Domácí chléb: Jak ho upéct a skladovat, aby vydržel čerstvý
Redakce
|
13. 4. 2017
Gourmet
Denně se s ním setkáváme, jíme ho k snídani, svačině, večeři, ať už jen tak, s pomazánkou nebo jako přílohu k sekané. Tentokrát vám prozradíme, jak si chleba upéct doma a jak ho skladovat, aby zůstal co nejdéle čerstvý.
Jak na domácí chléb?
Chléb má mnohem více podob, než jen jak ho známe ze supermarketu. Upečte si doma klasický bochník, kváskový s nakyslou chutí, jogurtový pro vláčnější chuť a experimentovat můžete i s moukou, ať už se rozhodnete pro klasickou, bezlepkovou či zdravější špaldovou, která vás oproti normální pořádně zasytí. V každém případě buďte trpěliví, ingredience přidávejte pomalu a všechny v pokojové teplotě. Pozor si dejte na míchání sypkých a tekutých ingrediencí a zpracování droždí, stejně jako na práci s kváskem. Pokud nevlastníte domácí pekárnu, která udělá většinu práce za vás, věnujte čas hnětení těsta. Pro přípravu můžete využít kuchyňský robot se speciálním hákem. Nezapomeňte, že připravený chléb potřebuje před upečením chvilku odpočívat a v troubě se nesmí spálit! Vnitřek, takzvaná střídka, musí být měkký a správně dopečený.
Jak ho skladovat, aby vydržel dlouho čerstvý?
Chléb skladujte v prodyšné utěrce a chlebníku. Pečivu nejvíce svědčí tma, sucho a přírodní materiály (bavlněná prodyšná utěrka a dřevěný chlebník). V mikrotenovém sáčku se chleba snadno zapaří a může zvlhnout a zplesnivět. Máte-li doma větší bochník a předem víte, že ho nesníte, zabalte ho a dejte do mrazáku, kde vydrží až 3 měsíce.