• Blesk.cz
  • |
  • Blesk pro ženy
  • |
  • AHA!
  • |
  • Dáma.cz
  • |
  • Maminka.cz
  • |
  • E15.cz
  • |
  • Reflex.cz
  • |
  • FITweb.cz
  • |
  • Ženy.cz
  • |
  • MojeZdraví.cz
  • |
  • více Created by potrace 1.13, written by Peter Selinger 2001-2015
    • Ábíčko.cz
    • Auto.cz
    • AutoRevue.cz
    • AVmania.cz
    • DIGIarena.cz
    • Doupě.cz
    • FinExpert.cz
    • iSport.cz
    • MobilMania.cz
    • SportRevue.cz
    • Živě.cz
    • Sazka eLEAGUE
Recepty.cz - logo
  • Oblíbené recepty
    • Sezónní recepty
    • Nejlépe hodnocené
    • Poslední komentáře
    • Tip - týdenní menu
  • Nejnovější
  • Suroviny
  • Světová kuchyně
    • Česká
    • Slovenská
    • Francouzská
    • Italská
    • Čínská
    • Řecká
    • Mexická
  • Rady
  • Magazín
  • F.O.O.D.
  • Videorecepty
  • Přihlásit se
  • Vložit recept
  • Přihlásit se
Recepty.cz - logo
Pokročilé vyhledávání Podle ingrediencí
Vložit recept
Zdravý oběd Rychlá večeře Chuťovky Polévky Maso Omáčky Přílohy Těstoviny Moučníky Zdravé Rychlé Sladké Halloween Nakládané houby Krémové a husté polévky
  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak na pečení moučníků a pečiva

Jak na pečení moučníků a pečiva

F.O.O.D.
| 5. 10. 2010
Gourmet

Základem jsou jakostní přísady sestavené ve správném poměru. Dobře upečené pečivo má pěknou, dozlatova zbarvenou kůrku, která je stejnoměrně pórovitá, podle druhu těsta vláčná až měkká nebo zase křehká a kyprá. Nestejnoměrná pórovitost, ojedinělé velké póry, připálený nebo nedopečený povrch svědčí o tom, že těsto bylo nespávně zpracováno nebo se nesprávně peklo...

Základem jsou jakostní přísady sestavené ve správném poměru. Dobře upečené pečivo má pěknou, dozlatova zbarvenou kůrku, která je stejnoměrně pórovitá, podle druhu těsta vláčná až měkká nebo zase křehká a kyprá. Nestejnoměrná pórovitost, ojedinělé velké póry, připálený nebo nedopečený povrch svědčí o tom, že těsto bylo nespávně zpracováno nebo se nesprávně peklo. Správně upečené těsto má vliv i na větší objem pečiva. Naopak prudce zapékaná těsta sice rychleji naběhnou, ale během pečení nebo po upečení nejsou póry tak pevné, aby udržely vznikající plyn. Ten uniká z těsta, deformuje je, pečivo klesá a sráží se. Příliš pomalé vypékání zase těsto vysouší, to tvrdne, popřípadě se pak drobí. Různé druhy těsta potřebují jiný způsob pečení při odlišné teplotě.

Pečení moučníků můžeme rozdělit na tři části:

V prvním období vkládáme pečivo do trouby, která musí být předehřátá na určitou teplotu. Silněji troubu předehřejeme u těsta tučného, chceme-li, aby se rychle zapékalo a tuk nepříštil z těsta ven (linecké, listové, plundrové). Mírně vyhříváme troubu na těsto chudé na tuk, například práškové nebo piškotové, kde více záleží na správném rovnoměrném zapékání, přičemž se vyvine plyn, který těsto kypří. Silněji předehříváme pro nižší tvary pečiva a moučníky z piškotového těsta, nízké placky z třeného nebo lineckého těsta, které by se pozvolným zapékáním zbavovaly vláhy, a tím vysoušely. Vyšší tvary, jako jsou bábovky, vysoké dortové placky atp., potřebují mírnější předehřátí, aby se hned nevytvořila kůrka. Uvnitř by zůstaly nepropečené. Rovněž vánočky pečeme volněji.

Druhé období zahrnuje vlastní dobu pečení, kdy teplota v troubě stoupne až na požadovanou výši, která je u každého těsta jiná.

Ve třetím období se těsto dopéká. Povrch pečiva je už v tomto stadiu zbarven a pečivo je z větší části propečeno. Je nutné teplotu zmírnit nebo přívod tepla vůbec zastavit, aby se moučník dopékal a stejnoměrně tuhl i uprostřed vyšších tvarů. Dopékáme i při pootevřené troubě.

Při pečení v troubě, která nemá regulaci může být dobrou pomůckou odhadu teploty zkušenost našich prababiček:

Mírně vyhřátá trouba - proužek papíru v troubě za jednu minutu zežloutne (sněhové pečivo)

Středně vyhřátá trouba - proužek papíru v troubě za jednu minutu je zlatavý (buchty, koláče)

Silně vyhřátá trouba - proužek papíru v troubě za jednu minutu zhnědne, ale nespálí se. Do silně vyhřáté trouby vkládáme pro prvních 10-15 minut pečivo z listového a máslového těsta. Potom teplotu zmírníme, aby se těsto dobře propeklo. V první chvíli pečení troubu zbytečně neotvíráme, až když je těsto zapečené, občas do trouby nahlédneme, aby se nepřipálilo. Hnědne-li těsto příliš od vrchu, přikryjeme je navlhčeným a dobře otřeným papírem. Upečené moučníky nikdy nestavíme do studena ani do průvanu, srazily by se.

Další články z rubriky

Doporučujeme

60 minut
Pečené brambory s brynzou a slaninou

Pečené brambory s brynzou a slaninou

15 minut
Vaječné muffiny ve slanině

Vaječné muffiny ve slanině

30 minut
Halloweenské cupcakes ala netopýři

Halloweenské cupcakes ala netopýři

Poslední sledované recepty

30
Quinoa - jako příloha nebo zavářka do polévek
Quinoa - jako příloha…
19
Jednoduchá rajská omáčka
Jednoduchá rajská omáčka
17
Drožďová (kvasnicová) pomazánka se slaninou
Drožďová (kvasnicová)…
17
Polévka z pečené mrkve a červené čočky
Polévka z pečené mrkve a…
17
Jablečný štrúdl z listového těsta
Jablečný štrúdl z…

Zajímavé články

Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý závin nebo bábovku
Sladké moučníky z brambor: Upečte z nich kynutý…
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento geniální podzimní dezert v pečené i nepečené verzi
Lahodný dýňový cheesecake: Vyzkoušejte tento…
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich běhat mráz po zádech
Nejstrašidelnější dorty světa: Bude vám z nich…
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a chutnou přílohu nabitou vitaminy
Zelný salát 7x jinak: Vyrobte si jednoduchou a…
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla, kompot nebo je přidejte k masu
Jak využít kdoule? Udělejte z nich voňavá povidla…
AHA.cz Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Lenka Filipová v kritickém stavu: Rychlý převoz do nemocnice!

Mimibazar GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

GALERIE: Podzimní věnce nejen na dveře. Inspirujte se těmi nejkrásnějšími!

Dáma.cz Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Hysterky podle zvěrokruhu: Žít vedle těchto znamení fakt nechcete

Blesk pro ženy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Ženy.cz Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Vzpoura barev vs. klasický styl – Podívejte se, co zkombinovat s kabelkou Pinko a Tommy Hilfiger

Blesk.cz Zpěvačka Katy Perry na noční prohlídce Prahy: Prošmejdila orloj a dopřála si řízek!

Zpěvačka Katy Perry na noční prohlídce Prahy: Prošmejdila orloj a dopřála si řízek!

SportRevue.cz 15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

15 nejpopulárnějších sportů na světě. Lední hokej v popředí nehledejte

Maminka.cz GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

GALERIE: Když se dítě narodí v plodovém vaku, je to zázrak! Kterým slavným maminkám se to poštěstilo? A jak to vypadá?

Blesk Horoskopy Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

Velký horoskop na listopad: Kdo si sáhne na dno svých sil a koho čeká měsíc plný úspěchů?

  • Recepty.cz
  • Články
  • Gourmet
  • Jak na pečení moučníků a pečiva
 
  • © 2019 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodavatelé obsahu.
  • Autorská práva k publikovaným materiálům
  • Podmínky pro užívání služby informační společnosti
  • Informace o zpracování osobních údajů
  • Cookies
  • Nastavení soukromí
  • Jednotná kontaktní místa / Single Points od Contact