, že je vejce zkažené, ale třeba jenom o něco starší. Při rozklepnutí nezapomeňte také přičichnout, jestli nesmrdí!
7. Barva žloutku jako ukazatel kvality?
V obchodě vejce nerozklepnete, a proto je potřeba se řídit informacemi na skořápce a obalu. Mnoho lidí se domnívá, že čím výraznější a žlutější barva žloutku je, tím je vejce kvalitnější. Pravdou je, že žloutek ovlivňuje krmivo a výraznější mají slepice z halového chovu, kde se krmivo záměrně dobarvuje.