Základem každé dobré polévky je domácí vývar. Ten si můžete připravit z masa, kostí i zeleniny, a to nejenom z té, kterou jste právě koupili. Využijte zbytky a uvařte skvělý vývar ze zeleninových slupek!
Umělým vývarům v kostce už dávno odzvonilo a domácí zeleninový připravíte během necelé hodiny! Oproti masovému nemusíte čekat tak dlouho a stejně jako všechny vývary, i zeleninový můžete dát zmrazit na horší časy. Zeleninu většinou vyvaříme v hrnci a poté vyhodíme nebo použijeme do polévky společně s čerstvou. Zkuste to tentokrát ze slupek, které běžně končí v koši!
Jak na vývar ze slupek?
Ideální je vrhnout se na vývar ze slupek během víkendu nebo volného dne, kdy vaříte ve velkém. Připravujete-li svíčkovou či jiný pokrm ze zeleniny, odkládejte slupky stranou. Poté je proceďte pod studenou vodou, osušte do utěrky a na rozpálené pánvi zprudka orestujte s trochou oleje. Tento postup doporučujeme i u vývaru z čerstvé zeleniny či masa, které se zatáhne a získá opečenou chuť.
Orestované slupky přendejte do hrnce, zalijte vodou a přidejte koření, které se na vývar běžně používá - bobkový list, pepř, nové koření, bylinky.
Na co si dát pozor?
Určitě vás napadá, že se na slupkách drží spousta nečistot. Nemusíte se bát, že tím ohrozíte své zdraví, vždyť i brambory se běžně vaří a pečou se slupkou. Důležité je zeleninu pořádně umýt nejenom pod proudem vody, ale i pomocí kartáčku. A pokud chcete mít stoprocentní jistotu a záruku skvělé chuti, vybírejte zeleninu v bio kvalitě.
Chutná vývar ze slupek hůř?
Mnoho z nás vnímá slupky pouze jako nepotřebný odpad a jako hlavní zdroj vitamínů bere oloupanou, a tudíž „čistou“ zeleninu. Není však pravda, že by slupky neobsahovaly stejné množství zdraví prospěšných látek a často jsou chuťově výraznější (jen si vzpomeňte na chuť jablka či okurky se slupkou a bez). Vývar ze slupek je ideální pro přípravu omáček i polévek, u kterých dokonale podtrhne jejich chuť.